Verticaal tuinieren? Zo maak je een prachtige groene muur! | homify

Verticaal tuinieren? Zo maak je een prachtige groene muur!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
thesustainableproject Mediterrane tuinen
Loading admin actions …

Heb je behoefte aan meer groen, een zeer kleine tuin of wil je graag een moestuin? Dan is verticaal tuinieren de ideale oplossing! Daarmee tover je een kale muur of schutting om tot een kunstwerk en kun je elke dag genieten van een oase aan groen. En niet alleen dat, je draagt zo ook nog eens bij aan een groenere omgeving en beter ecosysteem in je wijk. 

In andere landen zien we overal al muren vol groen, gevels met bloemen en daktuinen die het grauwe stadsbeeld doorbreken. In Nederland zien we deze trend nog maar mondjesmaat en dus is het de hoogste tijd om de verticale tuin een boost te geven. De kant-en-klare systemen kun je overal online kopen, wat fraaie plantjes erin en klaar! We geven je wat praktische tips en een stappenplan hoe je er zelf een aanlegt.

Verticaal tuinieren systeem

Een verticale wand kun je zeer snel en eenvoudig plaatsen. Er zijn allerlei modulaire systemen te koop die je op elkaar plaatst in de gewenste hoogte en breedte. In dit modulaire systeem bevinden zich de openingen, ook wel cups of pockets genaamd, waar je de plantjes in plaatst. 

Elk paneel wordt daarbij in een profiel geplaatst met een goot die dient als de waterbuffer. Door de capillaire werking haalt het plantenpaneel automatisch water uit deze goot. Kies je voor een grote wand dan heb je wel een extra irrigatiesysteem nodig. Je kunt de modulaire plantenwand systemen zeer eenvoudig plaatsen zowel op bestaande als op nieuwe muren. En je kunt natuurlijk zowel binnen als buiten verticaal tuinieren.

Is een verticale tuin makkelijk te onderhouden?

Qua tijdsbesteding is een grote muur vergelijkbaar met het bijhouden van een onderhoudsarme kleine tuin. Afhankelijk van de afmetingen en waar je de verticale wand plaatst hoef je deze geen extra water te geven. Je vult gewoon simpelweg het reservoir en geeft je plantjes af en toe water en om de vier tot zes weken wat extra voeding. 

Wanneer je een grotere wand hebt met een automatisch irrigatiesysteem, dan zorgt dit ervoor de plantjes de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen krijgen. Is er weinig daglicht? Geen probleem: met wat solar- of gewone led-daglichtlampen zijn je plantjes verzekerd van voldoende licht.

De voordelen van verticaal tuinieren

Groene wand bij entree kantoorpand Stam Hoveniers Kantoren & winkels
Stam Hoveniers

Groene wand bij entree kantoorpand

Stam Hoveniers

Extra isolatie nodig? Kies je voor verticaal tuinieren buiten en plaats je de verticale plantenwand tegen je gevel dan heeft deze een isolerende werking en beschermt hij je huis tegen de zon en weersinvloeden. Hierdoor gaat de temperatuur op warme dagen omlaag en op koudere dagen houdt deze de warmte vast in je huis. En natuurlijk biedt zo'n gevel met allerlei planten in verschillende kleuren en tinten groen een prachtige fleurige en vrolijke aanblik. Een veel leukere optie dus dan een laag extra isolatie aan de binnenkant die je huis bovendien ook kleiner maakt.

Een ander voordeel van een groene muur binnenshuis is dat de planten de lucht zuiveren en voorzien van extra zuurstof en daarmee een gezondere leefomgeving creëren. Bovendien hebben planten op veel mensen een rustgevende werking. Plaats je een groene wand buiten, dan draag je bij aan een beter ecosysteem want deze trekt insecten en vogels aan.

De kosten van een verticale wand

De kosten hangen natuurlijk af van de grootte en het soort verticale wand. Een hangende zak met plantjes koop je al voor minder dan 10 euro bij je plaatselijke tuincentrum. Ben je handig dan kun je ook zelf een verticale wand maken van pallethout of van halve regenpijp buizen die je aan een touw onder elkaar hangt of van halverwege op elkaar gestapelde houten wijnkistjes. 

De modulaire systemen zijn te koop voor 30 tot 80 euro per paneel en je vind ze ook op sites als Alibaba. Bovendien bestaan er ook kant-en-klare houten schuttingen met een geïntegreerde verticale tuin. Laat je een verticale wand plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf dan moet je rekenen op tussen de 50 en 750 euro per vierkante meter afhankelijk van je wensen.

Planten voor verticaal tuinieren

In je verticale wand plaats je relatief gezien aardig wat planten en dus is het belangrijk dat je de juiste soort plantjes koopt voor de locatie waar je je verticale wand plaatst. Plaats de wand liever niet op een plek met veel extreme weersinvloeden of continu zonlicht. Doe je dit wel, stem dan de keuze van je planten hier goed op af of laat je adviseren door een gespecialiseerd bedrijf of architectenbureau.

Ook Sedum of andere vetplanten zijn een goede keuze want de meeste soorten groeien laag en kunnen goed tegen droogte. Kies voor plantjes met verschillende kleuren blad of verschillende soorten bloemen voor een mooie gevarieerde aanblik van je plantenwand. 

Verticale tuin stappenplan

Groene wand bij particuliere woning Stam Hoveniers TuinPlanten & bloemen
Stam Hoveniers

Groene wand bij particuliere woning

Stam Hoveniers

Je kunt je verticale wand op verschillende manieren tegen je muur aan plaatsen. Meestal wordt er gekozen voor een modulair systeem. Je begint daarbij met het bevestigen van een rooster op je gevel op ongeveer 15 centimeter afstand. Achter dit rooster plaats je jute of een ander materiaal. 

De volgende stap is het plaatsen van de bakken en een irrigatiesysteem. Voor een kleine wand is dit niet noodzakelijk maar voor een grotere wand wel. In de bakken plaats je substraat of aarde en vervolgens je plantjes.

Een verticale wand bestaat meestal uit drie delen: een metalen frame, een PVC-laag en een laag vilt. Het metalen frame hangt daarbij aan de muur of staat los in de ruimte. Dit zorgt voor een laag met lucht tussen de muur die voor een goede isolatie en geluidsdemping zorgt. 

Achter dit frame bevindt zich een PVC-laag van 1 centimeter dik die voor extra stevigheid zorgt en de gevel beschermt tegen vocht. Op dit PVC is een laag vilt bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de plantjes niet gaan rotten en de wortels van de planten groeien op dit vilt.

Gezond eten van jouw verticale tuin

Heb je altijd gedroomd van een weelderige tuin met allemaal groenten en kruiden voor in jouw keuken? En nu zit je op 3 hoog met een piepklein balkonnetje?

Dat hoeft niet te betekenen dat je jouw droom niet alsnog kunt realiseren. Ook groenten doen het erg goed in een verticale tuin buiten. Verschillende soorten groenten zoals aardbei, sla en kruiden kunnen prima groeien op je groene wand. Voor trucjes om de tegels schoon te houden, kijk hier. Plaats liever geen grote planten want die zorgen voor veel druk vanwege hun gewicht. Kleine planten met veel blad, klimplanten en planten die dicht bij de wortel groeien zijn de beste keuze voor je verticale plantenmuur. Zo kun je jouw balkon optimaal gebruiken en je verticaal tuinieren en daar lekker van eten.

Als je graag een groene muur binnen wilt, dan zou ik de badkamer of de keuken aanbevelen. De badkamer is ideaal vanwege de hoge luchtvochtigheid, dus planten zoals mos doet het daar goed. Wil je toch graag iets groeien wat je kunt eten, dan is het natuurlijk leuk om dit in de keuken te verbouwen. Verschillende kruiden zouden hier de eerste keuze zijn. Dan heb je in plaats van de keuken vol te zetten met kleine kruidenpotjes, een hele bijzondere muurdecoratie.

Verticale tuin inspiratie

Gaan je vingers al jeuken? Geniet hier dan nog even verder van wat prachtige voorbeelden van een verticale tuin.

pallet tuin Medium: Butterfly Pop up Pallets Balkon, veranda & terrasAccessoires & decoratie
Pop up Pallets

pallet tuin Medium: Butterfly

Pop up Pallets
15 bedden van De Suite die je helpen slapen als een roos
Arrow navigation 3b3136b1
En wanneer ga jij er één maken?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!