7 mooie voorbeelden van een natuurlijke tuinafscheiding

Johan van Dijk Johan van Dijk
Groene stadstuin met compacte vijver, Buro Buitenom exterieurontwerpers Buro Buitenom exterieurontwerpers Landelijke tuinen Hout
Loading admin actions …

Een tuin is een plek waar je heerlijk veel tijd kunt doorbrengen tijdens de warme zomerdagen. Of het nu 's morgens is met een kopje koffie of 's avonds met een verkoelend glas wijn, het is altijd genieten. Maar je wilt in zo’n geval natuurlijk ook op veel privacy kunnen rekenen. Je wilt namelijk niet elke keer je buurman zien zodra je naar de tuin gaat! Een schutting is over het algemeen de perfecte manier om privacy te kunnen creëren in je tuin. Maar zo’n houten afscheiding past niet bij elke tuin. Wil je het juist wat natuurlijker houden? Dan zijn een van deze natuurlijke tuinafscheiding de designs waar je voor moet gaan!

1. Een natuurlijke haag

Een natuurlijke tuinafscheiding vol groen kan op hele diverse manieren gemaakt worden. Een groene haag zoals op de foto kan een prachtig effect geven. Kies bij voorkeur voor bomen, planten of struiken die wintervast zijn. Anders kijken de buren in de winter nog steeds binnen in je tuin vanuit hun keuken! Je kunt in een dergelijk geval ook gaan voor buxus of coniferen. Naaldbomen zouden ook een optie kunnen zijn, maar deze hebben wel als nadeel dat ze niet echt een egale haag vormen.

2. Bamboe

Een groene afscheiding in je tuin hoeft niet te betekenen dat het de enige afscheiding is. Als je kiest voor een plant, boom of struik die niet helemaal dichtgroeit, dan moet je zeker overwegen om een andere schutting achter de beplanting te plaatsen. In deze tuin zie je een betonnen muur die een bijzonder contrast vormt met de bamboe. Een leuke eclectische oplossing die steeds meer in moderne tuinen verschijnt. Niet alleen de schutting, maar ook deze gehele tuin is eigenlijk een prachtige inspiratiebron. Wij zijn onszelf hier wel zitten!

3. Hedera

Hedera of klimop is een plant die in de afgelopen jaren de houten schutting voor een belangrijk deel verdrongen heeft in de tuin. Het is een groene tuinafscheiding die snel dichtgroeit en de winter goed overleeft. Er wordt vaak gekozen om een schutting uit een metalen frame te plaatsen waarop de plant kan groeien. Je kunt in pricipe ook een muur of een houten schutting gebruiken. Deze natuurlijke tuinafscheiding heeft wel enig onderhoud nodig. De hedera groeit namelijk erg snel en moet enkele keren per jaar bijgeknipt worden. Anders zou het allemaal net te weelderig worden.

4. Kunst of echt?

Net zoals bij een gazon in de tuin, heb je bij een natuurlijke tuinafscheiding ook de keuze: ga je voor echte planten of kies je voor kunst? Als je voor kunstplanten gaat, dan moet je je geen zorgen maken over onderhoud en loop je ook niet de kans dat de bladeren gaan verkleuren of verdwijnen.  De tuin in dit voorbeeld kan meer betekenen dan gewoon inspiratie op vlak van de tuinafscheiding. Het ziet er namelijk zeer stijlvol en modern uit. Op dit terras kun je ongetwijfeld heel wat fijne uurtjes doorbrengen.

5. Bomen

Het begrip van 'natuurlijke tuinafscheiding' kan zeer ruim opgevat worden en daarom gaan we verschillende combinaties niet uit de weg. Bij deze fraaie villa vind je zo’n tussenoplossing. De eigenlijke schutting is uit robuuste houten planken opgebouwd, maar om het natuurlijk tintje toe te voegen, werd er gekozen om ook bomen te plaatsen. De lavendel op de grond maakt het eclectische beeld helemaal compleet! Het is aan te raden om te kiezen voor fruitbomen. Appels, pruimen of peren uit eigen tuin: wie wil dat nou niet? Denk trouwens ook aan druivenplanten. Die zijn namelijk een ontzettend leuke manier om een natuurlijke tuinafscheiding mee te maken. Weet je niet goed hoe je deze tussenoplossing kunt plaatsen? Doe dan zeker eens beroep op een van onze professionals.

6. Boomstammen

Natuurlijke tuinafscheidingen kunnen ook uit ‘dode’ natuur bestaan. Boomstammen zien er een stuk natuurlijker uit dan houten planken. Dit kan ook een erg fraai effect geven, zeker in combinatie met hedera. Ook zonder begroeiing kan het een prachtig beeld opleveren. Denk er ook aan om andere soorten beplanting of begroeiing te plaatsen. Het is verder ook een erg leuk idee om boomstammen onderdeel te laten uitmaken van een speelhoek voor de kinderen. Zet bijvoorbeeld een glijbaan of een schommel naast die natuurlijke tuinafscheiding.

7. Een park als tuin

Sommige mensen hebben nou eenmaal het geluk in een vrijstaande woning te wonen met een hele grote tuin. De natuurlijke tuinafscheiding is in een dergelijk geval een parkachtig geheel. Grote bomen kunnen dan je erf min of meer afbakenen. De tuin in dit voorbeeld is overigens weer zo’n tuin waar je bijna jaloers van wordt.

Nog meer ideeën!

Hoewel we je al zeven prachtige voorbeelden meegegeven hebben van hoe je op natuurlijke wijze je tuin kan afscheiden, zijn er nog ontelbaar veel andere mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is het gebruik van pallets. Pallets zijn niet alleen relatief goedkoop en veelzijdig maar geven je tuin nog een meer natuurlijke uitstraling. Je kunt ook bijvoorbeeld gaan voor korven die tegenwoordig meer en meer gebruikt worden. Je ziet ze namelijk steeds vaker. Korven die gevuld zijn met stenen en die een prachtige wand vormen. Een afscheiding zoals deze is ook zeer goedkoop, mooi en stijlvol. Andere (natuurlijke) oplossingen die je kunt gebruiken om voor meer privacy te zorgen zijn korte planken, een prefab omheining, panelen, Multiplex wanden en nog zoveel meer. We zijn er zeker van dat je de meest perfecte tuinafscheiding kunt vinden die zowel bij je wensen als bij je tuin past.

Extra: Handig & mooi – een natuurlijke afscheiding in de tuin

Tegenwoordig is vuurtjes stoken weer helemaal hip. Of je nou een mooie vuurketel in de tuin hebt of een open haart in jouw woonkamer, een ding is zeker: je hebt hout nodig! Wat leuker dan een natuurlijke afscheiding in de tuin én een mooie manier om jouw hout te drogen en bewaren? Je kunt het hout als een groene afscheiding opstapelen en daarmee een tuinafscheiding en opbergplaats creëren. Het is iets makkelijker als je de houten blokken tegen een schutting stapelt of het plantenschutting bouwt waar het hout tussen kan. Wil je nog meer trucjes voor jouw tuin, lees dan hier verder! Ben je geïnspireerd om jouw thuis leuker te maken, maar heb je geen tuin? Misschien wil je dan eens locatie nr. 1 onder handen nemen…

Welk van deze afscheidigingen wil je wel eens in je tuin zetten?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine