Je aanrechtblad schoonmaken is heel erg belangrijk. Wij hebben een stappenplan voor je!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
homify Keukenblokken Hout Wit
Loading admin actions …

Wist je dat je keuken één van de plekken is in huis met de meeste bacteriën? Vocht en warmte zijn daar de belangrijkste oorzaak van. In diverse onderzoeken werden allerlei schadelijke bacteriën aangetroffen in keukens. Maar gelukkig kun je daar van alles aan doen! Met een jaarlijkse grondige reinigingsbeurt kun je al deze ziektekiemen voorgoed uit je keuken verbannen. En nee, dat is niet alleen maar even een doekje erover halen. 

Om je aanrechtblad echt goed schoon te maken, zijn er nog een paar extra acties nodig. Vandaag vertellen we je hoe je dit het beste kunt doen voor elk soort aanrechtblad, van hout tot natuursteen. Gebruik de rustige zomerperiode even voor deze intensieve poetsbeurt dan kan je keuken fris het najaar weer in…

Een houten aanrechtblad schoonmaken

detail keuken homify Keukenblokken Hout Wit

Steeds meer mensen kiezen voor een houten aanrechtblad en dat geeft natuurlijk een prachtig natuurlijk tintje aan je keuken en brengt ook veel warmte en sfeer met zich mee. Maar hout is wel een kwetsbaar materiaal waar je snel kringen of beschadigingen op kunt krijgen. Hoe kun je dit grondig reinigen en herstel je eventuele beschadigingen

- Je verwijdert allereerst even het meeste vuil met een vaatdoekje of met wat keukenpapier. 

- Vervolgens neem je een schone droge doek die je licht vochtig maakt met een mild sopje. Daarmee boen je je aanrechtblad grondig schoon. 

- Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen want die beschadigen je houten blad.  Gebruik in plaats daarvan azijn. Dit desinfecteert net zo goed en is niet schadelijk. 

- Kies bij voorkeur voor wat appelazijn want dat is de meest zachte soort azijn. Maak een mengsel van een gelijk deel water en azijn in een spuitfles en spuit je aanrecht hiermee in en neem dit vervolgens af met een doekje of een stuk keukenpapier. Gebruik geen witte azijn of schoonmaakazijn want dit kan het hout aantasten. 

- Zorg dat je altijd een spuitfles klaar hebt staan om dit snel even tussendoor te doen.

Vlekken op je houten aanrechtblad

Heb je last van hardnekkige vlekken op je houten aanrechtblad? Druppel hier dan wat citroensap op en strooi er vervolgens wat zout op. Laat dit 15 minuten inwerken en neem dit vervolgens af met een doekje. Voor vetvlekken dep je met wat licht vochtig keukenpapier en azijn op de vlek. Eventuele lichte plekken kun je herstellen met de voor jouw houtsoort geschikte meubelolie.

Een kunststof aanrechtblad schoonmaken

Dit is het meest voorkomende type aanrechtblad en ook niet zonder reden: het is zeer slijtvast, makkelijk schoon te maken en ideaal in het gebruik. 

- Om dit aanrechtblad te reinigen verwijder je weer eerst even het grove vuil even met een vaatdoekje of een stuk keukenpapier.

- Maak het aanrechtblad vervolgens schoon met een doekje met een zacht reinigingsmiddel, afwasmiddel of een speciale keukenspray. 

Bleekmiddel kun je gebruiken maar dan wel in zeer kleine hoeveelheden en zeer verdund. Ditzelfde geldt voor antikalk schoonmaakmiddelen. 

Desinfecteer je aanrecht  met azijn. Bij een kunststof aanrechtblad kun je hiervoor ook witte azijn gebruiken.

Vind je de keuze voor de materiaalsoort van je aanrechtblad lastig? Laat je dan adviseren door een keukenplanner. Deze weet alles van de verschillende materiaalsoorten en hun voor- en nadelen. 

Vlekken op je kunststof aanrechtblad

Voor hardnekkige vlekken kun je een fijn schuursponsje gebruiken met wat afwasmiddel, allesreiniger, citroensap, ontvetter of azijn. Gebruik echter nooit sponsjes van staalwol, want deze kunnen krassen veroorzaken. Ook al zie je deze krassen niet; in deze krassen kan zich vuil verzamelen en ze maken je aanrechtblad zwakker. 

Ook kun je baking soda gebruiken voor een hardnekkige vlek. Maak hiervoor een pasta maken van water en baking soda in een kom. Je mengt hiervoor 3 delen baking soda een deel warm tot lauw water. Je laat deze pasta vervolgens 5 minuten intrekken op een vlek en neemt dit af met een doekje.

Keukenblad van roestvrij staal schoonmaken

RVS is een prachtig materiaal in een modern of industrieel interieur en zorgt voor een prachtig accent. Het onderhoud ervan vraagt even wat praktische handigheidjes die we graag even met je delen.

- Verwijder eerst al het losse vuil met een vaatdoekje of een stuk keukenpapier. 

- Neem het aanrechtblad vervolgens af met een zachte doek en een sopje van warm water en afwasmiddel, allesreiniger of groene zeep. 

- Desinfecteer je aanrecht gewenst met azijn. Dit plaats je in een spuitflacon waarin je een gelijk deel azijn mengt met water. Deze azijnspray is ook ideaal om tussendoor snel vingerafdrukken van je RVS aanrechtblad te verwijderen.

Vlekken op je aanrechtblad van roestvrij staal

Bij een metalen aanrechtblad met een glad oppervlak, kun je hardnekkige vlekken het beste verwijderen met een pasta van baking soda. Maak hiervoor een pasta van water en baking soda in een kom. Je mengt hiervoor 3 delen baking soda een deel warm tot lauw water. Je laat deze pasta vervolgens 5 minuten intrekken op een vlek en neemt dit vervolgens goed af met een doekje. 

Heb je een RVS aanrechtblad met structuur? Plaats de baking soda pasta dan op een schuurspons of gebruik in plaats daarvan groene zeep of een ontvetter om deze vlek te reinigen.

Natuurstenen aanrechtblad schoonmaken

homify Minimalistische keukens Grijs

Natuursteen heeft een prachtige uitstraling en daarom zien we het ook steeds vaker in de keuken. Natuurlijk is steen kwetsbaar en dus vraagt dit om een andere aanpak qua reiniging.

- Je verwijdert allereerst weer even het grove vuil met een vaatdoekje of met wat keukenpapier. 

- Vervolgens neem je een schone droge doek die je licht vochtig maakt met een mild sopje. Daarmee boen je je aanrechtblad grondig schoon.  

- Gebruik bij natuursteen echt nooit agressieve reinigingsmiddelen want die beschadigen je natuurstenen blad.  

- Om je natuurstenen blad te reinigen gebruik je een speciaal daarvoor ontwikkelde natuursteenreiniger.

Vlekken op je natuurstenen aanrechtblad

Voordat je de vlekken op je natuurstenen aanrechtblad te lijf gaat is het handig om even vast te stellen om welke soort natuursteen het gaat. Koop bij twijfel altijd een speciale voor de steensoort bestemde reiniger. Voor kleine beschadigingen kun je extra fijne staalwol '00' kopen om deze te verwijderen. Gebruik deze altijd droog en voorzichtig want wanneer je deze spons nat maakt ontstaan er zeker beschadigingen.

Composiet aanrechtblad schoonmaken

homify Industriële keukens Hout

Voor een aanrechtblad van composiet kun je eigenlijk elke soort mild schoonmaakmiddel gebruiken. Volg het stappenplan voor het reinigen van een kunststof aanrechtblad maar vermijd grove schuursponsjes, antikalk middel en andere agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen.

Vlekken op je composiet aanrechtblad

Ondanks de hardheid zijn composiet aanrechtbladen toch gevoelig voor vlekken. Vooral wanneer er natte plekken op het aanrecht blijven liggen, kunnen deze kringen veroorzaken. Daardoor ontstaan er vaak vlekken die lastig te verwijderen zijn. Je kunt de composiet aanrechtbladen schoonmaken met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Een dagelijkse reinigingsbeurt is voldoende om je blad stralend schoon te houden. Ook het gebruik van een natuursteenreiniger is aan te raden. Impregneer je werkblad ook eens per jaar. Zo maak je het extra dicht, zodat je iets minder oplettend hoeft te zijn.

Granieten aanrechtblad schoonmaken

Verbouwing jaren 70 woning, ARCHiD ARCHiD Moderne keukens kasten,aanrecht:,Meubilair,Eigendom,Gebouw,Tik,Interieur ontwerp,Hout,Verlichting,Stoel

Ook graniet en marmer zijn kwetsbare materialen. Deze aanrechtbladen kun je het beste schoonmaken met afwasmiddel, allesreiniger of een milde keukenspray. Vermijd agressieve reinigers en antikalk middelen. Ook zure reinigers zoals azijn dien je nooit te gebruiken voor deze aanrechtbladen.

Vlekken op je granieten aanrechtblad

Vlekken op je granieten aanrechtblad kun je verwijderen met staalwol (pas op voor krassen!) en een licht schoonmaakmiddel en wat heet water. Je kunt hiervoor ook een speciale reinigerkopen bij de bouwmarkt of drogist en soms helpt deppen met wat keukenpapier met olijfolie ook goed bij vlekken, kringen of verkleuringen.

Keukenblad inspiratie

Interne verbouwing Leiden, Puurbouwen Puurbouwen Moderne keukens Meubilair,kasten,Hout,Stoel,Tafel,Kamerplant,architectuur,Vloer,Vloeren,Keuken

En natuurlijk hebben we nog wat meer prachtige keukenbladen voor je verzameld ter inspiratie!

muurdoorbraak tussen keuken en eetkamer en ontwerp voor de nieuwe keuken homify Moderne keukens

homify Moderne keukens

Woonhuis Utrecht, DWB2C DWB2C Keukenblokken Hout

Amsteldijk, Kumiki Kumiki Eclectische keukens Tegels
Hoe schoon is jouw keuken?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine