DIY: een keukeneiland! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

DIY: een keukeneiland!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne keukens van Arquiteto Aquiles Nícolas Kílaris Modern
Loading admin actions …

Keukeneilanden zijn populair en passen perfect bij de moderne keuken Ze kunnen voor een aantal verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het vergroten van de broodnodige werkruimte in een open keuken en het creëren van eetruimte in de keuken. Een keukeneiland staat vaak in het midden van de keuken, waardoor er veel aandacht moet worden besteed aan de indeling en het uiterlijk van het eiland. Dat vereist  vooraf de nodige planning. Toch hoef je voor een keukeneiland niet perse naar een professionele bouwer of keukenspeciaalzaak. Je kunt ook zelf een keukeneiland maken. Al moet je hiervoor wel wat fundamentele bouwkennis hebben en vertrouwd zijn met het gebruik van bepaalde gereedschappen.

In dit Ideabook bespreken we 7 verschillende manieren om zelf een keukeneiland te maken. Laat je inspireren en geniet binnenkort van je zelfgemaakte keukeneiland!

Een keukeneiland maken van boekenkasten

Herengracht bel-étage Eclectische keukens van Architectenbureau Vroom Eclectisch
Architectenbureau Vroom

Herengracht bel-étage

Architectenbureau Vroom

Van twee losse boekenkasten kun je een heel mooi en functioneel keukeneiland maken. Hiervoor moet je allereerst twee identieke boekenkasten kopen. Deze moeten ongeveer net zo hoog zijn als een keukenblad. Ze moeten stevig zijn en bij voorkeur iets dieper dan een standaard boekenkast. Om de grootte van je keukenblad te bepalen meet je de diepte en de breedte van de kasten op. Het blad moet ten minste net zo lang zijn als de breedte van de kasten, plus een beetje extra om een overstekend randje te creëren. Voor de breedte van het blad pas je hetzelfde meetsysteem toe. Hierna schaf je een aanrechtblad aan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om van MDF je eigen aanrechtblad te maken. Vervolgens zet je de twee boekenkasten met de achterkant naar elkaar toe en schroef je het aanrechtblad er aan de bovenkant op vast. Als je keukeneiland in elkaar zit, kun je het in een kleur schilderen die je zelf mooi vindt. Aan de zijkant kun je nog wat haakjes bevestigen om de handdoek en theedoek aan op te hangen.

Maak een keukeneiland van een bureau of tafel

KT-41 Queens Gate Moderne woonkamers van Keir Townsend Modern
Keir Townsend

KT-41 Queens Gate

Keir Townsend

Voor het maken van een keukeneiland kun je ook gebruikmaken van een bureau of tafel. Hiervoor moet je op zoek gaan naar het juiste type bureau of tafel. Voor een kookeiland heb je een bureau of tafel nodig met twee vlakke zijkanten die als de poten fungeren. Een dergelijk bureau of tafel kun je kopen bij een meubelwinkel of zelf maken van stevig hout of dik multiplex. De planken moeten minstens vijf centimeter dik zijn. Zo koop of maak je heel gemakkelijk een keukeneiland zonder kastjes. Uiteraard kun je het hout schuren en in een kleur naar keuze schilderen.

Kastjes voor onder je keukeneiland maken

Bertus residency Moderne keukens van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

Bertus residency

Diego Alonso designs

Het is wel zo makkelijk als je kookeiland ook wat kastjes heeft om spulletjes in op te bergen. Daarom kun je voor onder je eiland – gemaakt van een bureau of tafel – ook nog zelf wat kastjes maken. Hiervoor moet je eerst op zoek gaan naar kastjes die de juiste breedte en hoogte hebben. Ze kunnen natuurlijk niet hoger zijn dan de onderkant van je bureau of tafel, en vanzelfsprekend ook niet breder. Het is handig als ze in ieder geval aan één kant aan je bureau of tafel kunnen worden vastgeschroefd. Houd er ook rekening mee dat er voldoende ruimte rondom je eiland is om de kastjes te kunnen openen. Ten slotte is het handig als de kastjes vanaf twee kanten kunnen worden geopend.

Een keukeneiland maken van een dressoir

Je kunt er ook voor kiezen om een keukeneiland te maken van een dressoir. Een ladekast met de juiste hoogte is namelijk uitermate geschikt als keukeneiland. Te lange of zeer zware dressoirs zijn minder geschikt. Ga daarom op zoek naar een dressoir dat ongeveer net zo groot is als de ruimte die je in je keuken voor een eiland wilt gebruiken. Als je het dressoir een andere kleur wilt geven, kun je dat het beste aan het begin doen. Als het aanrechtblad er eenmaal op zit kun je overal veel moeilijker bij. Als het dressoir te laag is, kun je het verhogen door er poten of wieltjes onder te monteren. Houd er wel rekening houden mee dat er nog een aanrechtblad op komt, waardoor het geheel ook weer iets hoger wordt.

Vervang de achterkant en de bovenkant van het dressoir

Voordat je dressoir een volledig keukeneiland is moet er nog meer gebeuren. Indien nodig moet je de achterkant van het dressoir vervangen. Als de achterkant van het dressoir lelijk of beschadigd is, vervang je deze door er een plaat MDF of spaanplaat op te bevestigen. Verwijder hiervoor voorzichtig de oude achterkant en schroef de nieuwe vervolgens op zijn plaats. De nieuwe achterkant kun je voorzien van schoolbordverf, waardoor je het kunt gebruiken voor het maken van een boodschappenlijstje. De bovenkant van het dressoir vervang je door een aanrechtblad. Het is het makkelijkst om een aanrechtblad boven op het dressoir te bevestigen. Het is ook mogelijk om de oude bovenkant eerst te verwijderen, maar misschien maak je het jezelf dan onnodig moeilijk.

Maak een keukeneiland van keukenkastjes

Je kunt ook keukenkastjes gebruiken om een keukeneiland van te maken. Koop hiervoor wel keukenkastjes die nog niet over een aanrechtblad beschikken. Zo kun je het geheel zelf in de gewenste opstelling plaatsen. Je kunt kastjes kopen die op je bestaande kastjes lijken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor iets heel anders te kiezen. Kijk even goed hoe de achterkant en zijkant van de kastjes eruit zien. Als ze niet netjes zijn, moet je ze zelf een beetje aanpassen. Zo kun je ze bedekken met multiplex of MDF, waarna je ze een likje verf kunt geven. Zet de kastjes neer zoals je ze wilt hebben en schroef ze aan de binnenkant aan elkaar vast. Je kunt zoveel kastjes gebruiken als je zelf wilt.

Plaats een aanrechtblad op je keukenkastjes

Uiteraard moet er nog wel een aanrechtblad op de kastjes komen. Zodra je de kastjes aan elkaar hebt geschroefd kan er een aanrechtblad bovenop worden geplaatst. Je kunt hiervoor een verscheidenheid aan materialen gebruiken, van MDF tot graniet. Als het keukeneiland helemaal in elkaar zit kun je het nog een van een likje verf voorzien.

Wil je meer weten over keukens? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Weet jij nog manieren om een keukeneiland te maken die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!