Multifunctionele ruimtes: één kamer met meerdere doeleinden

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Multifunctionele ruimtes: één kamer met meerdere doeleinden

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Media:  Mediakamer door Alewaters & Zonen
Loading admin actions …

Wanneer je te maken hebt met een kleine woning, dan is het wat betreft je inrichting misschien even passen en meten om de meest optimale indeling te vinden. En wij weten dat dit een lastige klus kan zijn. Bij dit Ideabook ben je dan ook aan het juiste adres! Om je te helpen hebben we een paar bruikbare voorbeelden en tips voor je op een rij gezet. 

Heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om één ruimte meerdere doeleinden te geven? Zo worden de keuken en de eetkamer veelal samengevoegd, maar ook de woon- en slaapkamer bevinden zich soms in dezelfde kamer. Deze opties komen vaak voor bij eenkamerwoningen. Goed, een multifunctionele ruimte, hoe pak je dat dan precies aan? Denk aan meubels met een dubbele functie of afscheidingen door planken en decoratie. Al benieuwd?

Kijk met ons mee en laat je inspireren door onderstaande foto's!

Maak gebruik van verschillende soorten verlichting

Er zijn tal van mogelijkheden om ruimtes van elkaar te scheiden zonder daarbij gebruik te maken van wanden of muurtjes. Eén optie is bijvoorbeeld het toepassen van verschillende soorten en typen verlichting. Kies in bij de zithoek in het woongedeelte zachte sfeerverlichting en werk met kaarsjes. Bij de eettafel kun je vervolgens kiezen voor mooie plafondlampen die je boven de tafel hangt en in de keuken doen spots boven het aanrecht het erg goed. 

Een tijdje geleden publiceerden we dit Ideabook vol inspiratie voor het inrichten van een eenkamerwoning. Neem zeker even een kijkje! 

Twee-in-één meubels

Het kiezen voor meubels met een dubbele functie is een uiterst geschikte oplossing wanneer je een multifunctionele ruimte wilt creëren. Bovendien zijn er verrassend veel mogelijkheden! Wil je graag een combinatie van een woon- en slaapkamer maken? Kies dan bijvoorbeeld voor een comfortabele en stijlvolle slaapbank! Op deze manier kun je overdag met visite genieten in een woonkamer, en tover je hem in de avond om tot een prima slaapkamer. 

Ben jij juist op zoek naar mogelijkheden voor de keuken en je dining area? Denk dan bijvoorbeeld eens na om een bar met krukken te plaatsen. Deze kan namelijk niet alleen dienst doen als eettafel, maar is ook prima geschikt als studeer of werkruimte. 

Een roomdivider

Een roomdivider is de ideale manier om een ruimte op een snelle manier in tweeën te splitsen. Wanneer je kiest voor een (open) stellingkast is het zelfs mogelijk om de kast aan twee zijden te gebruiken en in te delen. Deze optie is uitermate geschikt voor het opsplitsen van bijvoorbeeld de keuken en de woonkamer of een slaapkamer en een werkkamer. Naast het feit dat deze optie zorgt voor twee afzonderlijke ruimtes biedt het dus ook een extra opbergmogelijkheid waarmee je dus eigenlijk twee vliegen in één klap slaat! 

Niet op zoek naar extra kastruimte, maar spreekt dit idee je wel aan? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een kamerscherm of een afscheiding door middel van het plaatsen van kamerplanten. Schuifdeuren of (paneel)gordijnen behoren ook tot de mogelijkheden! 

Geef iedere hoek een ander doel

Bertus residency:  Woonkamer door Diego Alonso designs
Diego Alonso designs

Bertus residency

Diego Alonso designs

Een andere simpele manier om een multifunctionele ruimte te realiseren is door iedere hoek van de kamer een andere functie te geven. Er zijn genoeg leuke manieren om dit uit te voeren. Zo kun je een eenkamerwoning prima indelen door de keuken, je zithoek en je slaapgedeelte allen een aparte hoek te geven. Het creëren van een afscheiding is in dat geval niet eens noodzakelijk. Mocht je toch wat privacy in de verschillende ruimtes willen creëren? Dan kun je er altijd voor kiezen om een kamerscherm te plaatsen of een (paneel) gordijn op te hangen. 

Dit idee zou je bijvoorbeeld ook kunnen toepassen als je in de slaapkamer een walk-in closet wilt maken, je zou ook een hoek vrij kunnen maken om een werkruimte te creëren. Vind je dit lastig om zelf te doen? Schakel dan de hulp van een expert in. Zij kunnen je heel goed helpen bij het in kaart brengen van de beste opties voor jouw woning! 

Installeer verschillende devices om optimaal te genieten

​Media room:  Mediakamer door Alewaters & Zonen
Alewaters & Zonen

​Media room

Alewaters & Zonen

Wil je een ruimte creëren waar je met je partner of gezin samen kunt genieten terwijl iedereen zijn eigen ding kan doen? Dan is dit idee misschien wel iets voor jou! Door het plaatsen van verschillende devices  hoeft niemand van zijn plek te gaan en kan iedereen doen waar hij of zij zin in heeft. Sommigen kiezen er bijvoorbeeld voor om de mediakamer in een andere ruimte te situeren, je zou er ook voor kunnen kiezen om de woonkamer tot multifunctionele ruimte om te toveren. Naast het plaatsen van de televisie zou je één of twee extra (kleine) beeldschermen kunnen neerzetten. Investeer in een mooie, handige kast waarin je alles kwijt kunt. Zorg bijvoorbeeld ook voor genoeg opbergruimte voor laptops en/of Ipads. Geen in om naar een scherm te staren? Met een mooie open haard en een goed boek is het ook optimaal genieten! Wat vind jij van dit idee voor een multifunctionele ruimte? 

Decoratie en andere elementen met een dubbele functie

Onze laatste tip heeft te maken met de nodige decoratie in de desbetreffende ruimte. Kies bijvoorbeeld eens voor decoratie of andere elementen met een dubbele betekenis. Zo kan een kledingrek, hangend aan het plafond of staand, dienst doen als uitbreiding van je kledingkast maar ook als afscheiding in je kamer! Hetzelfde geldt voor een mooie, grote spiegel of, zoals eerder genoemd, een aantal kamerplanten. Ook hier kun je ervoor kiezen om ze aan het plafond op te hangen voor een dynamische look! 

Waar je verder nog aan kunt denken? Een luxueuze dubbelzijdige open haard of kachel of een groot aquarium! Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, de opties zijn eindeloos. Kun jij er nog een aantal bedenken die zeker niet in dit lijstje mogen ontbreken? 

Met deze tip zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen, maar wil je nog even verder kijken? Scroll dan ook nog even langs deze inspirerende foto's. Je kunt ze filteren op bepaalde stijlen zodat je snel en gemakkelijk uitkomt bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak. Veel kijkplezier! 

Ga jij thuis aan de slag na het lezen van dit Ideabook?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!