Hoe maak ik de schutting in mijn tuin klaar voor de lente

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe maak ik de schutting in mijn tuin klaar voor de lente

TILL BEHNE TILL BEHNE
Tuin in Rhoon:  Tuin door Hoveniersbedrijf Tim Kok
Loading admin actions …

De lente komt er aan en dat betekent dat de tuin weer aan kant gemaakt moet worden. Naast het inzaaien van de moestuin en het snoeien en klaarmaken van de grotere planten zijn er nog wel meer dingen te verzinnen die in de tuin moeten gebeuren. Een daarvan is het onderhoud van de houten schutting in de tuin. Door het gure weer in de afgelopen maanden is deze er waarschijnlijk niet fraaier op geworden. En dus kan hij wel een kleine onderhoudsbeurt gebruiken. In dit Ideabook bespreken we een aantal stappen die je moet ondernemen om je tuinschutting klaar te maken voor de lente.

Schoonmaken

Familietuin met kookeiland:  Tuin door House of Green
House of Green

Familietuin met kookeiland

House of Green

Zoals gezegd zal de schutting door de sporen die de regen, de wind, de sneeuw, de kou  – en wat voor elementen je verder nog kan verzinnen – heeft achtergelaten er wat minder goed uitzien dan in de zomer. En dus is het zaak om de schutting allereerst eens goed schoon te maken. Dat kan natuurlijk met een sponsje en wat warm water. Maar als je een beetje schutting hebt en de schade is aanzienlijk dan kun je misschien beter een hogedrukspuit ter hand nemen. Even flink spuiten en de schutting ziet er alweer een stukje beter uit.

Repareren

Cornus controversa 'Variegata', prachtige boom voor kleine tuin:  Tuin door Carla Wilhelm
Carla Wilhelm

Cornus controversa 'Variegata', prachtige boom voor kleine tuin

Carla Wilhelm

Als alles weer een beetje aan kant is, is de volgende stap de schutting waar nodig te repareren. Dat kunnen kleine beschadigingen zijn of grotere problemen. Zo kan door slijtage misschien een van de planken gebroken of gescheurd zijn. Dan is het vervolgens zaak om deze gebroken planken te vervangen. Simpelweg het gebroken deel eruit halen en vervangen met een even brede en lange plank. Om de kleur van het hout weer enigszins gelijk te krijgen is het belangrijk de nieuwe plank goed te behandelen, maar daarover later meer.

Schuren

Houten schutting:  Tuin door Kuiper Schuttingen
Kuiper Schuttingen

Houten schutting

Kuiper Schuttingen

Onderhoud van hout gaat altijd gepaard met schuren. Zeker als hout blootstaat aan de elementen kan het zo nu wel wat liefde gebruiken. Dus dat geldt ook voor je houten schutting. Door middel van schuren worden eventuele oneffenheden verwijderd. Door te schuren kun je ook nog wat hardnekkig vuil verwijderen. En door te schuren wordt de beits, lak of andere verf die je eventueel wil aanbrengen beter opgenomen en blijft de schutting dus langer mooi.

Beschermen

Patiogarden with steel pond and water feature:  Tuin door Hoveniersbedrijf Guy Wolfs
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Patiogarden with steel pond and water feature

Hoveniersbedrijf Guy Wolfs

Nu het hout schoon en helemaal gladgeschuurd is, is het ook weer extra gevoelig voor de elementen. En dus is het belangrijk om het hout een goede beschermlaag mee te geven. Voordat je beits of een andere verf gaat aanbrengen, moet je het hout natuurlijk eerst even stofvrij maken met een stoffer en het eventueel ontvetten. Vervolgens kan je het hout prima beschermen met een beits. Beits heb je in veel verschillende kleuren, van doorzichtig zodat je de kleur van het hout gewoon blijft zien tot alle kleuren die je je maar kan verzinnen. Ga je schilderen probeer dan netjes te werken en zorg dat je genoeg afdekfolie hebt om vervuiling van de grond te voorkomen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je planten onder de verf zitten.

Verven

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je schutting verven met een lak in plaats van een beits. In feite is de werkwijze hetzelfde. Dus het hout afstoffen en ontvetten en vervolgens schilderen. Het is aan te raden een blokkwast te gebruiken voor het aanzetten van de randen en kleinere oppervlakken. De rest kan je afwerken met een roller, dat geeft uiteindelijk het mooiste resultaat.

Scharnieren

Nu de schutting in je tuin weer helemaal prachtig en klaar is voor de lente, is het wel zo handig om ook even op de details te letten. Loop bijvoorbeeld even de scharnieren van de tuindeuren na. Deze kunnen door de regen en alle andere elementen zijn gaan roesten. Misschien is het een idee om ze ook even lichtjes op te schuren. Of even een drupje olie er in te doen zodat ze weer makkelijk open en dicht gaan zonder te piepen. Als je er voor hebt gekozen om de schutting te schilderen, kan je de scharnieren natuurlijk hetzelfde kleurtje meegeven.

Zo, en dan is nu alles klaar en kan de lente beginnen!

Inspiratie voor mooie tuinen kun je hier opdoen. Fraaie tuinschuttingen bekijk je hier. Deze professionals vertellen je graag meer over de ideale schutting en in dit Ideabook lees je hoe je de rest van de tuin klaarmaakt voor de lente. 

Geef jij je tuinschutting om de zoveel tijd een onderhoudsbeurt? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!