De 8 allerbeste tips om je kleine achtertuin in te richten | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De 8 allerbeste tips om je kleine achtertuin in te richten

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Klein achtertuin met grote waterpartij Moderne tuinen van Bladgoud-tuinen Modern
Loading admin actions …

Helaas is niet iedereen in Nederland gezegend met een grote tuin. Maar ook je kleine tuin kun je omtoveren tot een heerlijke groene oase zonder al te veel onderhoud. Bovendien is er een aantal slimme tips & tricks om die kleine tuin veel ruimer te laten lijken en tot een optimale indeling te komen. Dat zit hem in een aantal simpele dingen, zoals het kiezen voor een beperkt aantal elementen en het werken met hoogte- en diepteverschillen. En natuurlijk is het belangrijk om even wat tijd en aandacht te steken in het juiste ontwerp. Lees mee hoe je op simpele wijze een droomtuin aanlegt op maar een paar vierkante meter.

Keuzes, keuzes en keuzes

Schommelaar in het hart van de tuin. van Sfeertuinen Landelijk Hout Hout
Sfeertuinen

Schommelaar in het hart van de tuin.

Sfeertuinen

Wanneer je weinig ruimte hebt dan is het echt heel belangrijk om die niet vol te proppen met een veelheid aan elementen maar om een beperlkt aantal dingen uit te kiezen die je echt belangrijk vindt. Hou je van een met wijnranken overdekte patio, een paar leuke houten speeltoestellen voor de kids of een fijn overkapt terras achter je huis? Kies voor die dingen waarvan je denkt dat je er echt veel plezier van zult hebben. Die paar in het oog springende bijzondere elementen maken vervolgens ook het verschil in je tuin. 

Investeer in luxe items

Outdoor setting Moderne tuinen van Grand & Johnson Modern
Grand & Johnson

Outdoor setting

Grand & Johnson

De paar elementen die je in je kleine tuin plaatst vallen natuurlijk extra op dus kies daarom voor echte eyecacthers zoals een extra luxe comfy loungebank in een uniek design, kleurrijke hangmat met standaard of een fraaie buitenhaard. Elementen die net even anders dan anders zijn geven extra veel sfeer en stijl aan je tuin. Je kunt onze tuinpagina's even bekijken om nog wat meer inspiratie op te doen. 

Plaats een langgerekte vijver

Klein achtertuin met grote waterpartij Moderne tuinen van Bladgoud-tuinen Modern
Bladgoud-tuinen

Klein achtertuin met grote waterpartij

Bladgoud-tuinen

Geen ruimte voor een vijver? Jawel hoor, je kunt op de plek van je gazon prima een lange vijver plaatsen. Deze langgerekte vorm laat je tuin langer lijken en bovendien weerspiegelt het water ook je tuin en planten waardoor hij ruimer oogt. En natuurlijk is zo'n vijver een prachtige blikvanger in je tuin. Een paar ligbedden ernaast en genieten maar!

Kies voor een aantal basiskleuren

Hou een duidelijk kleurenpalet aan en kies bij voorkeur voor lichte neutralen zoals wit, lichtgrijs, crème, beige of camel. Deze kleuren laat je terugkomen in al je tuinmeubels en accessoires. Dit zorgt voor een rustig en harmonisch beeld in je kleine tuin.

Symmetrie

Kleine tuin Hoofddorp Moderne tuinen van Biesot Modern
Biesot

Kleine tuin Hoofddorp

Biesot

Symmetrie, proportie en herhaling zijn de perfecte elementen om mee te spelen in een kleine tuin. Verdeel de tuin in verschillende ruimtes en vlakken; voor, midden en achter. Plaats er een trapje: dit zorgt voor wat extra diepte in je tuin. En kies eens voor een wat minder voor de hand liggende plaats voor je tuintafel zoals achterin je tuin met overkapping. Zo kun je ook heel eenvoudig een moderne, kleine achtertuin inrichten.

Plaats struiken en hagen voor structuur

Struiken, hagen en hoge grassen zorgen voor rust en structuur in een kleine tuin. Wil je graag ergens wat privacy? Plaats dan een wat hogere haag. De wat kleinere hagen zijn ideaal om borders mee te maken. En kies ook voor die struiken en hagen die passen bij de sfeer en uitstraling van jouw tuin stijl van jouw tuin. Wanneer je planten in verschillende kleurnuances kiest dan zorgt dit bovendien voor wat extra diepte en afwisseling, maar hou het aantal kleuren wel beperkt voor de nodige rust!

Rustig boven groot

Je plaatst liever geen grote elementen in je kleine tuin? Dat kun je rustig doen hoor! Grotere elementen benadrukken de ruimtelijkheid en laten je tuin daardoor groter lijken. Natuurlijk kies je wel voor een beperkt aantal elementen. Zoals hier waar alleen gekozen is voor een ruimte eethoek en terras met een fraai zonnescherm, wat grote bakken met planten en een groene omheining. Less is more!

Rust en eenvoud

Compacte vijver in groene achtertuin Landelijke tuinen van Buro Buitenom exterieurontwerpers Landelijk
Buro Buitenom exterieurontwerpers

Compacte vijver in groene achtertuin

Buro Buitenom exterieurontwerpers

Rust en eenvoud werken meestal het beste voor je kleine tuin. Kies voor slechts een beperkt aantal soorten en kleuren planten. Kun je ook bomen plaatsen in je kleine tuin? Ja hoor, dat is prima mogelijk want ook deze laten je tuin ruimtelijker lijken door de hoogte- en diepteverschillen. Kies wel voor een kleine boomsoort of voor leibomen. Plaats je alles in de lengte zoals in dit voorbeeld dan zorgt ook dat voor veel extra ruimtelijkheid. Bovendien krijgt je tuin zo een zeer rustige en serene sfeer.

Tuinontwerp kleine achtertuin

Wanneer de ruimte beperkt is dan is het belangrijk om creatief met de ruimte om te gaan. Maak daarom een plattegrond op schaal waar je alle items los op kunt plaatsen. Zo kun je schuiven en bekijken hoe je de ruimte het beste kunt indelen. Vergeet niet dat wanneer de ruimte beperkt is je ook de schutting en muren goed kunt inzetten als verticale wanden met groen. Ga ook na hoe je tuin op de zon ligt en bedenk dat een terras in de schaduw ook heerlijk is tijdens een warme zomer zoals deze. Hou je van eigen groente kweken? Overweeg dan eens een vierkante bak met een moestuintje. Deze neemt niet al teveel ruimte in en het ziet er heel gezellig uit al dat frisse groen.

Kleine achtertuin voorbeelden

Eigentijdse tuin met zwembad en hoogteverschillen Moderne tuinen van Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Modern
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Eigentijdse tuin met zwembad en hoogteverschillen

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Wil je graag nog wat meer kleine tuin voorbeelden zien om wat inspiratie op te doen? We hebben onze mooiste kleine achtertuin ideeën voor je verzameld. Geniet even mee…

Overzicht slingerbank met tuinhuis Moderne tuinen van House of Green Modern
House of Green

Overzicht slingerbank met tuinhuis

House of Green

Moderne tuinen van homify Modern

Moderne tuinen van homify Modern

Moderne tuinen van homify Modern

Vanuit de achtertuin naar de woning Moderne tuinen van Van Dijk Tuinen Groningen Modern
Van Dijk Tuinen Groningen

Vanuit de achtertuin naar de woning

Van Dijk Tuinen Groningen

Vrijstaande Villa Heiloo Landelijke tuinen van Atelier09 Landelijk
Atelier09

Vrijstaande Villa Heiloo

Atelier09

Kas Restaurant Industriële tuinen van Studio Made By Industrieel Hout Hout
Studio Made By

Kas Restaurant

Studio Made By

Avontuurlijke stadstuin van Sfeertuinen Rustiek & Brocante Kunststof
Sfeertuinen

Avontuurlijke stadstuin

Sfeertuinen
Stuur je ons een foto van je tuin wanneer deze klaar is? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!