Zó richt je een seniorenwoning in: 6 tips!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zó richt je een seniorenwoning in: 6 tips!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
transformatie naar  een ingetogen luxe villa te Heiloo:  Keuken door Heleen Rombout interieurarchitect BNI,
Loading admin actions …

Met het ouder worden veranderen onze behoeftes, ook wat betreft wonen. Ben jij je aan het oriënteren op het inrichten van een woning voor senioren? Dan ben je bij dit Ideabook aan het juiste adres! Bij het inrichten en indelen van een woning voor ouderen is het namelijk belangrijk de toekomst in het oog te houden. Bepaalde aanpassingen zijn zeker de moeite waard want je wilt uiteindelijk zo lang mogelijk van de woning kunnen blijven genieten. 

Om je inspiratie te geven hebben we in dit artikel een paar bruikbare tips en mooie voorbeelden voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste keuken en een comfortabele badkamer. We hopen dat je na het lezen van dit Ideabook genoeg inspiratie op hebt gedaan om thuis lekker aan de slag te kunnen. 

Kijk je met ons mee? 

Een optimaal ingedeelde keuken

transformatie naar  een ingetogen luxe villa te Heiloo:  Keuken door Heleen Rombout interieurarchitect BNI,
Heleen Rombout interieurarchitect BNI

transformatie naar een ingetogen luxe villa te Heiloo

Heleen Rombout interieurarchitect BNI

Een optimale indeling is essentieel, vooral wanneer je kleiner gaat wonen of een seniorenwoning gaat betreden. Ook in de keuken kan dit voor een aantal veranderingen zorgen. Het ouder worden kan namelijk ouderdomskwaaltjes met zich mee brengen waardoor je niet meer even fit zult zijn als jaren geleden. Waar je in de keuken zoal (alvast) rekening mee kunt houden? Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van de lage oven, zodat je er staand prima bij kunt. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser, de diepvries en/of de koelkast. Het toepassen van een klein keukentrapje is daarnaast erg handig voor de hogere kastjes en planken. 

Probeer niet te veel meubels en elementen te dicht op elkaar te zetten, denk maar eens hoe lastig dit zou kunnen worden wanneer je met een rolstoel of rollator door de woning moet manoeuvreren. 

Bekijk eens wat in jouw keuken de mogelijkheden zijn. Mocht je hier zelf niet helemaal uitkomen? Schakel dan de hulp van een professional in! Zij kunnen je helpen bij het in kaart brengen van je wensen en behoeften. 

Het belang van een ruime badkamer

Project met  Cor-bo:  Badkamer door De Plankerij BVBA,
De Plankerij BVBA

Project met Cor-bo

De Plankerij BVBA

Wat geldt voor de keuken geldt eigenlijk ook voor de badkamer. De badkamer kan wanneer het krap, klein en onhandig is ingedeeld namelijk een gevaarlijke ruimte worden. Het is dan ook niet voor niks dat veel ongelukken plaatsvinden in een natte badkamer. 

Bij het aanpassen van je badkamer doe je er dan ook goed aan om extra handgrepen te plaatsen. Ook handig: het plaatsen van een (uitklapbaar)stoeltje in de douchecabine, dit kan het proces in de badkamer ietwat vergemakkelijken. Waar het voorheen misschien geen probleem was om over de rand van een bad te stappen, kan dit iets lastiger zijn wanneer je ouder wordt. Wellicht is een verhoogd toilet ook een idee? Probeer voor zoveel mogelijk vlakke vloeren te kiezen en vermijdt opstapjes en hoge drempels. Genoeg ruimte bij het omkleden en wassen is ook erg belangrijk.

Tijdloze slaapkamer

‘‘Wonen op het mooiste plekje in Amsterdam’’:  Slaapkamer door meesderwerk,
meesderwerk

‘‘Wonen op het mooiste plekje in Amsterdam’’

meesderwerk

Rust, en daarmee comfort, luxe en gebruikersgemak, worden naarmate je ouder wordt steeds belangrijker. Reden genoeg om jezelf te verwennen met een nieuw interieur! Vooral wanneer het aankomt op de slaapkamer, en wanneer de portemonnee het toelaat, is het slim om te investeren in kwaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een verhoogd bed waardoor je makkelijker in en uit bed stapt. Je kunt ook kiezen voor een bed met een verstelbaar hoofd- en voeteneinde voor genoeg luxe en comfort. En gelukkig zijn seniorenmeubels tegenwoordig echt niet meer ouderwets of oubollig! 

Er zijn veel speciaalzaken die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste meubels voor je slaapkamer, laat je dan ook altijd goed adviseren. Wil jij dat jouw bed de eyecatcher wan je slaapkamer is? Bekijk dan ook nog even dit Ideabook dat we kortgeleden publiceerden!

Het isoleren van de buitenruimtes

 Terras door homify,

Heeft jouw woning een veranda of balkon? Om extra ruimte te creëren zou je er voor kunnen kiezen om deze te betrekken bij de binnenruimte. Het ombouwen en afsluiten van je veranda of balkon is dan een goed idee! Zo kun je ook met kouder of slechter weer genieten van het uitzicht. Maak gebruik van lichte kleuren en materialen zodat de ruimte optisch groter lijkt! Kies er bijvoorbeeld voor om van de nieuwe ruimte een leeshoek of hobby-ruimte te maken, op deze manier kun je er namelijk veel vaker gebruik van maken! Heb jij andere ideeën om een ruimte als deze in te delen? 

Voldoende verlichting

stadswoning met spicy details:  Woonkamer door choc studio interieur,
choc studio interieur

stadswoning met spicy details

choc studio interieur

Goede verlichting is altijd erg belangrijk, of je nu tv kijkt of een boek wilt lezen. Maak daarom een goed lichtplan voor je woning. Over het algemeen geldt dat 5 à 10 lichtbronnen per ruimte prima kan, een paar meer of minder is natuurlijk geen enkel probleem! Kies voor een combinatie van sfeerverlichting en functionele lampen, denk aan een extra felle bureau- of leeslamp.

Waarschijnlijk zit je er niet op te wachten om al deze lampen dagelijks aan en uit te knippen. Om het allemaal wat praktischer en gemakkelijker te maken zou je daarom kunnen kiezen voor een centrale schakelaar waarmee je al je verlichting en eventuele apparaten in- en uit kunt schakelen. 

Kasten en dressoirs

Je wilt niet te veel hoeven bukken om bij je spullen te komen, zorg daarom dat zoveel mogelijk binnen handbereik is oog of heuphoogte. Er zijn enorm veel dressoirs en kasten verkrijgbaar die aan de eisen kunnen voldoen. Het werken met planken is natuurlijk ook nog een optie voor het opbergen van je spullen. 

Een andere tip die we je nog mee willen geven is om ook gebruik te maken van uitklapbare meubels en elementen om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Denk aan een fauteuil met inklapbare voetensteun! Niet genoeg opbergruimte? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om spullen die je niet meteen nodig hebt in een opslag op te slaan. 

Met dit laatste idee zijn we alweer aan het einde van dit inspirerende Ideabook gekomen! Wil jij meer van dit soort stijlvolle woonkamers bekijken? Scroll dan zeker ook nog even langs deze foto's. Wanneer je gebruik maakt van het filter kom je bovendien snel uit bij voorbeelden die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier! 

Zijn er volgens jou nog tips en ideeën die in ons Ideabook ontbreken? Laat het ons dan zeker even weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!