Houten vloer schuren? Tips van de experts | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:2982:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Houten vloer schuren? Tips van de experts

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Landelijk wonen Landelijke muren & vloeren van Nobel flooring Landelijk
Loading admin actions …

Ben je de trotse bezitter van zo'n prachtige natuurlijke houten vloer? Een echte sfeermaker natuurlijk in je huis. Maar eens in de zoveel tijd heeft je houten vloer wel wat onderhoud nodig om die fraaie uitstraling te behouden. Wat je precies moet doen, hangt af van het type vloer, hout en de bewerking. Allerbelangrijkst bij die onderhoudsbeurt is de wijze waarop je de vloer schuurt. Doe je dit niet op de juiste manier dan zullen de resultaten je teleurstellen. Daarom geven we je vandaag alle tips van de experts zodat je zeker weet dat je straks na al je inspanningen ook het meest optimale resultaat hebt. En heb je er geen zin in om het zelf te doen, dan kun je dit altijd nog uitbesteden aan een expert en vertellen we je op welke kosten je dan ongeveer moet rekenen.

Goed ontvetten

rustgevende vloer Landelijke muren & vloeren van Nobel flooring Landelijk
Nobel flooring

rustgevende vloer

Nobel flooring

Het meest belangrijk wanneer je je houten vloer gaat schuren en lakken is dat deze voorafgaand aan het schuren goed wordt ontvet. Zo gaat niet alleen je schuurpapier veel langer mee, maar hecht de lak- of verflaag ook veel beter op de ondergrond waardoor je verflaag veel langer meegaat. Ook wordt het vuil op de vloer zo goed verwijderd voordat je aan de slag gaat. Je kunt kiezen uit verschillende reinigingsproducten. Heb je normaal vervuild hout dan kun je een normale reiniger kiezen maar voor sterk vervuild hout is er een krachtiger reinigingsmiddel.

De voorbereiding & starten met schuren

Frans kasteel in ere hersteld Landelijke muren & vloeren van Nobel flooring Landelijk
Nobel flooring

Frans kasteel in ere hersteld

Nobel flooring

Wanneer de vloer goed ontvet is ga je verder met de voorbereiding. Zitten er nog spijkers in de vloer dan verwijder je deze. Eventuele gaten vul je op met een speciale houtvuller. Nu kun je zelf je houten vloer gaan schuren. Is je vloer onlangs nog geschuurd en gelakt en ziet hij er nog redelijk uit? Dan is licht opschuren voldoende. Dit doe je met een roterende schuurmachine. Heeft je vloer echt een grondige opknapbeurt nodig, huur dan een parketschuurmachine. Daarmee schuur je veel grondiger en sneller en kun je ook beter langs de kanten schuren.

Tips voor het schuren

Eiken vloer in woonkamer Moderne eetkamers van BVO Vloeren Modern
BVO Vloeren

Eiken vloer in woonkamer

BVO Vloeren

Qua schuurpapier heb je allerlei soorten van grof naar fijn. Welke korrelgrootte je kiest hangt af van de ondergrond, de dikte van de toplaag en hoeveel keer je gaat schuren. Voor het schuren geven de experts je de volgende tips:

* Je start met grover schuurpapier en kiest elke keer een fijnere soort waarbij je de korrelgrootte elke keer met 60 verkleint, dus bijvoorbeeld 60, 120, 180. bv. En voor een iets nettere vloer is 80, 120, 160 ook een prima volgorde.

* Verwissel op tijd je schuurpapier, bij voorkeur nog voordat het vlak is. 

* Je schuurt de eerste keer diagonaal met grof schuurpapier en de keren daarna met de planken mee

* Over het algemeen is drie keer schuren voldoende

* Soms is het even wennen aan de schuurmachine en staat hij op een plek lang stil. Doe dit nooit, want zo ontstaat er vrijwel altijd een deuk op deze plek.

* Schuur gelijkmatig dus op alle plekken even lang en beweeg van links naar rechts en hou de machine recht

* Voor een nieuwe vloer is een keer schuren met een fijne korrel voldoende

Wanneer je twijfelt over de juiste behandeling van de vloer, neem dan even contact op met de leverancier of schakel een professional in.

Houten vloer schuren en oliën

Woonhuis, houten vloer Industriële muren & vloeren van Zilva Vloeren Industrieel
Zilva Vloeren

Woonhuis, houten vloer

Zilva Vloeren

Olie geeft je vloer die prachtige matte look en zorgt ervoor dat de houtstructuur goed zichtbaar is. Je kunt de olie in allerlei kleuren kopen en zo je eigen accent aan de vloer geven. Met name eikenhouten vloeren zijn zeer geschikt voor olie en eventuele kleurverschillen kun je later altijd weer bijwerken. De olie zorgt voor een beschermende laag over je vloer. Nadat je de vloer van een laag olie hebt voorzien, moet deze 24 tot 48 uur drogen. Een belangrijk voordeel van olie is dat je beschadigingen of verkleuringen tussendoor even kunt bijwerken. 

Zo gaat je vloer lang mee

Nadat je vloer er weer spic en span bij ligt in je woonkamer kun je zelf van alles doen om je vloer langer zo te houden. Zorg voor een goede droogloopmat bij de ingang(en) van je huis en laat iedereen zijn schoenen uittrekken. Soms kunnen scherpe voorwerpen, dierenpoten, schuivende meubels of speelgoed voor putten in het hout zorgen (vooral bij zacht hout) dus let hierop en plaats viltjes onder je stoelen en bank. Let er ook op dat je vloer niet nat wordt op regenachtige dagen en plaats dan een extra dweil bij de deur. 

Welke soort hout & welke behandeling

Grote glazen taatsdeur op maat van Anyway Doors Modern
Anyway Doors

Grote glazen taatsdeur op maat

Anyway Doors

Welke behandeling nodig is, hangt af van de soort vloer en hout. Een ruw houten vloer hoef je alleen maar te reinigen en voorzien van een laag olie of wax. Lamelparket moet je wel eens in de paar jaar even schuren en lakken. Wanneer dit nodig is, is afhankelijk van de houtsoort, het gebruik, de kwaliteit vloer en het onderhoud. Heb je een lichtere houtsoort, dan kun je meestal beter kiezen voor lak in plaats van olie. Zo behoudt het namelijk zijn mooie lichte kleur. Kies je voor wax dan moet je eerst een laag met olie aanbrengen. Wax vraagt ook om flink wat onderhoud. Je moet het regelmatig even oppoetsen met een boenmachine. En als laatste kun je je houten vloer ook schuren en behandelen met white wash. Ga voordat je kiest even naar een speciaalzaak en bekijk de verschillende producten en hun uitstraling zodat je zeker weet dat je de juiste bewerking kiest.

Onderhoud van je houten vloer

Nadat je vloer weer gelakt, geolied en geschuurd is, is het belangrijk om deze regelmatig even te reinigen. Twee keer per week stofzuigen en even dweilen met een licht vochtige doek is voldoende. Wordt de vloer meer gebruikt zoals in een bedrijf dan is dagelijks stofzuigen nodig. Betreed je vloer liever niet met schoenen met rubberen zolen want deze kunnen strepen achterlaten.

Houten vloer schuren kosten

Voordat je besluit of je de vloer laat schuren of het zelf gaat doen is het natuurlijk handig om even een globaal kostenplaatje te hebben. Wanneer je er liever geen omkijken naar hebt en het lakken van je vloer uitbesteedt aan een professional dan moet je rekenen op tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter afhankelijk van het aantal keren schuren en lakken en de staat van je vloer. Wil je graag zelf je eigen vloer behandelen dan moet je rekenen op kosten voor de wax, olie of lak en de eventuele huur van een schuurapparaat. De meeste olie, wax of lak kost rond de 20-40 euro per liter. Met een liter kun je meestal zo’n 20 m² vloer behandelen.

Houten vloer inspiratie

Niet afgeschrikt door het onderhoud? In de praktijk valt het het reuze mee en hout heeft daarnaast enorm veel voordelen. Zo geeft een houten vloer je huis veel warmte en sfeer en dempt het ook geluid. Hout is een natuurlijk en ademend materiaal dat zorgt voor een gezonde omgeving en natuurlijke uitstraling. Hieronder hebben we nog wat fraaie voorbeelden van houten vloeren voor je verzameld. 

Europees Eiken - Dark Brown Environment Moderne woonkamers van ARDEE Parket Interieur Design Modern Hout Hout
ARDEE Parket Interieur Design

Europees Eiken – Dark Brown Environment

ARDEE Parket Interieur Design

Amerikaans Walnoten - Black Burned Bronze van ARDEE Parket Interieur Design Modern Hout Hout
ARDEE Parket Interieur Design

Amerikaans Walnoten – Black Burned Bronze

ARDEE Parket Interieur Design

Amerikaans Walnoten - Black Burned Bronze van ARDEE Parket Interieur Design Modern Hout Hout
ARDEE Parket Interieur Design

Amerikaans Walnoten – Black Burned Bronze

ARDEE Parket Interieur Design

Loft van Love Tiles Industrieel
En waren onze tips nuttig? We horen het graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!