Zelf een overkapping maken: hoe je dat?

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zelf een overkapping maken: hoe doe je dat?

Johan van Dijk Johan van Dijk
  door SOLISYSTEME
Loading admin actions …

Een overkapping zelf maken is iets wat je vast niet iedere dag doet. Maar het zou zo maar kunnen zijn dat wij daar door middel van onze inspirerende woorden verandering in gaan brengen! Een overkapping maken is namelijk erg leuk en voor iemand die een beetje kan klussen helemaal niet zo moeilijk. Dus hoe je dat? Door er eerst even lekker voor te gaan zitten en alles stappen goed door te lopen. Ideaal voor in de tuin: om onder te zitten of juist om als extra berging of zelfs misschien wel buitenkeuken te gebruiken. Laten we snel beginnen!

Wat voor overkapping wil je hebben?

Voor we het er over gaan hebben hoe je precies een overkapping moet gaan maken, is het uiteraard wel handig om eerst te weten wat voor overkapping je precies wilt hebben. Wil je een prieel om lekker in te zitten of denk je er juist over om je hele terras te gaan overdekken? Moet het een houten overkapping worden of denk je toch aan een ander materiaal? En vooral ook erg belangrijk: moet het een gesloten dak worden of wil je juist een constructie waar je door middel van bijvoorbeeld een los zeil er voor kunt zorgen dat je op een warme zomerdag een beetje in de schaduw kunt zitten? Je hoeft niet direct een besluit te nemen, lees eerst rustig verder hoe het bouwen in z’n werk gaat en welke opties je allemaal hebt.

De fundering

Overkapping.:  Huizen door WE-Maatdesign
WE-Maatdesign

Overkapping.

WE-Maatdesign

Een overkapping maken kan niet voordat je eerst een goede fundering hebt aangelegd. De ondergrond is daarbij vooral van belang. Liggen er al tegels? Als je een relatief lichte overkapping gaat plaatsen dan kunnen die als ondergrond gaan dienen. Wordt het wel wat massiever allemaal? Ga dan met je waterpas in de weer en zorg dat je een fundament van beton of cement plaatst.

Aan de slag!

Tuinhuis met luifel.:  Tuin door WE-Maatdesign
WE-Maatdesign

Tuinhuis met luifel.

WE-Maatdesign

Als er al een fundering is, dan wordt het uiteraard de hoogste tijd om ‘echt’ aan de slag te gaan. We hebben de waterpas net al genoemd als belangrijk gereedschap om te gebruiken. Zorg dat je zorgvuldig uitmeet of alles ook waterpas is. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks een scheve overkapping hebt. Of wil je juist wel een schuin afdak plaatsen? Ook dat is iets om even heel erg goed uit te gaan meten. En op het gebied van gereedschappen en andere materialen kunnen we je zeker aanbevelen om een zaagtafel aan te schaffen of te huren als je een houten constructie gaat maken: daarmee kun je erg efficiënt werken.

Een doorzichtig dak

Wil je een overkapping plaatsen en wil je een permanent dak daarop plaatsen en toch je terras, je tuin of een andere plek een beetje licht houden? In een dergelijk geval kan een doorzichtig dak in de vorm van transparante golfplaten zeer zeker een optie zijn. Op de foto krijg je duidelijk een indruk van hoe dat er in de praktijk uit kan komen te zien. En ook de onderliggende constructie mag duidelijk zijn. Met twee rechter handen is dat vast geen probleem om te maken!

Verlichting aanbrengen

Het maken van plannen voor de overkapping maken en de werkzaamheden die daarbij komen kijken worden je ondertussen vast wel duidelijk. Maar misschien wil jij ook wel wat extra’s aan gaan brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van verlichting? Als je toch eenmaal bezig bent, moet je dat zeker overwegen zodat je ook later op de zomeravond nog een beetje aangenaam van je overkapping kunt genieten. Breng dus ook gelijk stroomkabels aan. Denk er wel goed om dat je bekabeling gebruikt die geschikt is om buitenshuis te gebruiken.

Kleurrijke inspiratie

Naast praktische informatie doen we er bij homify graag alles aan om je ook wat leuke inspiratie te geven. In dit geval laten we je een wel zeer kleurrijke overkapping zien. Zo maak je van een dergelijke constructie een waar kunstwerk. En zie je dat deze platen ook nog eens verschoven kunnen worden? Zo kun je naar keuze dus wel of geen gebruik maken van je afdak! Wat hier verder zo ontzettend leuk is, is dat de stoelen ook nog eens bijpassend uit zijn gekozen op het gebied van kleurstelling.

Een natuurlijke overkapping

We hebben de focus in dit artikel vooral gelegd op het maken van een houten overkapping. Maar er zijn ook zeer zeker andere oplossingen te bedenken. Wat dacht je van een meer natuurlijke overkapping? Maak een raamwerk van hout of metaal en als je even een jaar of twee jaar wacht kun je door middel van klimop, hedera of een andere snelgroeiende plant genieten van een heerlijk natuurlijk geheel. Je waant je op deze manier gewoon op vakantie in je eigen tuin! Wil je nog meer inspiratie op gaan doen na het zien van dit alles, bijvoorbeeld op het gebied van een buitenkeuken of barbecue? Neem dan ook hier een kijkje!

Heb jij zelf al eens een overkapping gemaakt? We zijn benieuwd naar je ervaringen! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!