Decoreren op grote hoogte: het plafond | homify

Decoreren op grote hoogte: het plafond

Anouk Freriks Anouk Freriks
homify Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Het plafond. Eens in de zoveel tijd, en zeker wanneer we net een nieuwe woning betreden, is deze toe aan een opfrisbeurt. Pak de rollers en kwasten erbij en witten maar. En daar blijft het dan vaak ook wel bij. Zonde! Want heb je ooit gedacht aan het decoreren van het plafond? Nu dus wel! Hoewel een wit plafond een ruimte licht en hoog laat ogen, mogen de volgende ideeën voor het decoreren van het plafond niet buiten beschouwing worden gelaten. Het plafond leent zich perfect voor het maken van een statement en verwordt zo tot een ware eyecatcher in iedere ruimte. Het stijgt uit boven alle verwachtingen. Van hout tot geometrische vormen en artistieke schilderingen; dit is decoreren op grote hoogte. Nog nooit was het plafond zo sensationeel.

Speelveld van panelen

Wanneer je op zoek bent naar een originele invulling voor de muur, zijn wandpanelen een steeds vaker geziene optie. Maar waarom zou je het slechts beperken tot de wand? Juist een doorlopend patroon naar het plafond creëert een spannend en dynamisch geheel. De panelen vormen de verbindende factor in de ruimte. Kies voor een palet van verschillende houtsoorten voor een speelse look zonder de nodige rust en warmte te verliezen. Gebruik grotere panelen voor het plafond ten opzichte van de wand om extra dimensie toe te voegen. Door enkel een deel van de wand met panelen te bekleden, kun je verschillende delen binnen een ruimte optisch van elkaar scheiden. Voorzie de overige wanden en de vloer van eenzelfde kleur, zoals dit frisse wit, om het effect te versterken. Bovendien komt het plafond zo nog beter tot zijn recht en wordt het licht vanuit een andere hoek de ruimte in gebracht.

Artistiek hoogstandje

Al eerder spraken we over het optisch scheiden van ruimtes door muren en vloeren van verschillende kleuren of materialen te voorzien. Dit effect kan dus ook bereikt worden middels het plafond. Nog sterker wordt dit door de vloer en het plafond op hetzelfde vlak van een ander patroon te voorzien. De ongekend populaire, beschilderde tegel is hiervoor ideaal. Het patchworkpatroon is nogal prominent aanwezig. Houdt daarom de vormen en lijnen in de rest van de ruimte subtiel. Maak liever een aantal grote gebaren, zodat het geheel niet te druk oogt. Beperk het aantal kleuren tot een maximum van drie. Zoals het zwart-wit en de warme accenten van hout, leer en metaal in bovenstaand voorbeeld. Door hoogteverschillen en indirecte verlichting wordt het betegelde plafond nog eens extra uitgelicht.

Statig stucwerk

Grijs stucwerk op het plafond  kil en donker? Niet als het op de juiste wijze wordt gecombineerd. Het geeft het industriële interieur dat gewenste rauwe randje. Kies voor een donkerdere tint op de muren, zodat het plafond in vergelijking alsnog licht oogt. Juist door een subtielere nuance tussen donkere tinten op wand en plafond, lijken deze kleuren minder hard. Combineer de minimale glans van metaal met het warme, robuuste karakter van vergrijsd hout. Dit maakt het industriële plaatje compleet. Voeg een royale hanglamp toe om nog meer aandacht op het plafond te vestigen. Een exemplaar in afwijkende stijl, zoals deze klassieke kroonluchter, geeft het geheel een eigenzinnige touch.

Historische klassieker

Van een onverwachte, klassieke touch  gaan we over naar een compleet authentiek plafond. In bezit van een historisch pand met karakteristieke elementen of ornamenten? Lucky you! Laat deze bovenal herleven. Schakel indien nodig de hulp van een expert in om het plafond in al haar glorie te laten restaureren. Ben je een van de minder gelukkigen als het aankomt op authentieke elementen? Niet getreurd, fake it! Pas sierlijsten in klassieke stijl of een fotobehang toe op het plafond om die authentieke look & feel te creëren. Combineer de klassieke elementen met moderne, strak vormgegeven meubilair voor een interieur anno nu. Bovendien zullen de uiteenlopende stijlen elkaar alleen maar doen stralen.

Hartverwarmend hout

Vrijwel geen enkel interieur kan zonder hout. Het is een natuurlijke sfeermaker pur sang. Zeker als dit materiaal wordt toegepast op het plafond, maakt het de ruimte hartveroverend warm. Een knusse, huiselijke sfeer ontstaat als vanzelf. Kies voor smalle latten voor een subtiele structuur of glad afgewerkte platen voor een strakker geheel. Een nog intiemere setting creëren? Bekleed het plafond dan gedeeltelijk met hout en voorzie de rest van het plafond van een lichte of witte tint. Op deze manier oogt het houten plafond lager. Perfect voor een sfeervolle zithoek of slaapkamer bijvoorbeeld.

Rustiek karakter

Hout tegen het plafond. Authentieke balken zijn veelal de manier waarop we dit kennen. Zo toont bovenstaand voorbeeld hier een indrukwekkende variatie op. De onafgewerkte balken volgen geheel hun eigen weg door de ruimte en doorbreken de gebaande paden. Het ongerepte karakter van de natuur wordt hiermee perfect geïllustreerd. Doordat de basis verder volledig uit eenzelfde grijstint bestaat, springt het hout nog meer in het oog. De moderne designinrichting krijgt een rustieke en warme look door de toevoeging van het hout. De smalle belijning en gladde afwerking van het meubilair staan geweldig in contrast met de grove houtstructuur. Het bewijs dat strak & modern, en organisch & natuurlijk hand in hand gaan.

Geometrisch lijnenspel

Geometrische vormen stelen nog altijd de show in het interieur anno 2016. Van de meest subtiele details en accessoires tot aan ongedwongen vlakken en patronen waarbij de gehele ruimte als canvas fungeert. Een ideale manier om van het plafond een grafisch statement te maken dus. Gebruik zwart en wit om dit beeld nog eens aan te scherpen. Kies voor strepen in variërende breedtes voor een rustigere look. Overwegend zwart creëert een intiemere sfeer. Voer de geometrische vormentaal ook door in de rest van het interieur. Denk hierbij aan grafische patronen in textiel en accessoires bijvoorbeeld. Maar laat vooral ook de muur niet buiten beschouwing als je met verf aan de slag gaat. Laat vlakken uit onverwachte hoek komen en bepaalde delen omlijsten. Meegevormd met de lijnen van de architectuur, om kozijnen heen en brekend met de grenzen van de muren. Zo wordt bijvoorbeeld eenvoudig de illusie van een hoofdeinde gewekt.

Verven zonder wit

Verf is het ideale middel voor een kleurrijke transformatie van het interieur. Een andere tint op de muur en klaar ben je. Tot vandaag dan. De rollen worden omgedraaid. Het plafond wordt voorzien van een statement kleur, terwijl de muren worden gewit. Dit voorbeeld bewijst dat een krachtige, diepe tint op het plafond de gehele ruimte laat herleven. Het rood doet het goed naast de klassieke houten meubels en geeft het interieur een verrassend speelse twist. Een warme tint zoals dit rood zal het nog beter doen in ruimtes aan de noordkant, waarbij relatief weinig natuurlijk licht naar binnen komt. Koelere tinten doen het daarentegen beter in ruimtes op het zonnige zuiden. Houd dus rekening met de ligging en lichtinval, zodat het plafond straks het stralende middelpunt van iedere ruimte wordt.

Hoe zou jij het zelf aanpakken? Laat het weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!