Dambordpatroon op de vloer - de toepassingen zwart op wit | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Dambordpatroon op de vloer – de toepassingen zwart op wit

Anouk Freriks Anouk Freriks
FLEXI TECHNIC van Ceramica Sant'Agostino Eclectisch
Loading admin actions …

Zwart mag dan langzaamaan plaats gaan maken voor bruin in de basis van het interieur, sommige klassiekers zullen nooit hun waarde verliezen. Hoog tijd om er eentje uit te lichten dus. Hierbij richten we ons vandaag op de vloer. Degene met dambordpatroon welteverstaan. Een spel van zwarte en witte vierkante blokken dus. Veelal toegepast als tegels in de badkamer of keuken, maar dit Ideabook bewijst dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Ook in de woonkamer of slaapkamer misstaat deze klassieker zeker niet. Variaties in formaat en onverwachte combinaties met kleuren, texturen en meubilair tonen aan dat het dambordpatroon zich blijft ontwikkelen. Van het historische patroon tot een eigenzinnige twist, de luxe van een klassieker ervaren we het liefst allemaal. Gelukkig vormt deze zich naar ieder interieur.

Historische achtergrond

Industrial Kitchen With American Diner Feel Industriële keukens van homify Industrieel Massief hout Bont
homify

Industrial Kitchen With American Diner Feel

homify

Laten we vooral beginnen bij het begin. De historie en het ontstaan van deze klassieker onder de vloeren. De geschiedenis van het dambordpatroon gaat ver terug. Wel duizenden jaren. Al bij de Egyptenaren te zien in hiërogliefen en in vele culturen sierde het patroon textiel en aardewerk. Vrijwel direct vanaf het moment dat men begon met het betegelen van vloeren, werd het dambordpatroon toegepast. Gedurende de Renaissance groeide de populariteit van de dambordvloer.  Veelal uitgevoerd in marmeren tegels was dit de symbolisering van pure luxe. Een hele tijd later, in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw, werd het patroon juist in een goedkopere en praktische vloer toegepast. Keukens en woonkamers werden voorzien van linoleum vloeren in dambordpatroon. Veel karakteristieke panden gaan tegenwoordig nog steeds gepaard met een dambordvloer. Combineer deze met een andere klassieker voor dat ultieme nostalgische gevoel. Denk hierbij aan de ongekend populaire SMEG koelkast of iconische stoelen in de keuken. Een subtiele verwijzing naar het klassieke kan ook. In de vorm van accessoires, lampen of deze sierlijke plankdragers bijvoorbeeld.

Klein en verfijnd

In het klassieke dambordpatroon zijn de blokken vrij groot van formaat. Maar tegenwoordig zijn er vele variaties op deze klassieker te vinden. De grootte van de tegels of het blokpatroon is zeer bepalend voor de uitstraling, mogelijke toepassingen en combinaties in het interieur. Een klein patroon zoals hierboven leent zich ook beter voor kleine oppervlakken binnen een groter geheel. Hoewel het patroon verfijnder is, kunnen de kleine blokken juist ook drukker ogen in een groter geheel. Pas deze variant bijvoorbeeld toe in het toilet. Of ga voor een combinatie van verschillende vloeren binnen een grotere ruimte, om zo de diverse functies binnen de ruimte optisch te scheiden. Zoals in bovenstaand voorbeeld. Gedurfd, dat zeker, deze combinatie met houten visgraatvloer. Met een geometrisch lijnenspel als verbluffend resultaat. Door te kiezen voor een lichte houtkleur in het verder witte interieur, wordt het contrast beperkt. Het zwart fungeert hier als accentkleur. De minimalistische vormen en de opengewerkte stoelen houden het interieur luchtig en fris.

Uitvergroot

FLEXI TECHNIC | FLEXIBLE ARCHITECTURE BY S+ARCK van Ceramica Sant'Agostino Eclectisch
Ceramica Sant'Agostino

FLEXI TECHNIC | FLEXIBLE ARCHITECTURE BY S+ARCK

Ceramica Sant'Agostino

De grotere blokken lijken al meer op de klassieke uitvoering. Let bij de toepassing ook in dit geval goed op het aantal vierkante meters van de ruimte. Wil je een ruimte optisch vergroten? Kies dan voor een diagonaal verband. Wanneer er slechts enkele grote tegels gelegd kunnen worden, verdwijnt het effect van het blokpatroon. Bovenstaand voorbeeld toont daarentegen mooi aan hoe de strakke vormentaal kan worden doorgevoerd in een modern interieur. De klassieker voelt zich dus lang niet alleen in historische panden thuis. Door te spelen met diepte op de wand, ontstaat er zowel een spannende vlakverdeling als een harmonieus geheel. Het beperkte kleurgebruik maakt dat het totaalbeeld van het interieur toch rustig oogt. Inderdaad een perfecte optie voor de badkamer, waar ook wandtegels veelal worden toegepast. De opvallende wastafels en strakke lijnen van het sanitair versterken het effect van de blokvorm.

Nadelen

Een groter en harder contrast dan zwart en wit bestaat er bijna niet. Uitgevoerd in een groot of klein blokpatroon dat soms de complete vloeroppervlakte beslaat, kan gerust gesteld worden dat deze vloer nogal aanwezig is. Dit betekent dat het een bepalende factor is voor de keuze van de verdere inrichting. De combinatie met andere dessins kan al snel too much worden. Houdt de rest van de basis, zoals muren en grote meubels, rustig om op safe te spelen. Kies ten slotte voor maximaal drie kleuren en een minimalistische vormentaal, greeploze keukenkastjes bijvoorbeeld. En groepeer enkele statement accessoires. Overdaad zal dan zeker niet van toepassingen zijn.

Voordelen

Moderne eetkamers van homify Modern

Een direct voordeel van het opvallende dambordpatroon op de vloer, is dat het interieur niet snel saai zal ogen. Integendeel. Een speels dessin beslaat misschien wel het grootste gedeelte van de ruimte. Het interieur heeft dan al niet veel meer nodig om tot een succesformule te worden. Welke onderdelen hierin niet mogen ontbreken? De warmte van hout, gladde afwerking en texturen, en smalle lijnen, openheid en transparantie in het meubilair. Evenals een vintage piece naast een aantal felgekleurde eyecatchers. Om de eigenzinnige mix van klassiekers en modern design nog maar eens te benadrukken. Primaire kleuren doen het hierbij goed, maar ook andere opvallende kleuren als roze, groen en oranje zijn een prima optie. Zolang er voor hooguit twee van deze accentkleuren wordt gekozen.

In de mix met tegels en texturen

Tropische badkamers van homify Tropisch

Al eerder in dit Ideabook spraken we over de combinatie van het dambordpatroon op de vloer met andere tegels of vloersoorten. Hout in een lichte vergrijsde of juist warme toon is vrijwel altijd een ideale partner voor deze vloer. Dit natuurlijke materiaal voegt direct de nodige warmte toe aan het harde zwart-wit interieur. Bovendien ontstaat hierdoor een zachter kleurenpalet. Ook zacht en met een subtielere look is de mix met grijstonen en pasteltinten. Houd bij de keuze van grijs rekening met de lichtinval om de juiste koele of warme ondertoon te bepalen. Daarnaast is de combinatie met de pastelkleur van belang. Het frisse roze in dit voorbeeld creëert een romantische en eigentijdse look. Door niet de gehele muur te betegelen, ontstaat het gevoel van een (verhoogde) lambrisering. Dit en de toevoeging van lijnen, sierranden, afgeronde vormen en een enkele rij tegels met textuur versterken het klassieke karakter. De juiste balans tussen modern en historie, mat en glans, licht en donker, zacht en hard, gieten het dambordpatroon in een nieuw jasje.

Welke variant van deze klassieker is jouw favoriet? Laat het ons weten in een comment!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!