Villa | Houten vloer: industriële Eetkamer door Zilva Vloeren

Laminaat leggen doe je zo!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Loading admin actions …

Een houten vloer is vaak een erg waardevolle toevoeging aan je huis. Maar de aanschafkosten zijn meestal hoog, je moet er periodiek onderhoud aan (laten) uitvoeren en water en een houten vloer zijn nou eenmaal niet de grootste vrienden. Met een laminaatvloer kun je het effect van het hout heel goed benaderen en heb je ook nog eens een vloer die veel gebruiksvriendelijker en bovendien goedkoper is. En als je zelf dan ook nog eens met laminaat leggen aan de slag gaat, dan bespaar je nog meer geld uit. Zo moeilijk is het niet, wij laten zien hoe je het zo zonder professional kunt doen!

Een vloer uitkiezen

  door Bartolucci Architetti
Bartolucci Architetti

Mansarda open space

Bartolucci Architetti

Voor je met het leggen van laminaat aan de slag kunt gaan, moet je natuurlijk wel een vloer uitkiezen. De opties zijn tegenwoordig heel erg groot. Er zijn allerlei kleuren en designs beschikbaar: laminaatvloeren die op echt hout lijken, maar ook natuursteenimitaties (en exemplaren waar ook stukjes natuursteen in zijn verwerkt!) zijn zeer goede opties. Neem rustig de tijd om de juiste vloer uit te kiezen: kijk op het internet lekker rond wat er allemaal te vinden is en ga eventueel bij enkele winkels langs om te zien hoe de vloeren er in het echt uitzien. Zorg ook dat je de ruimtes van tevoren goed opgemeten hebt zodat je precies weet hoeveel vierkante meter laminaat je nodig hebt. Neem altijd een beetje extra: er kan nog wel eens iets mis gaan met het zagen!

De ondervloer

Laminaat leggen kan niet nadat je eerst een ondervloer hebt aangebracht. Vanwege eventueel optrekkend vocht verdient het zeker aanbeveling om eerst een laag plastic aan te brengen. Zelfs aan elkaar geplakte vuilniszakken kunnen al voldoende zijn! Hierna breng je een ondervloer aan. Het type ondervloer dat je uit gaat kiezen hangt vooral af van je woning: als je onderburen hebt dan moet je kijken naar een ondervloer die geluiddempend is bijvoorbeeld. Knip of snijd de ondervloer op maat en plaats die egaal over de gehele ruimte waar je laminaat gaat leggen.

Verdere voorbereidingen

Villa | Houten vloer: industriële Eetkamer door Zilva Vloeren
Zilva Vloeren

Villa | Houten vloer

Zilva Vloeren

Voor het echte laminaat leggen zijn er nog meer voorbereidingen die je moet treffen. Allereerst het laminaat zelf: dat moet minstens 48 uur ‘rusten’ in de ruimte waar het komt te liggen. Leg de pakken plat op de vloer zodat de planken niet krom kunnen trekken. Ga je in de winter aan de slag? Zorg dan dat de temperatuur in de betreffende kamer minimaal 18 graden is! Verder moet je zorgen dat je alle gereedschappen klaar hebt liggen: een laminaatsnijder, afstandhoudertjes, een decoupeerzaag en uiteraard een rolmaat om alles nauwkeurig op te kunnen meten. Een potlood mag je ook niet vergeten!

Aan de slag!

Speelse vloerovergang: moderne Woonkamer door Vine Home Design
Vine Home Design

Speelse vloerovergang

Vine Home Design

Na alle voorbereidingen is het tijd om echt aan de slag te gaan. Begin altijd in een hoek die zo dicht mogelijk in de buurt ligt van de deur waardoor je de ruimte betreedt. Doorgaans leg je het laminaat vanuit deze deur als het ware de kamer in. Denk daarbij wel even om de inval van het daglicht: als het ruimtelijk effect beter is als je het laminaat anders legt dan moet je dat zeker niet nalaten. Plaats afstandhoudertjes (die krijg je vaak bij je laminaat geleverd of anders koop je ze in de bouwmarkt. En leg de eerste baan. Het laatste stuk moet je waarschijnlijk op maat maken: draai de plank om en teken met een potlood af waar gesneden of gezaagd moet worden.

Lastige hoekjes

 Ramen door pur natur
pur natur

Ausblick auf Zurich

pur natur

Als je een prachtige rechte woonkamer, eetkamer of andere ruimte hebt, dan is laminaat leggen eigenlijk een fluitje van een cent. Maar niet elk huis heeft van die rechte muren! Vooral sommige hoekjes kunnen best lastig zijn om op de juiste manier van laminaat te voorzien. Bij deze hoekjes is het vooral een kwestie van heel goed uitmeten en op de onderkant van de laminaatplank uittekenen. Je doet dit dus in spiegelbeeld! Kijk goed uit dus hoe je de plank omdraait. Probeer het voor de eerste keer ook gerust uit op de bovenkant van de plank: zo kun je even oefenen!

De plinten

 Muren door Woodpecker Flooring
Woodpecker Flooring

Wembury Cotswold Oak

Woodpecker Flooring

Als je eenmaal lekker laminaat aan het leggen bent, dan ligt de vloer er vaak in voor je er erg in hebt. Maar daarmee ben je natuurlijk nog niet helemaal klaar! Want de plinten moeten het geheel af gaan werken. Knip plinten in hoeken altijd af in een verband van 45 graden. Het is handig om hier een plintenschaar voor te kopen.

Onderhoud

 Muren & vloeren door Quick-Step
Quick-Step

Bleached White Oak

Quick-Step

Na het laminaat leggen ben je klaar en kun je heerlijk van je vloer gaan genieten. Toch is er wel wekelijks onderhoud nodig, vooral op het gebied van reinigen. Regelmatig stofzuigen is uiteraard noodzakelijk, maar voor wat grondiger reiniging kun je vochtige doekjes of een speciale laminaatreiniger gebruiken. Verder is de vloer eigenlijk zeer onderhoudsarm. Denk er wel om dat de lijm van plinten soms uit kan werken: plak deze weer vast als ze los geschoten zijn. En verder kun jij waarschijnlijk jarenlang van je laminaatvloer gaan genieten!

Heb jij ervaring met laminaat leggen? We zijn benieuwd naar je ervaringen! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!