Huizen door Linebox Studio

Hout schilderen? Zo krijg je het beste resultaat!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Hout is een prachtig materiaal dat heel veel sfeer en warmte toevoegt aan je huis. Maar zo af en toe heeft het natuurlijk een schilderbeurt nodig. Zo behoudt het zijn fraaie glans en voorkom je dat het gaat rotten. Gemiddeld genomen heeft je houtwerk aan de buitenzijde van je huis om de 4 à 5 jaar een schilderbeurt nodig. Het schilderen van je houtwerk binnen kun je wat langer uitstellen. En wanneer je dan eenmaal aan de slag gaat, dan is het wel zo handig om het in een keer goed te doen. Op die manier heb je namelijk het mooiste resultaat en gaat je schilderwerk ook het langst mee. Vandaag geven we je alle tips & tricks van ervaren schilders en vertellen we je ook hoe je houtrot kunt voorkomen. Lees mee hoe ook jij straks strakke glanzende kozijnen (of ander hout) hebt!

De juiste mindset

Dit had je misschien niet verwacht als eerste tip maar de juiste mindset is echt belangrijk. Heb je weinig tijd en wil je alles zo snel mogelijk klaar hebben dan ga je gehaast te werk en zal het uiteindelijke resultaat niet zijn wat je had gehoopt. Schilderen vraagt om tijd, aandacht en rust. Met die aandacht voor details en door rustig al het voorbereidende werk doen, heb je straks die prachtig strak gelakte glanzende kozijnen. Heb je die rust niet? Stel het dan liever uit of laat het aan een ander over. 

Tips van professionals voor het beste resultaat

 Muren door BPM Painting & Decorating
BPM Painting & Decorating

BPM Painting and Decorating

BPM Painting & Decorating

* Zorg voor de perfecte voorbehandeling: alles goed opschuren en vet- en stofvrij maken. Voor de optimale strakke look is het zeer belangrijk om alle randen naden en kieren goed af te dichten. Een tijdrovend klusje maar met groot effect!

* Kies een goede kwaliteit verf vooral voor het schilderen van houtwerk buiten. De verf buiten wordt beïnvloed door allerlei weersomstandigheden en gaat snel in kwaliteit achteruit.

* Koop een dure kwast met echte haren en maak lange strijken die elkaar overlappen met niet teveel en niet te weinig verf op je kwast. Maak de kwast goed schoon met terpentine (en nee: dat is dus niet de kwast alleen in een potje zetten en even heen en weer bewegen)

* Schuur verschillende keren met verschillende soorten schuurpapier van grof naar fijn. 

* Gebruik een dure grondverf: dit is de basis van je schilderwerk en is dus zeer bepalend voor de kwaliteit.

* Een compleet verfsysteem bestaat uit twee lagen grondverf en twee lagen lakverf .Is het hout al geschilderd, dan is grondverf in sommige gevallen niet nodig.

Schilder buiten bij de juiste temperatuur (tussen de 10 en 30 graden) en alleen bij droog weer.

Stappenplan houtwerk schilderen: het voorwerk

Besteed extra veel aandacht aan het voorwerk en maak het houtwerk goed schoon en vetvrij. Dit doe je met een speciaal ontvettingsmiddel of water met een scheutje ammoniak. Als het goed is dan neemt  het voorwerk nog meer tijd in beslag dan het schilderen zelf. Verwijder alle loszittende verf en eventuele houtrot en schuur vervolgens de oude laklaag op. Zo kan je nieuwe verflaag straks goed hechten. Begin met schuurpapier met een grove korrel om alle oneffenheden goed vlak te maken en eindig met een fijne korrel zodat alles super glad en vlak is. Wil je graag de gevel van je huis verven? In dit artikel vind je alle tips & tricks.

Dichten van kieren en gaten

Controleer eerst de staat van het hout (door te voelen, te kloppen en wat voorzichtig geprik met een schroevendraaier), want het overschilderen van rotte plekken is geen slim idee. Kleine scheurtjes vullen met plamuur is geen aanrader. Vul haarscheurtjes bij voorkeur met acrylaatkit. Veeg na het schuren alle stof grondig weg en besteed dan aandacht aan het afplakken van ramen, brievenbus, muren en andere onderdelen die niet geschilderd moeten worden. Gebruik speciale (goede kwaliteit!) schilderstape voor buiten die gemakkelijk weer te verwijderen is.

Houtwerk schilderen: kosten

Wanneer je je houtwerk wilt laten schilderen dan hangt daar natuurlijk wel een prijskaartje aan. Maar waar moet je nu ongeveer rekening mee houden qua kosten? Een schilder werkt met twee soorten tarieven: een prijs per m2 en een prijs per uur. Voor binnenschilderwerk moet je rekenen op een m2 prijs van rond de 30 euro of 35 euro per uur. Voor buitenschilderwerk liggen de kosten iets hoger en bedraagt de m2 prijs rond de 35 euro en het uurtarief rond de 40 euro.

Welke verf?

Kersenhouten keukenkasten schilderen in onze keukenspuiterij | na het spuiten:   door Eurobord Keukenspuiterij en Meubelspuiterij
Eurobord Keukenspuiterij en Meubelspuiterij

Kersenhouten keukenkasten schilderen in onze keukenspuiterij | na het spuiten

Eurobord Keukenspuiterij en Meubelspuiterij

Dan is het eindelijk tijd om te gaan schilderen. Er zijn allerlei verfsoorten voor buiten. Kies bij voorkeur voor de beste kwaliteit verf van de bekende merken.  Ook zijn er alles-in-1-systeem verven waarbij je niet eerst hoeft te gronden en dan af te lakken maar je alles direct met deze verf kunt schilderen. High solid verf bevat minder terpentine dan alkyd verf en dekt ook veel beter en is bovendien beter voor het milieu. Er bestaat ook verf op basis van lijnzaad. Die is veel duurzamer en heeft ook een hogere een hoge UV-bestendigheid.

Hoogglans of zijdeglans?

Blokhut met moderne uitstraling:  Tuin door Lugarde BV
Lugarde BV

Blokhut met moderne uitstraling

Lugarde BV

Schilders kiezen meestal voor hoogglans lak in plaats van zijdeglans verf voor buiten omdat het water en vuil hier beter vanaf glijden. Zo kun je het schilderen dus langer uitstellen. Bereken vooraf hoeveel liter verf je nodig hebt. Op de websites van Histor en Koopmans vind je handige rekenmodules. 

Hoe voorkom je houtrot?

Badkamermeubel Hout:  Badkamer door RestyleXL
RestyleXL

Badkamermeubel Hout

RestyleXL

Een houten huis of houten kozijnen zijn natuurlijk prachtig maar brengen ook risico's zoals houtrot met zich mee. Om houtrot te voorkomen kun je het beste elk jaar even een controle uitvoeren van je kozijnen. Je drukt daarbij met een schroevendraaier off met je duim even langs verschillende plekken op de kozijnen. Daar waar het hout zacht is, bevindt zich houtrot. Check de onderkant van de kozijnen en deuren daarbij extra goed. Verder is het belangrijk om de kozijnen goed schoon te houden zodat het vuil niet kan inwerken op de verflaag. Werk doffe plekken of kieren en scheuren direct bij. Verwijder ook alle (klim)planten van je gevel en kozijnen.

Onderhoudscontract

  door Painters Johannesburg
Painters Johannesburg

Waterproofing & Sealing

Painters Johannesburg

Heb je zelf geen tijd om je hout te schilderen? Dan kun je dit natuurlijk ook uitbesteden aan een professional. dan weet je zeker dat het vakkundig gebeurt. Sommige schilders bieden onderhoudscontracten aan waarbij je per maand betaalt en zo weet je dus zeker dat je schilderwerk er altijd pico bello uitziet. Tussen de schilderbeurten door komen deze schilders elk jaar langs om kleine oneffenheden en kiertjes bij te werken waardoor je schilderwerk ook veel langer meegaat.

We horen graag of je onze tips nutiig vond!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!