Motten bestrijden: begin vandaag nog met deze tips!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Motten bestrijden: begin vandaag nog met deze tips!

Johan van Dijk Johan van Dijk
 Kleedkamer door Студия авторского дизайна ASHE Home
Loading admin actions …

Herinner jij je de specifieke geur van mottenballen nog? Misschien had je oma vroeger wel van die kledingkasten die je al kon ruiken voor je de deur überhaupt geopend had. Maar als het op motten bestrijden aan gaat komen dan zijn er ook heel veel andere opties te bedenken. We hebben onze experts weer eens geraadpleegd om te vragen hoe je het bestrijden van motten het beste aan kunt pakken. En uiteraard doen we je die suggesties aan de hand door middel van hele mooie plaatjes. Zo kun je gelijk ook inspiratie opdoen voor een nieuwe kledingkast!

Wat is een mot?

vliesbehang polaroid foto’s beige en licht roze:  Muren & vloeren door ESTAhome.nl

Voor je aan motten bestrijden toe gaat komen, is het misschien ook wel handig om even te weten wat een mot nou precies is. De kleermot of klerenmot (Latijnse naam: tineola bisselliella) is een soort vlinder. Maar in tegenstelling tot die fraaie gekleurde vlinders die je wellicht in je tuin kunt vinden, is de motvlinder juist een exemplaar dat je niet zo graag in je huis tegenkomt. Waar deze beestjes zich normaal gesproken tegoed doen aan oude vogelnesten en andere natuurlijke habitats, zijn ze ook erg gek op spullen uit jouw kledingkast. Denk hierbij vooral aan leer en wol. En, van katoen en linnen zijn ze ook zeker niet vies! Aangezien een vrouwtje makkelijk tussen de 50 en 90 eitjes kan leggen kunnen ze zich ook nog eens heel goed verspreiden en er dan voor zorgen dat jij een garderobe krijgt die aan alle kanten aangevreten is…

Voorkomen is beter dan genezen

Motten bestrijden moet soms op een drastische manier gebeuren, maar het aloude credo voorkomen is beter dan genezen is hier ook uiteraard van toepassing. Hoe kun je nou voorkomen dat je last van motten krijgt? Hoe mooi de kleedkamer op de foto ook is, een afgesloten kast is al een goed begin. Dat geldt verder ook voor kieren en gaten: zorg dat daar geen motten en ander ongedierte doorheen kan komen. Koop je tweedehands kleding? Kijk die dan heel goed na op vreetsporen en eventuele eitjes! Voor de zekerheid kun je het chemisch laten reinigen: larven en eitjes maken dan geen schijn van kans meer!

Meer natuurlijke methodes

Wollen kleding is lastig om te wassen en misschien doe je dat juist om die reden dan ook wel niet zo vaak. Toch verdient het zeker aanbeveling om dit zeer regelmatig te doen. Op die manier hebben larven, eitjes en motten weinig mogelijkheden om te blijven leven. Op een zonnige dag al je kleding lekker in de zon laten hangen is ook een goed idee. De warmte zorgt dat de beestjes uit de kleding gaan verdwijnen. Zorg wel dat je de boel naar binnen haalt voor het weer donker en vochtig wordt: juist dan wordt jouw kleding wel weer een aantrekkelijke habitat.

Chemische middelen

 Gang en hal door Chase Furniture

Alle natuurlijke middeltjes ten spijt, soms moet je gewoon met chemische middelen aan de slag met motten bestrijden. Naast de traditionele mottenballen (de kamfer van vroeger!) zijn er tegenwoordig ook spuitbussen beschikbaar. Bewaar de kleding die met deze middelen is ingespoten goed in een afgesloten box of ruimte.

Lokdozen

Zoals bij vrijwel alle andere organismen, kun je motten ook met feromonen lokken. Om het voortplantingsproces stop te zetten, kun je ook door middel van lokdozen motten bestrijden. De mannetjes worden door de feromonen in het lokdoosje gevangen en zo kan er geen voortplanting meer plaatsvinden. Uiteraard is het wel zo dit voor reeds bevruchte eitjes geen zin heeft. Deze optie kun je het beste toe gaan passen voor er überhaupt sprake is van motten in je kledingkast. En verder: wat een leuke verborgen kledingkast is dit! 

Etherische oliën

Motten bestrijden zonder chemische middeltjes? Dat kan door middel van etherische oliën. In de natuur werkt dit ook om bepaalde diertjes uit de buurt van bomen en planten te houden: de bomen en planten maken deze olie zelf aan. Je kleding kan dit natuurlijk niet doen, dus moet jij daar door middel van een geurzakje of geurstokjes voor gaan zorgen. Voordeel is dat het vaak ook nog lekker ruikt! Neem er maar even de tijd voor om op het internet uit te zoeken welke oliën allemaal geschikt zijn. Er is hierover meer dan voldoende info te vinden!

De kleedruimte

 Kleedkamer door Airbnb Germany GmbH

De kleedruimte, kleedkamer of inloopkast is een ruimte waar motten bestrijden wellicht aan de orde is, maar we sluiten graag af met wat ideeën en inspiratie. Wil je wat meer over een ruimte als deze weten? Lees dit dan even om meer leuks te zien! En verder is het een kwestie van goed schoonmaken en zorgen dat motten en ander ongedierte geen kans maken. Bij homify vind je verder natuurlijk alle info die je nodig hebt. Zoals je weet helpen wij je elke dag weer opnieuw aan de leukste ideeën en inspiratie! En daar kun jij motvrij en wel van gaan genieten!

Heb je nog een tip tegen motten? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!