7 manieren om efficiënt gebruik te maken van regenwater | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 manieren om efficiënt gebruik te maken van regenwater

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Poldertuin in Delft Minimalistische tuinen van Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap) Minimalistisch
Loading admin actions …

We wonen in een nat landje. Gemiddeld valt er zo’n 690 tot 900 millimeter aan regenwater per jaar uit de lucht. Waarom zouden we dat niet benutten? Hemelwater is van nature zacht en schoon en het is milieuvriendelijk en gratis tegelijk. Je kan het water opvangen in een regenton om de planten in je tuin en huis mee water te geven. Of je gebruikt het water om de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan van hemelwater te voorzien. Met opvang van regenwater vergroot je de aantrekkelijkheid van je tuin en voorkom je onnodige belasting van het riool. Hoe je jouw tuin kunt omtoveren tot een regentuin lees je in dit Ideabook.

Plaats een regenton

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk - Tuin van het jaar 2018 Eclectische tuinen van De Rooy Hoveniers Eclectisch
De Rooy Hoveniers

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk – Tuin van het jaar 2018

De Rooy Hoveniers

Een regenton is de makkelijkste manier om water op te vangen. Je installeert een ton makkelijk zelf. Zet de regenton op een stabiele ondergrond van tegels of grind. Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop bij doe-het-zelf winkels of tuincentra. Van luxe design regenopvang tot de ouderwetse regenton. Goedkoper is het om een vat te halen bij een bedrijf dat vaten gebruikt voor het opslaan van voedsel of andere dingen. Als je een gebruikt vat koopt houd er dan wel rekening mee dat het vat niet gebruikt is voor het opslaan van olie of pesticiden en maak hem goed schoon voor gebruik.

Handige hulpmiddelen

Voor het aansluiten van de regenpijp op de regenton koppel je de regenpijp af en sluit je hem aan op de regenton. Het is handig om een kraantje aan de regenton te bevestigen. Zo kun je makkelijk je gieter vullen om de planten in de tuin water te geven. Boor een gat voor de kraan in de zijkant van de regenton. Let erop dat het gat hoog genoeg is om er een emmer of gieter onder te zetten. Je kan de regenton ook voorzien van een pomp en een overstortmogelijkheid zodat de regenton niet overstroomt als het te hard geregend heeft. En wil je niet dat je regenpijp verstopt raakt door bladeren en andere rommel? Dan is een filter handig. Deze bevestig je aan het begin van de regenpijp. Controleer regelmatig of de filter niet verstopt zit, zodat het water vrij de regenton in kan stromen! Lukt het niet. Onze professionals staan voor je klaar om je te helpen!

Water vanaf je dak de tuin in

Royal Bank of Canada Garden - Chelsea Flower show van Alcantara Stone Corporation Mediterraan
Alcantara Stone Corporation

Royal Bank of Canada Garden – Chelsea Flower show

Alcantara Stone Corporation

Je kan ook voorkomen dat het regenwater rechtsstreeks van je dak het riool in loopt door de regenpijp af te koppelen. Dit doe je door een stuk uit de regenpijp te zagen. De buis die in de grond achterblijft sluit je met een deksel af.  Maak een bocht aan de onderkant van de regenpijp zodat het water niet richting je huis loopt maar bijvoorbeeld naar een vijver, een wadi, of een ander waterelement.  Dit zorgt gelijk voor een waardevol element in je tuin. Water brengt leven in je tuin en geeft je altijd iets om naar te kijken.

Zo min mogelijk verharding

Rijke beplanting die aansluit bij de polder- en weidekarakter Minimalistische tuinen van Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap) Minimalistisch
Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap)

Rijke beplanting die aansluit bij de polder- en weidekarakter

Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap)

Veel tuinen bestaan tegenwoordig voor een groot deel uit tegels of andere verharding. Misschien heel praktisch en onderhoudsvriendelijk. Maar het zorgt wel voor overbelasting van het riool tijdens heftige regenbuien. Het water kan immers nergens anders heen. Verminder daarom de verharding in je tuin en zorg voor zo veel mogelijk groen. Ook kun je verhardingsmaterialen gebruiken die water doorlaten zoals grind of een waterdoorlatende betontegel. Deze maatregelen helpen om een overmaat aan regenwater af te voeren.

Ondergrondse opslagtank

Tuinsculptuur: modern  door Artihove, Modern
Artihove

Tuinsculptuur

Artihove

Je kan het water opvangen in een regenton om de planten in je tuin en huis mee water te geven. Of je gebruikt het water om de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan van hemelwater te voorzien. Het water wordt gefilterd, opgeslagen in een tank in de grond en gaat via een pomp naar de gebruikspunten. Hiermee kun je op jaarbasis tot vijftig procent van het totale waterverbruik besparen! Een andere manier is het installeren van een boven- of ondergrondse opslagtank met hergebruikinstallatie, zodat je het gratis water kunt hergebruiken om bijvoorbeeld het toilet mee te spoelen.

Water als kunst

Water is mooi om naar te kijken. De beweging van het water, de kleuren die het weerspiegelt. Gebruik je fantasie en voeg elementen toe in je tuin die water opvangen. Of het nu een goot is waar het water in stroomt, een bakje water voor de vogels of een mooie fontein. Water brengt leven in je tuin en werkt rustgevend. In de vorm van water is vrijwel alles mogelijk. Op de foto zie je hoe mooi het effect is van een aantal prachtig gevormde flessen in het gras. Tuinen mogen best wat minder saai en voorspelbaar zijn!

Groen dak

Garden Room with Sedum Room Landelijke tuinen van Unique Landscapes Landelijk
Unique Landscapes

Garden Room with Sedum Room

Unique Landscapes

Bedek het dak van je huis met planten. Een begroeid dak houdt het water langer vast dan een dak van dakpannen of een andere dakbedekking. Is je dak begroeid dan duurt het gemiddeld vier uur voordat het water na een fikse regenbui van het dak is! Een groen dak heeft nog veel andere voordelen. Groene daken zijn energiebesparend, geluiddempend, geven de stad een groener aanzien en zorgen dat je dak twee keer langer meegaat. Zowel platte als hellende daken kunnen worden voorzien van een groene dakbedekking. In veel steden krijg je subsidie als je een groen dak wilt realiseren. Even navragen! Het is de moeite meer dan waard.

Tot zover dit Ideabook over de manieren waarop je gebruikt kunt maken van regenwater. Misschien wil je je tuin nog meer eco-friendly maken. Kijk dan ook eens in dit Ideabook.

Hoe vang jij regenwater op? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!