Doucheputje verstopt? Zo is hij snel weer ontstopt!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Inloopdouches, ACO BV ACO BV Moderne badkamers
Loading admin actions …

Je wilt net heerlijk lang gaan douchen en ja hoor, het is weer zover: het water stroomt weer over. Lange haren en doucheputjes vormen nou eenmaal geen goede combinatie. Niet echt een aangenaam klusje om dat vervolgens weer schoon te maken en al helemaal niet als je net onder de douche staat. En het vervelende is: voor je het weet zit hij weer verstopt precies op datzelfde onaangename moment. Voorkomen is in dit geval dus beter dan genezen en gelukkig zijn daar allerlei handige trucjes voor. Nee, dat is niet met een ontstoppingsmiddel of een plopper, want dat kon je zelf natuurlijk ook bedenken. Voor een wat langer ontspannen leven heb je een wat doortastender aanpak nodig (die het milieu niet of zo min mogelijk belast!) in je badkamer. Laten we ze ontdekken!

Zelfreinigend putje

Een zelfreinigende douchegoot of putje bestaat dat? Gelukkig dringt het langzaamaan tot de producenten door dat het doucheputje een blijvende bottle neck is en zijn er varianten op de markt die je veel gemakkelijker kunt reinigen. Dat betekent niet dat je er geen plukken haren meer zult vinden, maar het voorkomt wel lang op je knieën zitten en zorgt zeker voor meer schoonmaakgemak. De Easydrain is zo'n slimme douchegoot waarbij je het binnenste deel verwijdert en even onder de kraan afspoelt. Ook zijn er douchegoten die je nauwelijks ziet in de vloer en die maar een opening van een centimeter breed hebben. Het vuil verzamelt zich daarbij in een filter dat je heel eenvoudig even afspoelt. Wil je graag zo'n zelfreinigende docuhegoot laten plaatsen? Schakel dan een van onze professionals in.

Verstopt doucheputje tips

Vaak raakt je doucheputje verstopt door haren. Maak er daarom even een gewoonte van om je doucheputje even te reinigen na afloop van het douchen; zeker wanneer je je haren hebt gewassen. Voor het doucheputje geldt namelijk dat je veel ellende kunt voorkomen wanneer je dit gewoon regelmatig even schoonmaakt. We hopen dat er in de toekomst een uitvinding komt waarbij we geen kluwens haren met zeepresten meer hoeven weg te plukken, maar voorlopig zit er even niks anders op… . Bovendien blijft het zo ook veel frisser en heb je een lekkere schone douche en badkamer.

Afvoerzeefje

Wat er niet in komt, hoeft er niet uit. Plaats daarom een afvoerzeefje in je doucheputje. Zo'n afvoerzeefje werkt volgens hetzelfde principe als het afvoerzeefje in je gootsteen die daarom ook vrijwel nooit verstopt raakt. Waarom dus moeilijk doen wanneer de oplossing eigenlijk heel simpel is? Ze zijn er van siliconen en aluminium en je koopt ze bij de plaatselijke badkamerspeciaalzaak. Ze passen niet in elke douche maar indien wel dan is dit zeker de meest effectieve oplossing.

Doucheputje reiningen met Borax

Een gewone ontstopper is meestal niet zo heel milieuvriendelijk (en dan drukken we het nog zachtjes uit). Borax is dan een goed alternatief. Dit is een natuurlijk zoutkristal dat ontstaat wanneer zout en water verdampen en wordt gewonnen in landen als als Amerika, Turkije en Roemenië. Het is dus volledig natuurlijk en is tegelijk ook zeer krachtig tegen vuil, vlekken en kalk. Zo sterk dat het zelfs wordt gebruikt in plaats van zoutzuur in het toilet. Een prima middeltje dus om je doucheputje mee te ontstoppen. Plaats hiervoor een aantal eetlepels Borax in je doucheputje gevolgd door kokend water. Even naspoelen en klaar! Je kunt een doucheputje dat verstopt zit ook ontstoppen met baking soda en kokend water.

Met een schroevedraaier en soda

Dit is ook een zeer simpele tip: je neemt een schroevendraaier en haalt het rooster van het verstopte doucheputje. Zorg dat je ook een zak soda, oude afwasborstel, en waterkoker bij de hand hebt. Verwijder alvast al het vuil, haren en pluizen met de schroevendraaier (haaknaald kan ook) uit het putje. Schrob met de afwasborstel de rest van het vuil zoveel mogelijk weg en strooi daarna wat soda in het putje. Vervolgens giet je er kokend water over en spoel je het doucheputje even na. Probeer nu eerst even of het putje goed doorloopt en zo ja, dan plaats je het rooster weer terug. Je kunt een verstopt doucheputje ook goed ontstoppen met azijn. Je laat hiervoor een fles azijn een nacht intrekken en spoelt dit de volgende dag door met kokend water.

Bescherm je chroom

Wanneer je een wat agressiever middel gebruikt, spoel daarna dan alles goed lang na met koud water. Deze agressieve middelen kunnen namelijk inwerken op het chroom en lelijke plekken achterlaten. Zo weet je zeker dat alles mooi glimmend blijft in je badkamer waardoor in het oog springende kleuren zoals lichtblauw, olijfgroen, rood of oranje nog beter uitkomen.

Een ontstoppingsveer

Vaak zit het probleem wat dieper en is een ontstoppingsmiddel of plopper niet voldoende om de verstopping op te lossen. Koop daarom bij je plaatselijke bouwmarkt een ontstoppingsveer: altijd handig om in huis te hebben. Met deze ontstoppingsveer kun je de buis dieper reinigen van binnen en ook verstoppingen oplossen die wat verder in de buis zitten. Als de verstopping nog niet weg is, contacteer dan eens een expert.

En werken onze tips? Laat het ons weten via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine