Gordijnen wassen? Zo krijg je ze weer als nieuw! | homify

Gordijnen wassen? Zo krijg je ze weer als nieuw!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Zomerhuis Domburg Grego Design Studio Moderne eetkamers
Loading admin actions …

Je gordijnen zijn vaak de blikvanger in je woonkamer. Jammer genoeg worden ze na een aantal jaar soms wat smoezelig en krijgen ze lichte plekken en verliezen ze kleur. Als het

zonnetje nog meer gaat schijnen, valt des te meer op dat ze niet meer zo heel mooi crispy wit zijn. Kortom, ook je gordijnen hebben af en toe een onderhoudsbeurt nodig. En nee, dat is niet alleen maar even in de wasmachine steken en klaar. Je kunt nog veel meer doen om je gordijnen er weer echt als nieuw te laten uitzien. Misschien staat het wassen van je gordijnen niet direct hoog op je prioriteitenlijst, maar je zult verrast zijn over hoeveel beter de muren en je woonkamer eruit zien na de opknapbeurt van je gordijnen! Geef je gordijnen dus even die goede opfrisbeurt! We geven je alle tips om ze echt blinkend schoon te krijgen.

Verbleken van gordijnen voorkomen

Vouwgordijnen BlindDesign WoonkamerAccessoires & decoratie
BlindDesign

Vouwgordijnen

BlindDesign

Soms verkleuren gordijnen door de zon. Wanneer dit eenmaal zo is, kun je er niet zo veel meer aan doen. Je kunt de gordijnen in je wasmachine steken en dan eventueel nog proberen de gordijnen te verven in dezelfde kleur. Belangrijk is om de juiste soort gordijnen en stof te kopen. 

Lichte kleuren reflecteren zonlicht, terwijl donkere kleuren dit juist absorberen. Daardoor zijn lichtere tinten van nature beter bestand tegen zonlicht, omdat de meeste zonnestralen terug worden gekaatst. Dit geldt vooral voor de ultraviolette straling van het zonlicht die de stof vooral laat verkleuren. Verkleuringen komen vaker voor bij gordijnen in donkere tinten en felle kleuren. En ook natuurlijke materialen verkleuren sneller dan synthetische stoffen. Plaats daarom bij voorkeur een voering in je gordijnen om verkleuringen te voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat je huis koeler blijft in de zomer en warmer in de winter. Je kunt ook je raam voorzien van een beschermende folie om de schadelijke straling van de zon tegen te gaan. Je kan ook kiezen voor een verkleuringsbestendige stof zoals acryl, polyester en rayon. 

Zo was je je gordijnen

Volg deze stappen om je gordijnen in topconditie te houden:


  • Bekijk allereerst of je je gordijnen mag wassen. Sommige gordijnen mogen alleen op lage temperaturen worden gewassen en andere mogen alleen worden gestoomd.
  • Verwijder allereerst alle haakjes en losse gewichten uit je gordijnen. Als het mogelijk is, open dan ook de zomen aan de onderkant van de gordijnen. Schud de gordijnen even uit om al het stof te verwijderen.
  • Check even of je gordijnen krimpvast zijn, wanneer je ze voor de eerste keer gaat wassen. zeker wanneer er een vaste voering in zit. Katoen of linnen gordijnen kunnen soms vele centimeters krimpen.
  • Week de gordijnen even in koud water of in een sopje van lauwwarm water en Biotex. Was ze daarna op een speciaal programma volgens de wasvoorschriften in het etiket. Wring ze nooit uit.
  • Reinig ze grondig en centrifugeer ze kort zodat het meeste water eruit is. Bij machinewas kies je voor een programma voor delicate was. 
  • Het beste is om je gordijnen hangend te laten drogen en (indien nodig) ze te strijken wanneer ze nog licht vochtig zijn. Strijk de gordijnen daarbij altijd in de lengterichting.
  • Hang de gordijnen daarna weer terug aan de rails terwijl ze nog licht vochtig zijn. Maak daarvoor even snel de gordijnrails, ramen en kozijnen schoon voordat je de gordijnen weer terugplaatst. Misschien vind je het makkelijker om ze even naar de stomerij te brengen. Dan ben je natuurlijke verzekerd van een professionele reiniging!

Gordijnen wassen met Borax

'Plooi de Plooi' gordijn by Kimik Design kimik design EetkamerAccessoires & decoratie
kimik design

'Plooi de Plooi' gordijn by Kimik Design

kimik design

Heb je een vlek op je gordijnen? Maak dan een mengsel van Borax en wat water en wrijf dit in op de vlek en laat dit een paar uur intrekken. Na afloop verwijder je het mengsel met wat lauwwarm water. Je kunt ook een vloeistof maken van een halve liter water en een kop Borax en dat in een spuitfles gieten waarmee je regelmatig je gordijnen even sprayt. Zo blijven ze veel langer fris en schoon! De combinatie van warm water en chemische producten, werkt ook altijd om vlekken te verwijderen uit bijvoorbeeld banken en zetels.

Gordijnen wassen tips

woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton pluspunt architectuur Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen
pluspunt architectuur

woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

pluspunt architectuur

Gevoerde gordijnen kun je het beste laten stomen omdat de stof van de voering en het gordijn op verschillende wijzen kunnen krimpen wanneer je ze wast. Controleer altijd de krimptolerantie. Sommige gordijnen kunnen tot wel 10 centimeter krimpen. Handigst is om de zoom open te laten en de gordijnen eerst een keer te wassen nadat je de gordijnen gekocht heb. Naai daarna pas de zoom dicht. Of breng de gordijnen naar een stomerij om er zeker van te zijn dat dit goed gaat.Voorkom beschadigingen aan je gordijnen door je gordijnen in een speciale waszak te plaatsen en de wastrommel niet te vol te stoppen. Ruiken je gordijnen wat muf? Hang ze dan tidens een koude winterdag even buiten omhoog om te luchten. Stoffige gordijnen kun je voorzichtig even uitkloppen en wekelijks met de speciale borstel van je stofzuiger stofvrij maken.

Velours gordijnen wassen

Maatwerk keukenontwerp Grego Design Studio Moderne eetkamers
Grego Design Studio

Maatwerk keukenontwerp

Grego Design Studio

Je velours gordijnen wassen kan problemen geven. De stof kan door het wassen hard worden of verkleuren. Heb je een duur gordijn of een waar je heel erg aan gehecht bent? Dan kun je deze beter naar de stomerij brengen om teleurstellingen te voorkomen. Zorg er bij het wassen voor dat het gordijn ruimschoots in de trommel past en voeg wat wasverzachter of schoonmaakazijn toe zodat je gordijnen zacht blijven. 

In between gordijnen & vitrage wassen

De meeste gordijnen kun je prima zelf wassen en als het nodig is ook even strijken. Check hiervoor het label om te zien of je de gordijnen inderdaad kunt wassen. De meeste vitrages zijn 100% polyester en je kan polyester wassen zonder dat het krimpt. Soms is het handig om de gordijnen te laten weken in een mengels van Biotex om het ergste vuil even te verwijderen. Plaats de vitrage altijd in een waszak of sloop om beschadigingen te voorkomen.

Linnen gordijnen wassen

Let op: linnen kan enorm krimpen, in totaal wel tot 4% of meer. Zijn je gordijnen precies op maat? Laat ze dan liever stomen om problemen te voorkomen. Besluit je toch om ze te wassen? Plaats ze dan in een waszak en was ze zo koud mogelijk op een speciaal fijnwasprogramma zoals voor wol.

Een extra tip: Ga misschien eens voor houten jaloezieën

Raamdecoratie op maat Creon Raamdecoratie Ramen & deurenRolgordijnen en jalouzieën
Creon Raamdecoratie

Raamdecoratie op maat

Creon Raamdecoratie

Vind je het wassen en onderhouden van gordijnen net dat tikkeltje te moeilijk, maar wil je graag toch wat privacy in huis halen en je ramen afschermen? Dan moet je zeker eens overwegen om te kien voor  houten jaloezieën. Hout brengt niet alleen maar natuurlijke charme in je huis, maar het zal je woning direct veel aangenamer maken. Houten jaloezieën geven een chique uitstraling aan je huis. Hoewel je gordijnen na een tijdje dus zal moeten wassen en/of verniewen, moet je dit niet doen bij houten jaloezieën. Hout is een zeer duurzaam product, gaat decennia lang mee en is ecologisch zeer verantwoord. jaloezieën zijn ook zeer gemakkelijk te onderhouden. Je moet ze regelmatig afkuisen met een nat doekje en ontvetten. Hierdoor zullen de jaloezieën hun prachtige natuurlijke houtkleur weer krijgen,Heb je nog een goede tip in verband met het wassen van gordijnen? Laat het ons dan weten via de comments. 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!