Gordijnen wassen? Zo krijg je ze weer als nieuw!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Gordijnen wassen? Zo krijg je ze weer als nieuw!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Zomerhuis Domburg Moderne eetkamers van Grego Design Studio Modern
Loading admin actions …

Je gordijnen zijn vaak de blikvanger in je woonkamer. Maar na een aantal jaar worden ze soms wat smoezelig, krijgen lichte plekken en verliezen kleur. Kortom ook je gordijnen hebben af en toe een onderhoudsbeurt nodig. En nee, dat is niet alleen maar even in de wasmachine en klaar. Je kunt nog veel meer doen om je gordijnen weer echt als nieuw te maken. Misschien staan je gordijnen niet direct hoog op je prioriteitenlijst, maar je zult verrast zijn over hoeveel beter je woonkamer eruit ziet daarna! Want wanneer het zonnetje weer gaat schijnen valt des te meer op dat ze niet meer zo heel mooi crispy wit zijn. Geef je gordijnen dus in de zomervakantie even die goede opfrisbeurt dan geven wij je alle tips om ze ook echt blinkend schoon te krijgen.

Verbleken van gordijnen voorkomen

Vouwgordijnen: modern  door BlindDesign, Modern
BlindDesign

Vouwgordijnen

BlindDesign

Soms krijgen gordijnen verkleuringen door de zon. Wanneer dit eenmaal zo is, kun je er niet zo veel meer aan doen. Je kunt de gordijnen in je wasmachine dan eventueel nog proberen te verven in dezelfde kleur. Belangrijk is dus om de juiste soort gordijnen en stof te kopen. 

Lichte kleuren reflecteren zonlicht terwijl donkere kleuren dit juist absorberen. Daardoor zijn lichtere tinten van nature beter bestand tegen zonlicht omdat de meeste zonnestralen terug worden gekaatst. Dit geldt vooral voor de ultraviolette straling van het zonlicht die de stof vooral laat verkleuren. 

Verkleuringen komen vaker voor bij gordijnen in donkere tinten en felle kleuren. En ook natuurlijke materialen verkleuren sneller dan synthetische stoffen. Plaats daarom bij voorkeur een voering in je gordijnen om verkleuringen te voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat je huis koeler blijft in de zomer en warmer in de winter. Je kunt ook je raam voorzien van een beschermende folie om de schadelijke straling van de zon tegen te gaan of kiezen voor een verkleuringsbestendige stof zoals acryl, polyester en rayon. 

Zo was je je gordijnen

Na: Lichte woon/eetkamer met veel ruimte Moderne woonkamers van Levenssfeer Modern
Levenssfeer

Na: Lichte woon/eetkamer met veel ruimte

Levenssfeer

Volg deze vijf stappen om je gordijnen in topconditie te houden:

* Bekijk allereerst of je gordijnen gewassen mogen worden. Sommige gordijnen mogen alleen op lage temperaturen worden gewassen en andere mogen alleen worden gestoomd.

* Verwijder allereerst alle haakjes en losse gewichten uit je gordijnen. Wanneer dit mogelijk is, open dan ook de zomen aan de onderkant. Schud ze even uit om al het stof te verwijderen.

* Check even of je gordijnen gevoelig zijn voor krimp wanneer je ze voor de eerste keer gaat wassen, zeker wanneer er een vaste voering in zit. Katoen of linnen kan soms vele centimeters krimpen. 

* Week de gordijnen even voor in koud water of een sopje van lauwwarm water en Biotex. Was ze daarna op een speciaal programma volgens de wasvoorschriften in het etiket. Wring ze nooit uit.

* Reinig ze grondig en centrifugeer ze kort zodat het meeste water eruit is. Bij machinewas kies je voor een programma voor delicate was. 

* Het beste is om je gordijnen hangend te laten drogen en (indien nodig) ze te strijken wanneer ze nog licht vochtig zijn. Strijk de gordijnen daarbij altijd in de lengterichting.

* Hang de gordijnen daarna weer terug aan de rails terwijl ze nog licht vochtig zijn. Maak daarvoor even snel de gordijnrails, ramen en kozijnen schoon voordat je de gordijnen weer terugplaatst. Misschien vind je het makkelijker om ze even naar de stomerij te brengen. Dan ben je natuurlijke verzekerd van een professionele reiniging!

Gordijnen wassen met Borax

'Plooi de Plooi' gordijn by Kimik Design van kimik design Eclectisch
kimik design

'Plooi de Plooi' gordijn by Kimik Design

kimik design

Heb je een vlek op je gordijnen? Maak dan een pasta van Borax en wat water en wrijf dit in op de vlek en laat dit een paar uur intrekken. Na afloop verwijder je de pasta met wat lauwwarm water. Je kunt ook een mengsel maken van een halve liter water en een kop borax in een spuitfles waarmee je regelmatig je gordijnen even sprayt. Zo blijven ze veel langer fris en schoon!

Gordijnen wassen tips

woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen van pluspunt architectuur Minimalistisch
pluspunt architectuur

woning en kantoor volledig in ter plaatse gestort beton

pluspunt architectuur

* Gevoerde gordijnen kun je het beste laten stomen omdat de stof van de voering en het gordijn op verschillende wijzen kunnen krimpen wanneer je ze wast.

* Controleer altijd de krimptolerantie. Sommige gordijnen kunnen tot wel 10 centimeter krimpen. Handigst is om de zoom open te laten en ze eerst een keer te wassen na aanschaf en pas daarna de zoom dicht te naaien. Of breng ze naar een stomerij om er zeker van te zijn dat dit goed gaat.

* Voorkom beschadigingen aan je gordijnen door de wastrommel door je gordijnen in een speciale waszak te plaatsen en de trommel niet te vol te stoppen.

* Ruiken je gordijnen wat muf? Hang ze dan op een koude winterdag met vorst even buiten om te luchten.

* Stoffige gordijnen kun je voorzichtig even uitkloppen en wekelijks met de speciale borstel van je stofzuiger even goed stofvrij maken.

Velours gordijnen wassen

Maatwerk keukenontwerp Moderne eetkamers van Grego Design Studio Modern
Grego Design Studio

Maatwerk keukenontwerp

Grego Design Studio

Je velours gordijnen wassen kan problemen geven. De stof kan door het wassen hard worden of verkleuren. Heb je een duur gordijn of een waar je heel erg aan gehecht bent? Dan kun je deze beter naar de stomerij brengen om teleurstellingen te voorkomen. Zorg er bij wassen voor dat het gordijn ruimschoots in de trommel past en voeg wat wasverzachter of schoonmaakazijn toe zodat je gordijnen zacht blijven. 

In between gordijnen & vitrage wassen

De meeste in between gordijnen kun je prima zelf wassen en waar nodig even lauw tot warm strijken. Check hiervoor het label om te zien of je ze inderdaad kunt wassen. De meeste vitrages  zijn 100% polyester bestaan en kunnen daarom ook prima gewassen worden zonder krimp. Soms is het handig om ze voor te laten weken in een sop met Biotex om het ergste vuil even te verwijderen. Plaats de kwetsbare vitrage altijd in een waszak of sloop om beschadigingen te voorkomen.

Linnen gordijnen wassen

FRENCH TOILE van Cabbages & Roses Rustiek & Brocante
Cabbages & Roses

FRENCH TOILE

Cabbages & Roses

Let op: linnen kan enorm krimpen, in totaal wel tot 4% of meer. Zijn je gordijnen precies op maat? Laat ze dan liever stomen om problemen te voorkomen. Besluit je toch om ze te wassen? Plaats ze dan in een waszak en was ze zo koud mogelijk op een speciaal fijnwasprogramma zoals voor wol.

Heb jij nog goede tips voor ons?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!