woonkamer:  Woonkamer door TIEN+ architecten

Het hele jaar door een schoon huis met een huishoudschema!

Johan van Dijk Johan van Dijk

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Sommige mensen vinden het geen enkel probleem om te doen, maar anderen gruwelen er van: het huis schoonmaken. Je kunt er uiteraard altijd voor kiezen om het grootste gedeelte van deze werkzaamheden door een professional uit te laten voeren, maar je kunt zelf ook het nodige doen. Met een huishoudschema kun je er voor gaan zorgen dat je gedisciplineerd het dagelijkse opruimen en schoonmaken van je woning bijhoudt. En je zult zien dat het dan echt niet zo heel erg veel werk is! Zie je dat wel zitten om je op die manier nuttig te maken? Lees dan zeker verder en voor je het weet, werk jij ook met zo’n handig huishoudschema.

Schoonmaken en dergelijke

Voor je een huishoudschema kunt gaan maken is het wel handig om even iets meer te weten van schoonmaken en alles wat daarbij komt kijken. Voor het maken van een huishoudschema is de grootte van je huis verder ook van belang. Je zou er voor kunnen kiezen om gelijk even pen en papier er bij te gaan pakken zodat je wat handige aantekeningen kunt maken en misschien al de eerste schetsen van jouw eigen huishoudschema op kan tekenen. Welke klussen moeten er bij jou allemaal geregeld worden uitgevoerd om je huis lekker schoon te houden? Zet ze maar vast op een rijtje voor je huishoudschema.

Begin in de keuken

Keuken, The Netherlands:  Keuken door Baden Baden Interior
Baden Baden Interior

Keuken, The Netherlands

Baden Baden Interior

De keuken is vaak het kloppende hart van je huis en is dan ook van de ruimtes die snel smerig wordt. Je huishoudschema kun je hier dan ook het beste beginnen. Zet voor elke dag een onderdeel op het programma en als het schoonmaken van je keuken dan onderdeel is van je dagelijkse routine, hoef je hier nog geen vijf minuten per dag schoon te maken. Dus de ene dag maak je het fornuis even wat beter schoon, de volgende dag de wasbak, de dag daarna de oven en ga zo maar door.

Beneden

Je zou er voor kunnen kiezen om een huishoudschema te maken waarbij je de ene week de nadruk op de benedenverdieping legt en de andere week op de bovenverdieping. In een appartement dat gelijkvloers is gaat dat niet op, maar daar zou je dan een scheiding kunnen maken tussen woonkamer en keuken aan de ene kant en de slaapkamers en sanitaire ruimtes aan de andere kant. De indeling van de werkzaamheden is geheel aan jou: ga je het liefste elke dag een kwartiertje tot een half uur ergens in huis aan het schoonmaken of besteed je het liefste een hele ochtend of middag aan het schoonmaken. Neem het maar in je huishoudschema op!

Boven

scheidingswand met doorkijkhaard:  Badkamer door Boley
Boley

scheidingswand met doorkijkhaard

Boley

Zoals we net al hebben aangestipt: maak het onderscheid tussen beneden en boven in je huishoudschema. Boven zal de slaapkamer daarbij een belangrijke rol in gaan nemen. En daarbij kun je in je huishoudschema ook weer verschillende klusjes uit gaan splitsen. Het bed verschonen bijvoorbeeld: neem dat wekelijks op! Hou ook bij wanneer je dekbedden en matrassen gaat luchten. En neem ook maar gelijk op wanneer je de gordijnen gaat wassen.

De badkamer

Kleine badkamer met inloopdouche:  Badkamer door Sani-bouw
Sani-bouw

Kleine badkamer met inloopdouche

Sani-bouw

De badkamer schoonmaken is ook een klusje waar je af en toe net even wat meer moeite voor moet doen. Mocht je daar meer informatie over willen hebben, dan helpen we je daarmee ook graag op weg. Maar wat is verstandig om hier in je huishoudschema op te nemen? Het is aan te bevelen om ook hier een onderscheid te maken tussen dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse klusjes. Maak bijvoorbeeld de voegen tussen de tegels eens per maand goed schoon. En zet maar even op papier wat je verder ook allemaal in je huishoudschema op wilt nemen.

Wassen maar!

Naast het schoonmaken van je huis is er ook een andere belangrijke klus die bij het huishouden hoort en waarvoor je ook zeker ruimte in moet ruimen in het huishoudschema. Dat is natuurlijk het wassen van je kleren en alle andere textiel. Je zou er voor kunnen kiezen om één wasdag in de week te houden, maar de kans is dan groot dat je de hele dag niks anders doet dan was in de machine stoppen, eruit halen, in de droger stoppen of ophangen en vervolgens weer opvouwen. Je zou er misschien beter voor kunnen kiezen om dit een beetje te spreiden en voor bijvoorbeeld wit, bont en kookwas aparte dagen op te nemen in je huishoudschema.

De tuin

Tot slot kunnen we het niet nalaten om ook nog even aan te bevelen om de tuin om te nemen in je huishoudschema. Ook op deze plek moet er natuurlijk geregeld wat aan onderhoud plaatsvinden. Maak hiervoor anders een apart schema. En verder is het ook helemaal geen slecht idee om met je eventuele partner en kinderen eens te gaan kijken wat zij kunnen betekenen voor het huishoudschema: samen houden jullie zo de boel netjes en schoon!

Werk jij al langer met een huishoudschema? We zijn benieuwd naar je ervaringen! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!