Borax gebruiken? De 9 allerbeste schoonmaaktips!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Borax gebruiken? De 9 allerbeste schoonmaaktips!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
  door homify
Loading admin actions …

Borax? Ja borax! Het nieuwe, revolutionaire, natuurlijke schoonmaakmiddel waarmee je alles super schoon krijgt. Zonder chemische toevoegingen en nare kunstmatige luchtjes. Met borax kun je al je spullen zeer diep reinigen en al het vuil tot op diepe lagen verwijderen. Het ideale schoonmaakmiddel dus! Het lijkt op soda of baking soda maar is nog veel krachtiger. En we weten natuurlijk al hoe goed zout reinigt. Borax is een natuurlijk mineraal dat ontstaat doordat water en zout verdampen. Het is milieuvriendelijk en zeer krachtig en daardoor geschikt voor ruimtes en plekken in huis die een diepe grondige reiniging nodig hebben. We verzamelden de beste tips voor je van en vertellen je graag even wat je allemaal kunt doen met dit wondermiddeltje…

Wat is Borax?

  door homify

Borax is een natuurlijk mineraal en het wordt al sinds vroeger tijden gebruikt om van alles in en om het huis mee schoon te maken. Het is dus een natuurlijk middel dat niet slecht is voor het milieu is en ook zeer krachtig is voor het verwijderen van verschillende soorten hardnekkige vuil en vlekken. Borax ontstaat wanneer zout en water verdampen en wordt gewonnen in landen als eden als Amerika, Turkije en Roemenië.

Hoe gebruik je Borax

Gezamenlijke woonkamer:  Gezondheidscentra door OX architecten
OX architecten

Gezamenlijke woonkamer

OX architecten

Borax is een vrij krachtig goedje en wordt soms zelfs gebruikt ter vervanging van zoutzuur in het toilet. Alhoewel het verder onschadelijk is, kan het toch voor allergische reacties zorgen op de huid. Gebruik dus altijd handschoenen wanneer je het gebruikt om schoon te maken

Waar koop je het?

PU-Mono Gietvloer in Woning:  Vloeren door Motion Gietvloeren
Motion Gietvloeren

PU-Mono Gietvloer in Woning

Motion Gietvloeren

Borax is terug van weggeweest en is in de meeste winkels nog niet verkrijgbaar. Je koopt het online per kilo en betaalt er zo rond de 5,50 en 10 euro per kilo voor exclusief verzendkosten. Het wordt ook gebruikt om groenten en fruit in te maken, dus je kunt het vinden in de gespecialiseerde online keukenshops. 

Tapijt reinigen met Borax

Voor een op en top schoon tapijt, huur je een tapijtreiniger en versterk je de power van het apparaat door een 1/2 kopje borax poeder toe te voegen per liter water in het reservoir. Zo schoon was je tapijt nog nooit!

Toilet douche en bad reinigen met Borax

Marokkaanse cementtegels Articima Patchwork:  Badkamer door Articima
Articima

Marokkaanse cementtegels Articima Patchwork

Articima

Voor een brandschoon toilet gooi je een kopje borax in je toiletpot voordat je gaat slapen. In de ochtend schrob je de pot even goed met de borstel. De borax maakt dan alle vastzittende delen los. Je kunt ook even met een oude afwashandschoen en oude schuurspons in de hals schrobben (voor de liefhebbers). Ook je douchegoot en bad kun je even met een schuurspons inwrijven met borax en langere tijd laten intrekken en erna even schoonspoelen. Ze zijn weer als nieuw erna!

Roest verwijderen met Borax

Lampe in perle:  Woonkamer door et aussi ...
et aussi…

Lampe in perle

et aussi ...

Verwijder roest met deze simpele schoonmaakoplossing. Je begint met twee eetlepels borax en voegt daar 1 eetlepel citroensap aan toe en voldoende water om er een pasta van te maken. Plaats de pasta op een spons en smeer er de verroeste delen mee in. Na afloop schrob je al het roest er zo af. 

Tegen insecten en als insecticide

  door homify

Je hebt een moestuin, rozen of fruitbomen die altijd worden belaagd door rupsen of luis? Met borax heb je dit probleem zo verholpen. Wil je geen mieren of kruipende insecten in huis? Plaats dan een mengsel van de helft borax en de helft suiker op de plekken waar je vermoedt dat ze binnenkomen. Om vlooienplagen te voorkomen kun je ook wat borax plaatsen in de hondenmand of op het kattenkleed of plaats het langs de muren tegen muizen. Verwijder dit na afloop wel goed om allergische reacties bij je huisdier te voorkomen.

Met Borax je bedlinnen en matras reinigen

PENTHOUSE AMSTERDAM:  Slaapkamer door J.PHINE
J.PHINE

PENTHOUSE AMSTERDAM

J.PHINE

Verwijder nare luchtjes van je matras met borax. Je maakt je matras hiervoor vochtig en wrijft deze in met borax met een lauwwarme doek. Laat dit even intrekken zo en na afloop zuig je de borax met de stofzuiger weer op. Je kunt verkleurde wat muffe lakens ook even reinigen door ze te laten weken in een sop met 2 kopjes borax en lauwwarm water. Laat ze daar een paar uur in weken en spoel ze daarna even in de wasmachine.

Airco reinigen met Borax

Een belangrijke tip deze zomer want we hebben de airco (gelukkig) al hard nodig. Plaats hiervoor een 1/2 kopje borax per liter water in je airco en zet deze gedurende 10-15 minuten aan. Maak de tank daarna leeg en reinig deze goed met schoon water. 

Verstopte afvoer ontstoppen met Borax

 Studeerkamer/kantoor door homify
homify

Dakopbouw Amsterdam

homify

Je afvoer zit verstopt en je wilt niet weer een chemisch middel kopen dat slecht is voor het milieu en bovendien ook duur is? Gebruik dan borax! Je plaatst hiervoor een halve kop borax met 2 koppen kokend water in je afvoer en laat dit 15 minuten intrekken. Daarna laat je het water een paar minuten lopen en spoel je alles even goed door. 

Voorkom een stinkende afvalbak of kattenbak met Borax

Last van nare luchtjes in je keuken uit de kattenbak of je afvalbak? Meng twee eetlepels borax door je kattenbakkorrels en alle nare luchtjes zijn verleden tijd. Reinig je afvalbak door een half kopje borax te vermengen met wat water en smeer je afvalbak in met deze pasta. Dit laat je een uur intrekken en daarna spoel je het schoon met warm water. Strooi wat borax over de bodem tegen nare luchtjes. Dit houdt ook vliegen en ongedierte weg. 

Borax als anti schimmel

 Keuken door homify

Maak hiervoor een dikke pasta van borax en water en smeer dit op de schimmelplekken. Laat de pasta zitten tot deze opdroogt. Veeg het overtollige poeder weg en spoel het schoon met wat water. Werkt perfect en heel wat milieuvriendelijker dan andere schoonmaakmiddeltjes. Wil je je huis graag grondig opruimen en schoonmaken? Lees dan ook even deze essentiële opruimstappen door.

En ga jij het gebruiken? Heb je nog tips?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!