Borax gebruiken? De 9 allerbeste schoonmaaktips! | homify

Borax gebruiken? De 9 allerbeste schoonmaaktips!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
homify
Loading admin actions …

Borax? Ja borax! Het nieuwe, revolutionaire, natuurlijke schoonmaakmiddel waarmee je alles super schoon krijgt. Zonder chemische toevoegingen en nare kunstmatige luchtjes. Met borax kun je al je spullen zeer diep reinigen en al het vuil tot op diepe lagen verwijderen. Het ideale schoonmaakmiddel dus! Het lijkt op soda of baking soda, maar is nog veel krachtiger. We weten natuurlijk al hoe goed zout reinigt. Borax is een natuurlijk mineraal dat ontstaat doordat water en zout verdampen. Het is milieuvriendelijk en zeer krachtig en daardoor geschikt voor ruimtes en plekken in huis die een diepe grondige reiniging nodig hebben. We verzamelden de beste tips voor je van en geven je graag wat soda schoonmaaktips mee waarbij je gebruik maakt van dit wondermiddeltje.

Wat is borax?

Borax is een natuurlijk mineraal en het wordt al sinds vroeger tijden gebruikt om van alles in en om het huis mee schoon te maken. Het is dus een natuurlijk middel dat niet slecht is voor het milieu en het is ook zeer handig voor het verwijderen van verschillende soorten hardnekkige vuil en vlekken. Borax ontstaat wanneer zout en water verdampen en wordt gewonnen in landen zoals Amerika, Turkije en Roemenië.

Hoe gebruik je borax?

Gezamenlijke woonkamer OX architecten Klassieke gezondheidscentra
OX architecten

Gezamenlijke woonkamer

OX architecten

Borax is een vrij krachtig goedje en wordt soms gebruikt ter vervanging van zoutzuur in het toilet. Alhoewel het verder onschadelijk is, kan het toch voor allergische reacties zorgen op de huid. Gebruik dus altijd handschoenen wanneer je het gebruikt om schoon te maken. 

Waar kun je borax kopen?

PU-Mono Gietvloer in Woning Motion Gietvloeren Vloeren
Motion Gietvloeren

PU-Mono Gietvloer in Woning

Motion Gietvloeren

Borax is terug van weggeweest en is in de meeste winkels nog niet verkrijgbaar. Je koopt het online per kilo en betaalt er zo rond de 5,50 en 10 euro per kilo voor, exclusief verzendkosten. Het wordt ook gebruikt om groenten en fruit in te maken en je kunt het vinden in de gespecialiseerde online keukenshops. 

Tapijt reinigen met borax

Voor een op en top schoon tapijt, huur je een tapijtreiniger en versterk je de kracht van het apparaat door een 1/2 kopje borax poeder toe te voegen per liter water in het reservoir. Zo schoon was je tapijt nog nooit!

Toilet douche en bad reinigen met borax

Marokkaanse cementtegels Articima Patchwork Articima Mediterrane badkamers
Articima

Marokkaanse cementtegels Articima Patchwork

Articima

Voor een proper toilet gooi je een kopje borax in je toiletpot voordat je gaat slapen. In de ochtend schrob je de pot even goed met de borstel. Borax maakt dan alle vastzittende delen los. Je kunt ook even met een oude afwashandschoen en oude schuurspons in de hals van het toilet schrobben. Ook je douchegoot en bad kun je even met een schuurspons inwrijven met borax. Laat het een lange tijd laten intrekken en spoel het daarna evnen schoon. Ze zien er weer uit als nieuw!

Roest verwijderen met borax

Lampe in perle et aussi ... WoonkamerVerlichting
et aussi…

Lampe in perle

et aussi ...

Verwijder roest met deze simpele schoonmaakoplossing. Je begint met twee eetlepels borax en voegt daar 1 eetlepel citroensap aan toe. Gebruik voldoende water om er een pasta van te maken. Plaats de pasta op een spons en smeer er de verroeste delen mee in. Na afloop schrob je al het roest er zo af. Is de roest nog niet weg? Schakel dan een van onze professionals in.

Tegen insecten en als insecticide

Je hebt een moestuin, rozen of fruitbomen die altijd worden belaagd door rupsen of luis? Met borax heb je dit probleem zo verholpen. Heb je planten in huis (die je nog beter kunt laten groeien dankzij deze lampen) en zijn die geliefd bij mieren of kruipende insecten? Maak dan komaf met de viesje beestjes door botax te gebruiken. Plaats een mengsel van de helft borax en de helft suiker op de plekken waar je vermoedt dat ze binnenkomen. Om vlooienplagen te voorkomen, kun je ook wat borax strooien in de hondenmand of op het kattenkleed of plaats het langs de muren tegen muizen. Verwijder dit na afloop wel goed om allergische reacties bij je huisdier te voorkomen.

Met borax je bedlinnen en matras reinigen

PENTHOUSE AMSTERDAM J.PHINE Minimalistische slaapkamers
J.PHINE

PENTHOUSE AMSTERDAM

J.PHINE

Verwijder nare luchtjes van je matras met borax. Je maakt je matras hiervoor vochtig en wrijft deze in met borax met een lauwwarme doek. Laat dit even intrekken zo en na afloop zuig je de borax met de stofzuiger weer op. Je kunt verkleurde wat muffe lakens ook even reinigen door ze te laten weken in een sop met 2 kopjes borax en lauwwarm water. Laat ze daar een paar uur in weken en spoel ze daarna even in de wasmachine.

Airco reinigen met borax

Een belangrijke tip deze zomer want we hebben de airco (gelukkig) al hard nodig. Plaats hiervoor een 1/2 kopje borax per liter water in je airco en zet de airco gedurende 10-15 minuten aan. Maak de tank daarna leeg en reinig deze goed met proper water. 

Verstopte afvoer ontstoppen met borax

Dakopbouw Amsterdam homify Moderne studeerkamer
homify

Dakopbouw Amsterdam

homify

Je afvoer zit verstopt en je wilt niet weer een chemisch middel kopen dat slecht is voor het milieu en bovendien ook duur is? Gebruik dan borax! Je plaatst hiervoor een halve kop borax met 2 koppen kokend water in je afvoer en laat dit 15 minuten intrekken. Daarna laat je het water een paar minuten lopen en spoel je alles even goed door. 

Voorkom een stinkende afvalbak of kattenbak met borax

Last van nare luchtjes in je keuken uit de kattenbak of je afvalbak? Meng twee eetlepels borax door je kattenbakkorrels en alle nare luchtjes zijn verleden tijd. Reinig je afvalbak door een half kopje borax te vermengen met wat water en smeer je afvalbak in met deze pasta. Dit laat je een uur intrekken en daarna spoel je het schoon met warm water. Strooi wat borax over de bodem tegen nare luchtjes. Dit houdt ook vliegen en ongedierte weg. 

Borax als anti schimmel

Maak hiervoor een dikke pasta van borax en water en smeer dit op de schimmelplekken. Laat de pasta zitten tot deze opdroogt. Veeg het overtollige poeder weg en spoel het schoon met wat water. Werkt perfect en heel wat milieuvriendelijker dan andere schoonmaakmiddeltjes.

Haal vandaag nog alle giftige kamerplanten uit je huis!
Arrow navigation 3b3136b1
En ga jij het gebruiken? Heb je nog tips? Laat het ons weten via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!