4 Seizoenen Gids voor de Onderhoud van het Gras

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Minimalistische Oase., Heart for Gardens. Heart for Gardens. Moderne tuinen
Loading admin actions …

Bij grote landhuizen en klassieke tuinen zien we vrijwel altijd een prachtig uitgestrekt gazon. Maar in kleinere tuinen wordt steeds minder vaak voor gras gekozen. Toch heeft zo'n groen, glooiend gazon vele voordelen. Bij een vrijstaand huis komt de architectuur van je woning er prachtig naar voren en zo'n tuin met een groot gazon en een rand bloeiende struiken en wat bomen zorgt voor die prachtige klassieke look. Toch kiezen velen van ons niet voor zo'n heerlijk groen speelveld voor de kids, omdat we denken dat het heel veel werk is. En ja, je moet ook af en toe even wat doen voor dat grote gazon maar alles bij elkaar valt het best mee. En wist je al dat er net als robot-stofzuigers ook robot-grasmaaiers bestaan? Zo heb je geen omkijken meer naar je grasveld. We geven je een handige gras-onderhouden-kalender met wat je per seizoen even moet doen. 

Grassoorten

Gemeentegras lijkt – in tegenstelling tot jouw eigen gazon – altijd perfect mooi groen te blijven en hoeft ook weinig gemaaid te worden. Dat komt omdat hiervoor speciaal gras wordt gebruikt zoals Westerwold, Rietzwenk of Italiaans maaigras. We beginnen dus even bij het begin: met het gras zelf. Want daar zijn vele soorten in. Zo heb je langzaamgroeiend gras (dat scheelt maaibeurten!), schaduwgras plus allerlei verschillende grassoorten die qua sterkte en kleur verschillen. Ook kies je voor een siergazon een andere grassoort dan voor een speelgazon. Het is dus allereerst belangrijk om te bedenken waar je je gazon voor gaat gebruiken. Je kunt kiezen uit de volgende soorten gras:

* Speelgras: wil je graag dat je kinderen op het gras kunnen spelen en lopen? Dan kies je voor speelgras. Je kiest hiervoor een mengsel van fijne en grovere grassoorten, zoals Engels raaigras, Zwenk-, Struis- en Beemdgras.

* Siergras: dit gras kies je wanneer je niet of nauwelijks op je gras gaat lopen. Het ziet er prachtig uit maar je kunt er dus niet op voetballen. Voor dit gras zaai of leg je de fijne grassoorten, zoals Struis- en (Rood)Zwenkgrassen.

* Sportgazon; de naam zegt het al: dit gras is geschikt om op te sporten en bestaat uit grovere grassoorten zoals Veldbeemdgras en Engels raaigras. Supersterk dus.

* Schaduwgras: voor een schaduwrijke tuin kies je speciaal gras. Waarom? Nou, omdat ander gras verdord en geel wordt wanneer het te weinig licht krijgt en je al snel weer opnieuw kunt zaaien. Schaduwgras bestaat uit Rood- en Veldbeemdgras. Is je gazon ook heel vochtig? Kies dan bij voorkeur voor Ruwbeemdgras. 

Heb je een groot gazon of wil je weinig onderhoud? Laat je dan even adviseren door een gespecialiseerde graskweker.

Geen randjes knippen

Naast het maaien vormen de randen de volgende bottle neck van je gazon. Maak dus bij voorkeur een goed afgebakend en vierkant deel met rechte randen. De randen kun je ondergronds afbakenen met speciale strips die je ingraaft. Zorg ervoor dat je gazon iets hoger ligt dan de rest waardoor je ook makkelijk langs de randen kunt maaien. Dat scheelt alvast een hoop kantjes steken en randjes knippen op je knieën met de heggenschaar. Ook voorkom je zo dat je gras doorgroeit naar andere delen van je tuin.

Kleine vlakken met gras

Zie je op tegen het vele werk van een gazon? Kies dan bij voorkeur voor een paar kleine vlakken met gras. Deze grasvlakken wissel je af met bomen, plantenbakken en terrassen voor een mooi gevarieerd beeld in je tuin. Zoals hierboven beschreven plaats je deze grasvlakken iets hoger dan de rest van je tuin en baken je de randen af. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je een grasveld kunt aanleggen.

Maaien: een vak apart

De wijze waarop je gras wordt gemaaid is zeer bepalend voor zowel de uitstraling als de kwaliteit van je grasveld. Maar ook voor de kwaliteit onder je grasmat. Maaien is daarom een vak apart: elk gazon vraagt om de juiste maaimachine en maaiwijze. Wil je een groter grasveld onderhouden? Verdiep je dan even in de juiste maaimethoden of overweeg om dit uit te besteden aan een expert. 

Hoe breder het maaibereik van je maaimachine des te minder tijd je kwijt bent aan een maaibeurt  Bedenk dat het met een grote en brede machine niet zo eenvoudig maaien is op een klein gazon. Tot ongeveer 100 m2 gazon kun je af met een handmaaier, daarboven kun je beter een motormaaier koper. Gecharmeerd van de robotmaaier? Voor een klein gazon is de Robomow RX20u de beste robotmaaier volgens testen. Je koopt hem voor net iets meer dan 500 euro maar zo'n robotmaaier kun je natuurlijk ook tweedehands kopen.

Gras onderhouden zomer

Het is nu zomer, dus we beginnen voor het gemak even met de onderhoudstips voor dit seizoen. Het voorbereidende werk is nu gedaan en als het goed is en je gazon ligt er mooi groen bij. Wanneer het langere tijd wat warmer is dan is het handig om 's-avonds even de sproeier aan te zetten om je gras goed vochtig te houden. Zo voorkom je gele plekken in je gras. Ook leuk voor de kinderen op warmere dagen! Water is sowieso belangrijk voor een mooi groen gazon geef je je gras om de 14 dagen water.

In deze periode groeit het onkruid volop dus trek dit er af en toe even uit.

Spelen je kinderen veel op het gras of wordt er veel over gelopen? Dan is af en toe extra verticuteren geen overbodige luxe. 

In de zomer kun je je gazon regelmatig maaien. Zorg er wel voor dat je je gras niet te kort maait; ets langer is beter voor het gras in deze warme maanden. Heeft je gazon kale plekken? Aan het einde van de zomer kun je weer zaaien!

Gras onderhouden herfst

In de herfst staat je gazononderhoud in het teken van de voorbereiding op de wintermaanden. Maai en bemest je gras nog even een laatste keer in oktober en zorg ervoor dat je gazon schoon de winter ingaat dus verwijder al het dode blad, takken en mos even van je grasveld. Verwijder ook de losse grasresten even want dit zorgt ervoor dat je gras geen schimmel krijgt in de winter. Met een te dichte bodem groeit je gras niet goed. Strooi daarom een keer per jaar scherp zand over het gras om die bodem los te houden. Verticuteren is natuurlijk ook belangrijk.

Gras onderhouden winter

In de winter laat je je gazon zoveel mogelijk met rust want door de vorst en sneeuw wordt je gras namelijk erg kwetsbaar. Loop je er wel op dan is de kans groot dat er in het voorjaar dorre plekken zijn. Die verdwijnen dan wel weer in de lente maar dit is toch niet echt goed voor je grasmat. Nu is de tijd aangebroken om je gras ook even te onderhouden met kalk om mos- en schimmelvorming tegen te gaan. In de winter hoef je dus weinig te doen aan je gazon maar dit is wel een goede tijd om je grasmaaier, verticuteerhark en kantjesschaar even te slijpen.

Gras onderhouden voorjaar

De lente is de tijd van voorbereiding voor een lange groene zomer. Begin met het bemesten van je gazon; de meststoffen werken in totaal zo'nl 6 maanden lang door.

Wanneer kun je je gras het beste verticuteren? Gras verticuteren doe je bij voorkeur in de lente want nu gaat het gras groeien en is het belangrijk dat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien en voeding op te nemen. Verticuteren doe je met een verticuteerhark of je koopt of huurt een verticuteermachine met holle tanden. 

Het gras gaat nu weer volop groeien. Vanaf 3 cm lenmgte  heeft het gras regelmatig een maaibeurt nodig. Maai je gras niet te kort, zo rond de ca. 2,5 cm. is prima. Bemest je gazon elke twee maanden even en zorg dat de grond vochtig genoeg blijft en zet in droge weken een avond de sproeier even aan.

Alles per seizoen handig op een rij! Heb je nog aanvullingen?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine