De keuken schoonmaken: lekker hygiënisch aan de slag met deze tips! | homify

De keuken schoonmaken: lekker hygiënisch aan de slag met deze tips!

Johan van Dijk Johan van Dijk
kitchens José den Hartog Rustieke muren & vloeren Tegels Geel
Loading admin actions …

Het is een plek in je huis waar je misschien wel heel wat uurtjes per dag doorbrengt. En of je nou een gevorderde amateurkok bent of slechts voor simpele maaltijden achter het aanrecht gaat staan: je keuken moet altijd hygiënisch zijn, anders loop je grote kans dat je regelmatig met buikpijn op de wc eindigt. De keuken schoonmaken is een erg belangrijk onderdeel van onderhoud en dat kun je dus eigenlijk ook niet goed genoeg doen. Wij helpen je graag een handje mee door de tips en stappenplannen van onze experts overzichtelijk voor je op een rijtje te zetten.

De tegels

Keuken homify Kantoren & winkels
homify

Keuken

homify

Waar moet je beginnen met de keuken schoonmaken? Er is niet direct een vaste volgorde, maar als je eerst je aanrecht grondig gaat schrobben en daarna nog eens de tegels die erboven zijn geplaatst, dan doe je iets fout. Je wilt toch immers niet dat die viezigheid van de tegels op je pas gereinigde aanrechtblad terecht komt? Behandel de tegels met een allesreiniger. Een wasverzachter kan ook heel erg goed! Of kies er voor om een beetje citroensap in het schoonmaakwater te doen. Vet heeft op die manier geen kans en het ziet er weer stralend uit.

Het fornuis of de kookplaat

Het fornuis of de kookplaat is een onderdeel van de keuken schoonmaken wat je misschien wel liever niet doet. Maar juist deze plek waar het eten daadwerkelijk wordt bereid moet er toch wel een beetje proper uit komen te zien! Maak je er niet al te druk om, want het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Heb je aangekoekte vlekken? Leg er een tijdje een vochtige doek op en je kunt ze daarna vrij eenvoudig verwijderen! Ook zijn er ontvetters die je prima een tijdje in kunt laten weken. En voor het dagelijkse onderhoud voldoen vochtige huishouddoekjes ook: hou het elke dag even bij na het koken en je hebt er bijna geen werk aan! Vermijd trouwens schuursponsjes bij een rvs kookplaat: je wilt immers geen krassen.

De oven

Nog vervelender dan het schoonmaken van het fornuis is toch wel de oven. Maar de keuken schoonmaken en je oven overslaan kan natuurlijk niet! Begin altijd even met de stofzuiger om de ergste resten te verwijderen. Heb je geen zin om heel lang te schrobben daarna? Verwarm de oven dan voor op circa 200 graden Celsius en leg een gesneden citroen in een ovenschaaltje in de oven. Het zuur doet al het vet loskomen en jij hoeft het als de oven een beetje afgekoeld is alleen maar met een doekje schoon te maken. Wil je nog meer handige tips voor je oven? Kijk dan hier ook even!

De afzuigkap

De afzuigkap sla je bij de keuken schoonmaken misschien ook wel liever over, maar doe dat zeker niet! Leg de filters gerust een tijdje in de biotex om te weken. Droog ze vervolgens goed en maak in de tussentijd de rest van de afzuigkap ook goed schoon. Denk er hier ook weer om: als je afzuigkap van RVS is, vermijd dan een schuursponsje!

Het aanrecht

Je hebt er even op moeten wachten, maar nu is die toch echt aan de beurt: het aanrecht! Zoals gezegd is dit de plek die misschien wel het meest schoon moet zijn van allemaal. En dat betekent dus niet het even afnemen met die vaatdoek die al drie dagen lang bacteriën ligt te vangen. Voor graniet of natuursteen geldt dat je het beste kokend heet water kunt gebruiken. Eventueel een beetje groene zeep mag ook. Verder kunnen de meeste aanrechtbladen gewoon met allesreiniger worden schoongemaakt. En die vaatdoek? Vervang die elke dag door een nieuwe: zo blijf je de keuken elke dag schoonmaken.

Kranen en gootstenen

De gootsteen kun je gewoon met afwasmiddel en een borstel of schuursponsje elke dag even schoonmaken. Maar de keuken schoonmaken op wat meer uitgebreide wijze houdt ook in dat je met de kranen aan de slag moet. Heb je last van veel kalk? Gebruik dan een oude tandenborstel om die kleine hoekjes goed te kunnen schrobben. Een antikalkmiddel even inspuiten en in laten werken kan ook wonderen doen. Doe dit bij voorkeur voor je de rest van de keuken schoon gaat maken: dan is er voldoende tijd om ook echt goed in te kunnen weken.

RVS en andere tips

Nog even over het RVS: dat schuursponsje moet daar dus wegblijven zoals we al eerder hebben aangehaald. Wil je die lelijke vingerafdrukken verwijderen? Gebruik dan een keukenpapiertje met een heel klein beetje olijfolie. En verder hebben we nog een paar andere handige tips om mee af te sluiten. Gebruik je stofzuiger bijvoorbeeld om regelmatig de kastjes en laden even uit te zuigen. En heb standaard vochtige hygiënische doekjes op voorraad in de keuken: daarmee kun je direct het ergste vuil verwijderen. De keuken schoonmaken doe je gewoon elke week even, dan is het echt niet zo heel erg veel werk!

Gras onderhouden? Een compleet overzicht per seizoen!
Arrow navigation 3b3136b1
Welke tips kende jij nog niet? We zijn benieuwd! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!