De badkamer schoonmaken: tips voor tegels en meer! | homify

De badkamer schoonmaken: tips voor tegels en meer!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Villa Susteren De Nieuwe Context
Loading admin actions …

Als het op schoonmaken in je huis aan gaat komen, dan zijn er waarschijnlijk klusjes die je liever overslaat. Dat kan bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken zijn. Maar juist de plek waar jij jezelf lekker opfrist, moet zelf ook lekker fris en schoon zijn! Uiteraard hebben we bij homify even navraag gedaan bij onze professionals en hebben daaruit een handig overzicht samengesteld. Daarmee kun jij op doeltreffende wijze straks de badkamer schoon gaan maken! We zullen ons voor een deel toeleggen op de tegels (en de speciale behandeling die sommige exemplaren nodig hebben!), maar ook andere handige tips komen voorbij. Vanzelfsprekend aangevuld met de mooiste foto’s die je ook nog weer eens hele leuke badkamerinspiratie kunnen geven.

Verschillende soorten tegels

Wat voor tegels zijn er in jouw badkamer aangebracht? Voor zowel de vloertegels als de tegels op de muur is dat van belangrijk om bij stil te staan in het kader van de badkamer schoonmaken. ‘Gewone’ badkamertegels kunnen met reguliere schoonmaakmiddelen worden behandeld. Maar zodra het meer speciale tegels zijn, is een speciale behandeling ook gewenst. Daar komen we straks nog zeker op terug! En voor de gewone tegels: leef je maar uit met een sopje. Wil je een beetje om het milieu denken? Kies dan voor een ecologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel.

De gewone tegels

Interieurontwerp 3D impressie badkamer strak en minimalistisch Studio-em Minimalistische badkamers
Studio-em

Interieurontwerp 3D impressie badkamer strak en minimalistisch

Studio-em

We hebben het net al even aangestipt: de standaard badkamertegels kunnen veel verschillende producten verdragen. Maar hoe kun je de badkamer schoonmaken dan ook echt zo goed mogelijk uitvoeren? Een erg handige tip om ze extra te laten glimmen is door een beetje shampoo aan je schoonmaakwater toe te voegen. Of neem een beetje glansspoelmiddel van je vaatwasser, dat kan ook wonderen doen! En voor wat betreft het dagelijkse onderhoud: maak na gebruik de badkamer altijd droog! Bewaar hiervoor wat oude handdoeken, droog de boel goed na je douchebeurt en vergeet ook niet goed te ventileren.

De kranen

De kranen in je badkamer kunnen al snel zo’n lelijke doffe laag met kalkaanslag krijgen. De badkamer schoonmaken zou dus ook eigenlijk in moeten houden dat je de nodige aandacht aan de kranen (en de wastafel) besteedt. Behandel het goed met een antikalkmiddel en gebruik je oude tandenborstel om goed alle kleine hoekjes en gaatjes te kunnen schrobben. Een tijdje een beetje citroensap op hardnekkige stukjes kalk laten inweken wil ook vaak erg goed werken. En is jouw douchekop ook veel te veel aangetast door kalk? Prik de gaatjes door met een tandenstoker of een naald en laat de douchekop een tijdje weken in een schoonmaakmiddel. Daarna ziet die er weer uit als nieuw!

De spiegel

De spiegel is ook een van de meer lastige punten op het gebied van badkamer schoonmaken. Want hoe krijg je die nou mooi schoon zonder vervelende vlekken of strepen? Een sopje met een beetje spiritus en een raamtrekker kan wonderen doen! Ook met een halve aardappel kun je de spiegel schoonmaken! Spoel het na met koud water en maak het droog. En heb je er een gruwelijke hekel aan dat de spiegel zo snel beslaat? Behandel hem dan af en toe met een laagje scheerschuim.

De wc

Ook de wc (als je die in je badkamer hebt) moet uiteraard met enige regelmaat worden gereinigd. Met een toiletborstel aan de slag wil helpen bij het badkamer schoonmaken, maar soms zijn wat meer drastische maatregelen nodig. Vooral het zogenaamde waterslot in een toiletpot is zo’n punt waar vaak kalk zich lekker vast gaat zetten. En met je antikalk middel kun je dan nog zo hard gaan schrobben, je krijgt het niet zo maar weg. Wat erg goed helpt is door het een nachtje met azijn of schoonmaakazijn te laten weken. Als je er dan weer met de borstel doorheen gaat verdwijnt de kalk als sneeuw voor de zon.

Mozaïektegels schoonmaken

zitbank met mozaiek Bad & Design Moderne badkamers
Bad & Design

zitbank met mozaiek

Bad & Design

De badkamer schoonmaken kan ook inhouden dat je een badkamer met fraaie mozaïektegels schoon moet maken. Mozaïektegeltjes die uit keramiek of glas bestaan, kun je gewoon als de normale tegels in je badkamer schoon gaan maken. Maar is het gemaakt van natuursteen? Wees dan voorzichtig! Bepaalde zuren in de meeste reinigingsproducten kunnen de kleur en glans van natuursteen aantasten. De ‘good old’ groene zeep werkt prima om deze tegeltjes goed te reinigen.

Verdere tips

badkamer met warme uitstraling, met hout en natuursteen kb ontwerpbureau bvba Moderne badkamers Zandsteen Beige
kb ontwerpbureau bvba

badkamer met warme uitstraling, met hout en natuursteen

kb ontwerpbureau bvba

Zoals al gezegd: droog je badkamer elke dag na gebruik, dit scheelt een hoop schoonmaakwerk. Verder is het ook zeker zo dat je de badkamer minimaal één keer in de week even schoon moet maken. Dit lijkt dan misschien veel werk, maar hoe vaker je het doet, hoe minder intensief het uitgevoerd hoeft te worden. En op die manier maakt kalk dus bij jou straks geen kans meer! Leer eventueel je kinderen ook hoe het moet, dat scheelt jou af en toe ook weer wat werk! En wil je ook verder nog een beetje kunnen genieten van badkamers? Blijf dan nog gezellig even verder kijken bij ons!

Welke tips ga jij in de praktijk gebruiken? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!