Een houten terras maken: alles wat je moet weten!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Taras z drewna Garapa. Realizacja w Wałbrzychu., PHU Bortnowski PHU Bortnowski
Loading admin actions …

Met al heel wat mooie warme dagen achter de rug en hopelijk nog vele dagen die gaan volgen, is het misschien voor jou wel tijd geworden om even met je terras aan de slag te gaan. Is dat een zielig hoopje plastic stoelen op oude tegels en is het eigenlijk een schande dat je daar mensen moet ontvangen? Wist je dat er een manier is waarop je zelf verandering in die situatie kunt brengen? Een houten terras maken bijvoorbeeld! We hebben alles voor je opgezocht wat jij moet weten, dus je zou vandaag nog kunnen beginnen!

De juiste voorbereidingen

Als je aan de slag gaat met een houten terras maken, dan is het uiteraard van belang dat je de juiste voorbereidingen gaat treffen. Daarbij spelen heel wat factoren een rol en die moet je eerst op een rijtje gaan zetten voor je ook daadwerkelijk gaat beginnen. Allereerst: heb je de juiste gereedschappen om een klus als deze uit te kunnen voeren? Naast hamers en schroevendraaiers heb je uiteraard een zaag nodig. Een handzaag is voor de afwerking erg handig, maar voor de meeste zaagwerkzaamheden kunnen we een kleine zaagtafel of een andere elektrische zaag aanbevelen. Je moet het jezelf natuurlijk niet al te moeilijk maken! En vergeet vooral een rolmaat niet: meten is immers weten.

De ondergrond

De ondergrond van je houten terras of vlonder is voor het verloop van de werkzaamheden ook erg belangrijk. Ga je een houten terras aanleggen op tegels of kies je voor een houten terras aanleggen op palen? In een tuin waar al een terras van tegels ligt, is een houten terras maken het makkelijkste door gewoon de tegels als ondergrond te gebruiken. Wel is het dan belangrijk dat de ondergrond goed recht is, anders heb je straks een scheve vlonder. Is er alleen maar een grasveld of een braak liggend stuk tuin dat bestaat uit zand of klei? Dan kun je het beste een raamwerk van palen in de grond als fundament van je houten terras maken.

In het water?

Sommige mensen hebben het geluk om aan het water te wonen en als het even mogelijk is kun je ook op een plek zoals op de foto een houten terras maken. In dit geval moet je trouwens wel een doorgewinterde doe-het-zelver zijn, schakel een expert in als je het zelf niet aandurft. Je zou ook het fundament van je vlonder uit kunnen besteden en de afwerking zelf kunnen doen. Het is in ieder geval wel een erg leuk idee om te onthouden!

Haal alles in huis!

Als je besloten hebt waar en hoe je een vlonder of houten terras wilt gaan maken, dan moet je naast de juiste gereedschappen ook de juiste materialen in huis halen. Gebruik kwalitatief goed hout dat niet snel gaat rotten en zorg ook voor een goede beits om je houten terras straks mee te kunnen behandelen. Vooral dat laatste kan de duurzaamheid van groot belang zijn. Vraag anders gewoon om advies bij de bouwmarkt of een tuincentrum: zij kunnen er voor zorgen dat je de juiste producten koopt.

Combinatie van hout en steen

Naast de meer praktische kant, geven we je bij homify natuurlijk ook erg graag advies op het gebied van stijl en sfeer. Zoals je hier kunt zien is er een prachtige combinatie van hout en steen toegepast. Voor wat betreft dit houten terras is het zo mooi dat dit op precies dezelfde hoogte als de tegels ligt. Dat is uiteraard een kwestie van meten, maar als je precies weet hoe dik je houten vlonder met fundering is, dan is het helemaal niet zo moeilijk om aan te leggen.

Inspiratie en ideeën

Wil je nog wat meer inspiratie en ideeën voor een houten terras maken? Neem dan in gedachten even op deze prachtige plek plaats. Lekker genieten op de mooie banken terwijl een aangenaam vuurtje brandt… Dat zou jouw tuin op een mooie zomeravond kunnen zijn! Neem dus zeker ook de tijd om je tegoed te doen aan de meest leuke ideeën op het gebied van tuin en terras en alles wat daarbij komt kijken. Overweeg je een buitenkeuken? Maak er dan een groot project van! Voor meer ideeën kun je ook hier even verder kijken.

Dakterras

Op een dakterras is een houten vlonder ook zeer zeker aan te bevelen. Een groot voordeel bij een houten terras maken op een dergelijke plek, is dat de ondergrond vrijwel altijd al kaarsrecht is. Het enige wat jij dus hoeft te doen is een raamwerk met planken te bevestigen aan de bovenkant van het dak. En dat kan je zoals bij dit huis een fantastische plek op gaan leveren! Wie wil nou niet kunnen genieten van zo’n heerlijk plekje? We hopen dat je voldoende inspiratie hebt gekregen en hebben er het volste vertrouwen in dat je een schitterend houten terras aan gaat leggen!

Heb jij al een houten terras gemaakt? We zijn benieuwd! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!