Dit kost het om een tuinhuis te bouwen!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Landelijke achtertuin met stoer paviljoen, Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Landelijke tuinen
Loading admin actions …

Heb je wat extra (berg)ruimte nodig in huis? Of heb je een grote tuin die je graag zo nuttig mogelijk wilt inrichten? Denk dan eens aan om een tuinhuis te bouwen. Van logeerkamer voor je schoonouders tot extra opbergruimte voor je fietsen, werkruimte, relaxruimte, speelkamer

en nog veel meer. Met een tuinhuis is het allemaal mogelijk. Natuurlijk stijgt ook je huis in waarde wanneer je in je tuin een extra woonruimte bouwt. Kortom, een tuinhuis is de perfecte uitbreiding van je woongenot. Het is ook een heerlijke plek om je even terug te trekken en te genieten van de natuur en van alle rust en stilte om je heen. Een soort vakantiehuis in je eigen tuin. Wil je een tuinhuisje bouwen of kopen? in dit artikel vind je meer informatie over de verschillende mogelijkheden, soorten tuinhuizen en de kosten.

Waar ga je je tuinhuis voor gebruiken?

De mogelijkheden voor een tuinhuis zijn zeer divers. Heb je wat extra opbergruimte nodig voor je fietsen of tuinmateriaal of wil je graag wat extra woonruimte of een heerlijke relaxplek? Laat je fantasie de vrije loop en maak een knusse overdekte eetkamer met buitenkeuken en hangmat, kantoor met openslaande deuren, vakantiehuis of luxe sauna. Of doe het nog slimmer en maak er een multifunctionele ruimte van. Bijvoorbeeld een plek die je zowel kunt gebruiken als logeerkamer, werkruimte, relaxplek en speelkamer voor de kinderen. Als je er bijvoorbeeld een keuken van wilt maken, dan kun je gerust een van onze professionals inschakelen. Naast de bekende houten chalet-achtige tuinhuizen zijn er tegenwoordig ook zeer moderne vierkante tuinhuizen van staal, kunststof en glas met grote glazen schuifpuien. Die lijken meer op een aanbouw dan op een tuinhuis.

Soorten tuinhuizen

De meest bekende stijk is natuurlijk het chalet stijl tuinhuis dat lijkt op de Scandinavische blokhut. Deze kun je online kopen als kant-en-klaar bouwpakket, maar je kunt er natuurlijk ook zelf één bouwen of laten bouwen. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf je eigen tuinhuis bouwt. Qua type bouw kunnen we de tuinhuizen grofweg in twee soorten onderverdelen: paneelbouw en het blokhutsysteem. Bij paneelbouw plaats je een frame met balken en daar worden vervolgens de planken op bevestigd. Bij een blokhut worden de planken los op elkaar geplaatst zonder balken met een messing- en groefsysteem.

Materialen

Qua soorten materialen kun je kiezen uit verschillende soorten hout, kunststof, baksteen en staal. Staal en kunststof zijn sterk, voordelig, onderhoudsarm en eenvoudig qua plaatsing en onderhoud. Hout is wat duurder maar past natuurlijk wel heel mooi in de natuurlijke sfeer van je tuin. Dit vraagt ook wat meer onderhoud dus kies altijd voor geïmpregneerd hout. Het gaat zeker een flink aantal jaren mee. Kies je voor ruw hout, dan moet je je tuinhuis wel om de paar jaar even opschuren en opnieuw lakken. Er zijn kant-en-klare houten planken te koop met messing en groef die je snel en simpel op elkaar plaatst. Daarmee zet je je tuinhuis in elkaar in no time!

De locatie

Het is belangrijk om even goed na te denken over de locatie van je tuinhuis. De meest handige tip is om een lekker rustig plekje uit te kiezen met een mooi uitzicht. Dit betekent vaak wel dat je de leidingen een flink stuk moet doortrekken in de tuin. Wil je dit voorkomen? Plaats je tuinhuis dan dicht tegen je huis aan. Een andere vraag is of je je tuinhuis graag wel of niet in het zicht wilt plaatsen en waar je je tuinhuis voor gaat gebruiken. Soms heb je namelijk ook een goede isolatie, verwarming, elektra, riool, water, vochtbestendigheid en stevige fundering voor je tuinhuis nodig. Het is ook belangrijk om een goed geisoleerd tuinhuis te hebben.

Prefab tuinhuis

Prefab tuinhuizen zijn zeer populair. Deze koop je als kant-en-klaar bouwpakket en zet je daarna snel en eenvoudig in elkaar. Een gemiddeld tuinhuisje koop je al voor minder dan duizend euro. En voor slechts 499 euro heb je al een klein mini tuinhuis van 2 x 2 meter. Ben je een beetje handig dan zet je je tuinhuis in een middagje in elkaar. Nadeel van dit prefab tuinhuis is dat ze maximaal maar 3 x 3 meter groot kunnen zijn. Daarmee kun je ze dus niet voor al je plannen gebruiken. Veel mensen denken dat deze prefab huizen minder sterk zijn, maar dit is onjuist. Ze zijn aan de binnenzijde verstevigd met een houten frame. Hierdoor zijn ze net zo sterk als andere tuinhuizen.

Wat kost een tuinhuis bouwen?

De grote vraag is natuurlijk altijd wat kost het om zelf een tuinhuis te maken want ons budget voor verbouwingen reikt niet altijd tot in de hemel. Voor een tuinhuisje van hout moet je rekenen op een bedrag tussen de 450 en 10.000 euro. Kies je voor kunststof, dan ben je iets duurder uit en liggen de prijzen tussen de 1.350 en 4.950 euro. Een tuinhuis van metaal is het meest voordelig. Voor tussen de 250 euro en 3.450 euro staat er al een in je tuin. Je droomt al je hele leven van een tuinhuis met een veranda (met of zonder schommelstoel)? Wie veel naar 'Het huis op de Prairie' keek zal ongetwijfeld wegzwijmelen bij dit idee. Je kunt dit al heel simpel bouwen bijvoorbeeld door middel van een verhoogd houten vlonderterras met overkapping. Wat kost een tuinhuis met veranda? Als kant-en-klaar pakket koop je het al voor onder de 1.000 euro. Bouw je een tuinhuis met veranda zelf bijvoorbeeld van pallethout, dan kun je de kosten soms zelfs onder de 100 euro houden.

Wat kost een tuinhuis plaatsen

Misschien wil je graag een prefab tuinhuis kopen maar wil je het liever niet zelf in elkaar zetten? Dan kun je dit ook door een professional laten doen. De kosten daarvan liggen tussen de 175 en 3.450 euro en zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van je tuinhuis. Wil je graag nog wat meer ideeën die je kunt combineren met het bouwen van een tuinhuis? Dan moet je zeker eens deze 17 tips ontdekken!

Heb je al een tuinhuis in je tuin staan? Laat die ons dan zeker zien via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!