Meer privacy? Zo verminder je de inkijk in je tuin | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Meer privacy? Zo verminder je de inkijk in je tuin

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Rustieke balkons, veranda's en terrassen van Expace - espaços e experiências Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

We genieten van een heerlijk warm voorjaar en kunnen al lekker veel buiten zitten en van onze tuinen genieten in de warme voorjaarszon. En dan is het natuurlijk wel zo fijn als je daar dan ook de nodige privacy hebt. Niet omdat we de buren niet aardig vinden, maar gewoon omdat het fijn is om een knusse, afgescheiden plek te hebben waar we even onder elkaar kunnen zijn. Maar al snel plaatsen we daar dan alleen maar een paar schuttingen en dat is jammer want er zijn zoveel meer onderhoudsvriendelijk en natuurlijke oplossingen. Zo blijft je tuin mooi groen en kun je blijven genieten van alle mooie planten en bloemen, maar ook van meer privacy in de tuin.

Bomen & privacy

Bomen zorgen voor privacy Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Stoop Tuinen

Bomen zorgen voor privacy

Stoop Tuinen

Wanneer we oplossingen zoeken voor wat meer privacy in de tuin, dan komen we dus al snel bij een schutting uit. Maar wist je dat je ook met bomen heel goed de nodige privacy kunt creëren? Die zien er niet alleen mooi groen uit, maar geven ook heerlijke, verkoelende schaduw. Natuurlijk moeten dat dan wel kleine boomsoorten zijn. In dit voorbeeld zie je dat het planten van één of meer kleine bomen een perfecte oplossing is om de inkijk in je tuin te verminderen. Bedenk allereerst welk gebied je wilt afschermen. Hier is dat het zwembad en terras. Vervolgens plant je één of meer bomen in je tuin. Heb je meer ruimte en wil je een groter deel afschermen dan kun je ook kiezen voor een wat grotere boom.

Bomen voor in de tuin

Tuin Atelier met schuur van Studio D8 Scandinavisch
Studio D8

Tuin Atelier met schuur

Studio D8

Fruitbomen of trompetbomen zijn vaak zeer geschikt voor wat meer privacy en wanneer je een paar kleine boompjes naast elkaar zet, sluit het bladerdak van de boompjes mooi aan. Zo kun je de inkijk in je tuin flink verminderen. Bovendien heb je dan heerlijk verse pruimen, appels of peren. Vraag aan je tuinarchitect of bij het tuincentrum welke boomsoorten klein blijven. Ook sommige dakplatanen blijven klein en geven een heerlijk mediterraan sfeertje. Deze bomen groeien uit tot een soort paraplu die veel schaduw biedt. Een soort van groene parasol. 

Bomen voor kleine tuin

Leibomen zijn ideaal wanneer je niet al teveel ruimte hebt in je tuin omdat ze relatief weinig ruimte in beslag nemen. Ze groeien in de breedte in plaats van in de hoogte dus blijven altijd even hoog en je kunt ze eenvoudig snoeien. Met deze boompjes kun je spelen met hoogteverschillen waardoor er diepte ontstaat in je tuin. Plaats een rijtje in het midden van je tuin of achter een buxushaag voor wat extra diepte en dynamiek in je tuin.

Schutting van wilgentenen

Qua schuttingen zijn er tegenwoordig veel meer opties dan alleen maar de houten standaard schutting. Je kunt kiezen voor steen, beton of hout maar ook een wilgentenen schutting behoort tot de mogelijkheden. Die ziet er veel natuurlijker uit en kun je bovendien zeer eenvoudig zelf plaatsen.En wist je dat er tegenwoordig ook een geluidswerende schutting bestaat? Praktisch wanneer je langs een doorgaande weg woont! Je kunt ook een open ruimte maken tussen palen waar je je afvaltakken tussen gooit en daarmee een takkenwal bouwen. Goed voor de insecten en alle flora en fauna!

Schutting van kastanjepalen

Kastanjehouten palen als afscheiding Landelijke tuinen van Buro Buitenom exterieurontwerpers Landelijk Hout Hout
Buro Buitenom exterieurontwerpers

Kastanjehouten palen als afscheiding

Buro Buitenom exterieurontwerpers

Voor een optimale groene en natuurlijke uitstraling plaats je verticaal met een grondboor wat natuurlijke houten stammen in de grond plaatsen en deze laat je begroeien met wat klimplanten zoals de Hedera en Hopplant. Zeer natuurlijk qua uitstraling en bovendien ook makkelijk zelf te plaatsen.

Vrolijk je schutting op met potten en bakken

Heb je al een houten schutting in je tuin en vind je die wat kaal? Vrolijk je schutting dan op met hangende bloempotten, tropische klimplanten, bakken, pallets met plantjes, een groene muur of plantschilderijen. Op onze tuinpagina's vind je hier allerlei inspiratie voor.

Plaats er mooie klimplanten tegenaan

Je kunt er ook wat groenblijvende klimplanten tegenaan plaatsen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het planten van een groenblijvende Clematis Armandii, hopplant of klimop? In no time is jouw saaie schutting getransformeerd tot een mooie groene verticale wand. Zo maak je een mooie groene tuinafscheiding. En wist je dat deze planten ook veel veel extra zuurstof en dus een zeer gezonde sfeer in je tuin zorgen?

Wissel de materialen af

Traditional Garden Landelijke tuinen van Unique Landscapes Landelijk
Unique Landscapes

Traditional Garden

Unique Landscapes

Wil je geen saai beeld, wissel de verschillende materialen dan af zodat de lange, eentonige lijn van de schutting wat wordt doorbroken. Wissel dichte schermen af met open schermen en schermen van hout met schermen van wilgentenen. Dat ziet veel speelser  en bovendien ook natuurlijker uit!

Niveauverschillen

Moderne tuinen van homify Modern

Wanneer je je tuin nog gaat aanleggen, dan zou je een dieper terras kunnen maken met een trap of paadje dat vanaf je woning naar beneden leidt naar deze zitplek. Rondom deze zitplek plaats je wat struiken of bamboe om een afgescheiden plek te maken. Zo hoef je geen afscheiding te plaatsen langs de rand van je tuin. Dat scheelt ook flink wat kosten aan schuttingen en zorgt voor een natuurlijk beeld.

Heerlijk ongestoord zonnebaden? Maak een kuil

Wie vindt het nou niet heerlijk om op warme zomerdagen even in eigen tuin te zonnebaden? Maar vaak is dit lastig vanwege alle inkijk. Heb je een wat afgeschermde hoek in je tuin waar niemand van bovenaf in kan kijken? Dan zou je daar een diepe kuil kunnen uitgraven met een stenen muurtje langs de zijkant. Je zaait er wat gras en klaar is je zonnebaad paradijsje!

Pergola met klimplanten tegen de palen

Wil je graag een schaduw- of dineerplek in je tuin maken? Dan is een simpele open pergola met vier palen een perfect idee. Langs de zijkanten en bovenzijde laat je flink woekerende klimplanten groeien zoals een druif, jasmijn of blauwe regen. Zo heb je niet alleen privacy, maar ook een heerlijke plek vol privacy die je doet denken aan een vakantie in Griekenland.

Semitranspante schutting

Vind je een dichte schutting niet mooi of te afgesloten? Dan zijn er tegenwoordig ook half open varianten die lijken op een jaloeziedeur. Die laten wel het licht door en geven een gevoel van openheid maar zorgen er tegelijkertijd voor dat er niemand op je bord kijkt vanaf de straat.

Struiken: onderhoudsarm en altijd groen

Strakke tuin tegen groene achtergrond Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Stoop Tuinen

Strakke tuin tegen groene achtergrond

Stoop Tuinen

Struiken of een groene haag vormen natuurlijk altijd een zeer fraaie borderrand langs je gras en bieden je alle privacy die je wenst. Voor struiken moet je wel wat ruimte hebben, maar een wisselende rand met allerlei bloeiende struiken in verschillende groenschakeringen ziet er altijd fenomenaal uit. Bovendien zijn de meeste struiken vrij onderhoudsarm. Een haag moet je natuurlijk wel af en toe even snoeien.

Een stenen muurtje

In Zuid Frankrijk zien we ze in elke tuin: stenen muurtjes van natuurlijke steensoorten. En wanneer deze overwoekerd zijn met wat mooie bloeiende hangplanten waan je je direct aan de mediterranee in je eigen tuin!

Welke oplossing vind jij het mooist?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!