Hoe bouw je een verhoogd terras en wat zijn de kosten? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:2982:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Hoe bouw je een verhoogd terras en wat zijn de kosten?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Luxe tuin met wellness Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Loading admin actions …

Een verhoogd terras ziet er niet alleen schitterend uit, maar heeft ook allerlei belangrijke voordelen. Zo kun je veel meer genieten van het uitzicht op de fraaie tuin of de omgeving. Ook kun je zo'n terras direct laten aansluiten op je huis waardoor je er extra leefruimte mee creëert en een mooie verbinding tussen binnen en buiten. Niet zo verwonderlijk dus dat veel architecten tegenwoordig ook kiezen voor zo'n fraai vlonderterras aansluitend aan het huis of ergens op een mooie plek in de tuin. Maar waar kun je zo'n terras nu het beste plaatsen en waarom en hoe bouw je er zelf een? Vandaag geven we je antwoord op al deze vragen

Wat bedoelen we met een verhoogd terras?

Tuin met overkapping Moderne tuinen van Stoop Tuinen Modern
Stoop Tuinen

Tuin met overkapping

Stoop Tuinen

De naam zegt het natuurlijk al: dit is een terras dat net zich net even iets (of ver) boven de grond bevindt. Dat ziet er  niet alleen optisch zeer mooi uit, maar is ook praktisch want zo kan al het (in Nederland) zeer overtollige regenwater goed weglopen zonder dat er plassen ontstaan (wat voor hout natuurlijk ook geen goed idee is, vanwege houtrot). Meestal bevindt zo'n terras zich op een plank hoogte boven de grond, maar we zien ook verhoogde terrassen van een halve meter of hoger met een trap. Een verhoogd terras wordt meestal van hout gemaakt maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor kunststof composiet planken die langer meegaan en minder glad zijn in de winter. 

Uitbreiding leefruimte

Vaak zien we de verhoogde terrassen aan de achterzijde van de woning waar ze gelijkvloers geplaatst worden met de begane grond van de woning via een schuifpui. Maar we zien deze verhoogde terrassen ook om de hele woning heen (bij een vrijstaande woning) zodat je kunt kiezen waar je van de zon of schaduw wilt genieten, Zo ontstaat ook een uitbreiding van de leefruimte en het woonoppervlak van de woning. 

Verbinding met buiten

Terras en openslaande pui van Studio D8 Scandinavisch
Studio D8

Terras en openslaande pui

Studio D8

Wanneer je in huis een houten vloer en grote schuifpui hebt, dan kun je je verhoogde terras direct en op dezelfde hoogte laten aansluiten op je vloer waardoor  een mooie naadloze verbinding met buiten ontstaat. Zo krijg je een soort van veranda met een beschutte en uitnodigende ruimte waar je van heel vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar lekker buiten kunt zitten.

Met overkapping

Plaats je er een overkapping boven dan heb je direct een mooie afgescheiden ruimte in je tuin die je kunt gebruiken als dineerplek of voor een kleine buitenkeuken. Zo maak je op simpele wijze dus een extra woonruimte in je tuin. Aan de pilaren kun je een grote hangmat hangen voor wat heerlijke relaxmomentjes net als in vroeger tijden aan de veranda. Je kunt het dak natuurlijk ook open laten en voorzien van een uitschuifbare zonneluifel zodat je zelf kunt kiezen wanneer je in de zon of schaduw wilt zitten.

Z org voor een fraai uitzicht…

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl Moderne balkons, veranda's en terrassen van Studio REDD exclusieve tuinen Modern
Studio REDD exclusieve tuinen

Zeven hoog ontspannen in Ibiza stijl

Studio REDD exclusieve tuinen

Idealiter plaats je je verhoogde terras op een plek met een mooi uitzicht. Zo kun je er echt optimaal van genieten. Heb je dat niet dan kun je dit terras natuurlijk ook voor je vijver, zwembad of tuin plaatsen. Ook van je tuin in alle geuren en kleuren kun je natuurlijk heerlijk genieten. En dat is ook het idee van zo'n verhoogd terras: dat je net even iets hoger zit dan de rest van je tuin en daardoor beter zicht hebt op de omgeving.

Meer voordelen…

Een verhoogd terras biedt nog meer voordelen: maak je hem voldoende hoog dan is het ook een prima plek voor een hot tub of whirlpool in je tuin. Heerlijk onder de sterrenhemel even alle stress van de dag van je af laten glijden. Een zeer verleidelijk idee. 

Op grind

Royaal houten terras Landelijke tuinen van Boekel Tuinen Landelijk
Boekel Tuinen

Royaal houten terras

Boekel Tuinen

Wil je liever geen hoge houten constructie bouwen? Dan kun je ook simpelweg de grond wat verhogen en langs de zijkanten wat grind plaatsen en aan de bovenzijde plaats je vervolgens je houten terras. Net zo effectief en ook zeer fraai qua look. Voor deze optie heb je een stuk minder hout nodig en dit terrras is ook snel en eenvoudig te maken. 

Verhoogd terras op palen

Artilignum Klassieke tuinen van artilignum Klassiek
artilignum

Artilignum

artilignum

Heb je een paar mooie grote bomen? Dan zou je je verhoogde terras ook in een boom kunnen bouwen. Leuk voor de kiinderen wanneer je er een touwladder en schommel aan hangt, maar ook heerlijk om zelf 's-avonds even te zitten met een boek en kop koffie. Robinson Crusoe in je eigen tuin!

Verhoogd terras zelf maken

Voor het aanleggen van een verhoogd terras kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:

* Je gebruikt een keermuur waarbij je de ruimte daartussen volstort met zand, beton of steengruis. 

* Je overbrugt het niveauverschil met van een houten frame (verticale balken met dwarsligger) met de houten vloer erbovenop.

Voor de overgang naar je tuin maak je een trap bij je verhoogde terras of een geleidelijk stijgende helling. 

De kosten

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen Mediterrane tuinen van Biesot Mediterraan
Biesot

Strakke tuin Ibiza-style in Amstelveen

Biesot

De kosten hangen natuurlijk af van de materialen die je gebruikt en of je het laat doen of zelf maakt. Ook zijn er soms kosten voor de bodembewerking. Wanneer je een keermuur plaatst dan moet je de dikte en stevigheid eerst berekenen. De prijs hangt dan ook af van de materialen waarmee je de ruimte tussen de keermuur vult. En soms zijn er ook drainagebuizen nodig om het overtollige regenwater af te voeren. De meest simpele en goedkope oplossing is de ruimte vullen met beton, maar dit is tegelijk ook vrij definitief. Aarde, zand of grind is vaak de goedkoopste oplossing. Gebruik je steengruis dan zorgt dit voor een zeer stabiele ondergrond.

Verhoogd terras inspiratie

Natuurlijk hebben we nog even verder gekeken en de meest inspirerende terrassen voor je verzameld. Geniet nog even verder van deze terras ideeën!

Terras Moderne balkons, veranda's en terrassen van Vonder Modern
Vonder

Terras

Vonder

Artilignum Landelijke tuinen van artilignum Landelijk
artilignum

Artilignum

artilignum

Cliff Dwelling Moderne balkons, veranda's en terrassen van Specht Architects Modern
Specht Architects

Cliff Dwelling

Specht Architects

Huis te Wiel Huizen van NEXT ARCHITECTS
NEXT ARCHITECTS

Huis te Wiel

NEXT ARCHITECTS

Woonhuis Delft Minimalistische huizen van CHANGE.NL Minimalistisch
CHANGE.NL

Woonhuis Delft

CHANGE.NL
Heb jij al zo'n fraai verhoogd terras?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!