Het kan: de keuken opknappen met een klein budget! | homify

Het kan: de keuken opknappen met een klein budget!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Keukens Joep! Keuken- en Interieurwerk Inbouwkeukens Hout Wit
Loading admin actions …

Is je keuken toe aan een opknapbeurt? Maak je geen zorgen want, daar hoef je echt geen hele nieuwe keuken voor aan te schaffen of complete verbouwing uit te voeren. Met een klein budget en wat creatieve tips kun je je huidige keuken op zeer simpele wijze een compleet nieuwe look geven. Heerlijk, want dan hoef je ook geen weken in een stoffige verbouwing te zitten. Met een betonnen aanrecht, een nieuwe achterwand, accentmuur, nieuwe folie en handgrepen herken je je keuken niet meer terug. Vandaag geven we je alle budget tips voor het opknappen van je keuken.

Een nieuw werkblad

Keuken metamorfose JO&CO interieur Moderne keukens Wit
JO&CO interieur

Keuken metamorfose

JO&CO interieur

Een hele simpele en effectieve manier om de uitstraling van je keuken compleet te veranderen is een nieuw werkblad. Plaats bijvoorbeeld een houten-, graniet- of marmerlook aanrechtblad. Dat kost je maar een paar honderd euro en geeft je keuken een totaal andere look. Elke materiaalsoort heeft daarbij zijn eigen voor- en nadelen en prijzen dus bekijk van te voren wel even welke soort materiaal het beste bij jou past.

Maak een moodboard

Een goed doordacht plan is het halve werk om een bestaande keuken op te knappen. Begin je keuken make over daarom met een wensen en ideeënlijst. Welke kleuren en trends vind je mooi? Wil je graag een nieuw extra groot fornuis? Of juist een mooie kraan of cooker? Zijn je keukenkastjes lelijk of outdated, overweeg dan om deze te verven of van nieuwe deurtjes te voorzien. Maak een moodboard waar je alle ideeën, kleuren, materialen en foto's op verzamelt die je het allermooist vindt als basis voor je keuken metamorfose.

Een opvallende accentmuur

Ook een heel simpel en makkelijk uit te voeren idee: maak een accentmuur in je keuken. Koop hiervoor plakstrips van natuursteen, hout of baksteen (dit zijn dunne strips die je gewoon op je huidige muur plaatst). Met een klein budget geef je je keuken zo een compleet andere persoonlijkheid. Hier zie je wat een mooie sfeer een ruwe baksteenmuur kan toevoegen aan een witte keuken in combinatie met een robuuste houten tafel.

Een betonnen aanrechtblad

Woonkamer/keuken ECO architecten
ECO architecten

Woonkamer/keuken

ECO architecten

Beton is supertrendy en zeer goedkoop. Voor rond de 75 euro kun je al een nieuw betonnen aanrechtblad plaatsen. Combineer dit met wat ruwe houtaccenten (bijvoorbeeld een grove ruwe plank erboven) of wat stoer zwart metaal en je zult je keuken niet meer terug herkennen. Beton is een zeer veelzijdig materiaal waar je heel eenvoudig allerlei vormen mee kunt creëren. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een graniet- of marmerlook werkblad.

Goedkoop je keuken opknappen

Keuken achterwand "Blossom" op Pimp Superior materiaal homify Moderne keukens
homify

Keuken achterwand Blossom op Pimp Superior materiaal

homify

De achterwand in je keuken kun je tot centraal aandachtspunt maken met een nieuwe splashbacks. Bijvoorbeeld in een fel kleurtje kunststof of zoals hier met een mooie afbeelding van een bos of bloemen die je hele keuken opfleurt. Een groots effect tegen zeer lage kosten.

Een accent met tegels

blue red and yellow José den Hartog Eclectische muren & vloeren Tegels Rood
José den Hartog

blue red and yellow

José den Hartog

In plaats van een PVC achterwand kun je ook kiezen voor opvallende tegels achter je fornuis of boven je werkblad. Kies bijvoorbeeld voor deze delfts blauwe tegels in een landelijke keuken met ouderwets fornuis of plaats felgekleurde tegels in rood, oranje, groen en blauw met geometrische patronen boven je werkblad voor een vrolijk en speels accent in je keuken. Er is geen keukenplanner voor nodig om dit te creëeren, maar je mag wel even jouw creatieve kant loslaten!

Plaats originele verlichting

Verlichting is altijd de kers op de taart en zo ook in je keuken. Vaak zien we hier de bekende inbouwspots, maar kies hier eens voor een wat meer bijzondere en unieke verlichting zoals deze rij met hanglampen en wandspots en pas de verlichting ook aan aan de stijl van je keuken. Zorg er wel voor dat je voldoende licht hebt om te kunnen werken en ook dat de lampen niet in de weg hangen. 

Keuken opknappen met folie

Maatwerk keukenontwerp Grego Design Studio Moderne keukens
Grego Design Studio

Maatwerk keukenontwerp

Grego Design Studio

Je keukenkastjes bepalen voor een groot deel de sfeer van je keuken. Maar soms verliezen ze hun glans na verloop van tijd. Bij je keukenleverancier kun je nieuwe kastfrontjes en handgrepen bestellen, maar je kunt ze natuurlijk ook op maat laten maken. Afhankelijk van de grootte van je keuken moet je rekenen op een bedrag tussen de 300 en 2.000 euro. Ook kun je je keukenkastjes laten spuiten (25-75 euro per m2) of voorzien van nieuwe folie. Dit laatste is meestal iets voordeliger dan nieuwe kastdeurtjes maar vraag daarvoor wel even van allebei deze opties offertes op zodat je ze even goed kunt vergelijken met elkaar. Folie kan snel weer beschadigen of scheuren en is dus minder duurzaam dan nieuwe deurtjes.

A touch of green

Verbouw monumentale woning studio architecture Moderne keukens Beton Grijs
studio architecture

Verbouw monumentale woning

studio architecture

Een beetje leven geeft ook een totaal andere sfeer in je keuken. Plaats er wat groen in de vorm van een mooie bijzondere plant in een fraaie pot of zoals hier wat vaasjes met groen. Kijk hier maar eens voor hoeveel extra sfeer dat zorgt!

Of een vaas met bloemen

Keuken met Marrkech Walls Polar Blue en Traditional Paint lak op waterbasis in de kleur Black Hills Pure & Original Moderne keukens
Pure & Original

Keuken met Marrkech Walls Polar Blue en Traditional Paint lak op waterbasis in de kleur Black Hills

Pure & Original

En datzelfde geldt natuurlijk voor een stilleven met bloemen en een fraaie fruitschaal. Een zeer simpele en goedkope manier om je keukendesign nieuw leven in te blazen.

Of een tuintje

Als je jouw keuken wilt opknappen maar geen budget hebt om de hele keuken te renoveren, dan blijven nog steeds een aantal mogelijkheden. Hierboven heb je al een beetje inspiratie kunnen opdoen en groen is zeker een bijzondere optie. Maar als je iets groens wilt wat ook werkelijk in de keuken thuishoort dan zijn kruiden jouw keuze! Alleen, wie kent het, dan staat het hele keukenblad vol met kruidenpotten. Dat is heel erg mooi en ruikt lekker maar praktisch is het niet. Daar zijn verticale kruidentuintjes veel handiger en zij creëren een speciale sfeer in jouw keuken. Daarnaast hoef je geen achterwand te kopen, maar kun je gewoon een watervaste verf kopen en leuke houten kratten bij elkaar zoeken. Als je meer gratis binnenhuis-geheimpjes wilt weten, lees dan hier verder!

Keuken ideeen

Om je nog wat meer ideeën te geven voor je keuken make over hebben we nog wat meer voorbeelden voor je verzameld.

Verbouw monumentale woning studio architecture Moderne keukens Keramiek Wit
studio architecture

Verbouw monumentale woning

studio architecture

Handgemaakte maatwerkkeuken, landelijk, robuust, eiken met Belgisch hardstenen werkblad Joep Schut, interieurmaker Landelijke keukens Hout Hout
Joep Schut, interieurmaker

Handgemaakte maatwerkkeuken, landelijk, robuust, eiken met Belgisch hardstenen werkblad

Joep Schut, interieurmaker
Stuur je ons een foto van de resultaten?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!