6 tips voor het kiezen van de juiste vloerbedekking

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 tips voor het kiezen van de juiste vloerbedekking

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
BB Interior - Project:  Slaapkamer door BB Interior
Loading admin actions …

Op zoek naar nieuw vloerbedekking? Neem dan zeker dit Ideabook door! Tegenwoordig komen er steeds meer soorten vloerbedekking op de markt, erg leuk natuurlijk, maar het maakt het kiezen van de juiste soort voor jouw woning en er niet veel makkelijker op. De vloer is één van de belangrijkste onderdelen van je woning en deze draagt dan ook voor een groot deel bij aan de uitstraling en sfeer in huis. 

Naast je persoonlijke smaak en de stijl van je interieur spelen ook bepaalde omstandigheden een rol bij de keuze voor je vloerbedekking. Om je een eindje op weg te helpen hebben we in dit Ideabook daarom een paar belangrijke punten en tips voor je op een rij gezet. Ze kunnen je vast en zeker verder helpen bij het maken van je uiteindelijke keuze .

Kijk je met ons mee? 

Kies je vloerbedekking aan de hand van de ruimte

 Woonkamer door Luke Cartledge Photography
Luke Cartledge Photography

Living Room with Fireplace

Luke Cartledge Photography

Eén van de factoren die een rol speelt bij het kiezen van je vloerbedekking is de plaats. Allereerst is namelijk van belang dat je bepaald in welke ruimte vloerbedekking nodig is. Je kunt je vast voorstellen dat bepaalde kenmerken belangrijker zijn als je kijkt naar verschillende ruimtes zoals de keuken, de hal en/of de woonkamer. 

Ben je op zoek naar mooi vloerbedekking of tapijt voor in de keuken? Dan neem je het praktische gedeelte waarschijnlijk in gedachte: het moet makkelijk schoon te maken zijn en het liefst wil je dat wanneer er wat omvalt, dit geen blijvende plekken achter laat. Kies je voor vloerbedekking in de slaapkamer? Hier zul je waarschijnlijk niet vaak je schoenen dragen, comfort en zachtheid is dan des te belangrijker. Zoals je merkt is het bepalen van het doeleinde van het tapijt een belangrijk onderdeel om van te voren over na te denken! 

​Kies je vloerbedekking aan de hand van het gebruik (intensiviteit)

Een factor die nauw samenhangt met het doeleinde van de ruimte, is het gebruik, ook wel de intensiteit genoemd. Waar je hierbij aan moet denken? Een woonkamer of hal wordt hoogstwaarschijnlijk intensiever gebruikt dan de slaapkamer. Een eetkamer waar veel met stoelen geschoven wordt dient een steviger tapijt te hebben dan een slaapkamer waar je op sokken of blote voeten doorheen loopt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de hal, deze wordt dagelijks met schoenen betreden waardoor slijtage snel voorkomt. Je doet er dan ook goed aan om in een vetrek als deze te kiezen voor een stevige vloerbedekking in combinatie met een mat die het vuil van de schoenen op kan vangen. 

Vind je het nou lastig om na te gaan welke vloerbedekking en welke materialen voor bepaalde ruimtes geschikt zijn? Schroom dan niet om de hulp van een professional in te schakelen. Zij kunnen je prima helpen bij het in kaart brengen van je wensen en op die manier het best mogelijke vloerbedekking helpen uitzoeken.

Het bepalen van het gewenste materiaal

Over het algemeen geldt dat vloerbedekking gemaakt kan zijn van natuurlijke of synthetische materialen. Hierbinnen kun je weer onderscheid maken tussen zachte of ruwe materialen en verschillende kenmerkende kleuren. Je hebt keuzemogelijkheid tussen verschillende hoogtes, grofheid en diktes. Denk bijvoorbeeld aan  de verschillen tussen wol, leer, polyester, nylon en polypropyleen, allen met eigen kenmerken. Hierover lees je hieronder meer. 

Uiteraard wordt je uiteindelijke keuze ook bepaald door het beschikbare budget. Maar ook hier geldt, doe van te voren genoeg onderzoek die je een richting kan geven. Als je alleen op de basis van prijs af zou gaan, zul je waarschijnlijk teleurgesteld én duurder uit zijn als de kwaliteit van je gekochte vloerbedekking ver onder maat blijkt te zijn. 

Kenmerken van de verschillende materialen

Master bedroom:  Slaapkamer door BB Interior
BB Interior

Master bedroom

BB Interior

Bovengenoemde materialen hebben allen eigen kenmerken, die het makkelijker maken om een uiteindelijke keuze te maken. 

Zo is vloerbedekking van ongelooflijk zacht en warm. Daarnaast zijn ze ook erg veerkrachtig en is wol bovendien een duurzaam materiaal waardoor je ook nog bewust met het milieu bezig bent. Polyester lijkt wat betreft de look en feel erg op wol en is ook erg zacht. De garen zijn gemakkelijk schoon te maken en te houden. Nylon is erg duurzaam en kan geverfd worden. Het is net als wol en polyester erg zacht en is van alle synthetische garen de meest duurzame. Polypropyleen is één van de bekendste synthetische garen en is ook nog eens vlekbestendig. Het is een goede keuze voor gezinnen met kinderen en is bovendien ook nog eens redelijk goedkoop in vergelijking met andere tapijten. Welk materiaal heeft jouw voorkeur? 

Een duurzame vloer

Garden House B.:  Studeerkamer/kantoor door Atelier 010
Atelier 010

Garden House B.

Atelier 010

Houd je graag een beetje rekening met het milieu? Geen probleem natuurlijk, tegenwoordig is dit heel goed mogelijk. Er bestaan genoeg tapijtsoorten en materialen met een redelijk lage productiebelasting. Daarnaast kun je ook bewust gaan voor tapijten van natuurlijke materialen. Te denken valt aan sisal, wol en zeegras. Houd je van bijzondere en opvallende tapijten? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een mooie vloerbedekking van (geweven) leer! 

Spreekt bovenstaande foto je aan en wil je meer voorbeelden van leeshoeken zien? We publiceerden een tijdje geleden dit Ideabook vol inspiratie voor het creëren van je eigen thuisbibliotheek. Neem zeker even een kijkje. 

Onderhoud

Ondanks het feit dat er steeds betere schoonmaakmiddelen voor tapijten en vloerbedekking op de markt komen, is en blijft het een vlekgevoelig en zijn de meeste vloerbedekkingen niet zo duurzaam. Als je een stofallergie hebt, denk dan heel goed na of tapijt wel de moeite waard is in jouw woning. Het schoonmaken en zo veel mogelijk stofvrij houden van tapijt kan namelijk een lastige en tijdrovende klus zijn. Naast stofzuigen is het schoonmaken met een speciale tapijtreiniger een goede optie. Een professionele tapijtreiniger maakt namelijk gebruik van stoom, schoonmaakmiddel en zuigkracht, een combinatie die ervoor zorgt dat vloerbedekking tot in de diepste vezel ontdaan wordt van stof en vuil. 

Wil je nog even verder kijken naar meer inspirerende woonkamers? Neem dan ook nog een kijkje tussen deze foto's. Ben je op zoek naar een bepaalde interieurstijl? Maak dan gebruik van het filter op de site om snel en gemakkelijk uit te komen bij voorbeelden die aansluiten bij je persoonlijke stijl. Veel kijkplezier! 

Welk type vloerbedekking zou jij kiezen voor in je huis?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!