Badkamer door ARKITURA GmbH

Super handige tips om water te besparen!

Johan van Dijk Johan van Dijk

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Heb jij enig idee hoeveel water je per jaar eigenlijk verbruikt? Misschien schrik je wel van het aantal liters dat een persoon gemiddeld in Nederland gebruikt. Het is namelijk meer dan 50.000 liter per jaar! En wij snappen natuurlijk ook wel dat je die dagelijkse gewoontes met het gebruik van water niet zo maar overboord kunt zetten. Maar uiteraard kunnen we je wel super handige tips om water te besparen meegeven. En dat scheelt misschien wel de nodige euro’s in je portemonnee. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu: vooral dat warme water dat jij uit de kraan tapt kost de nodige energie! En minder water betekent op die manier ook nog eens een lagere energierekening: een win-winsituatie dus.

Een waterbesparende douchekop

 Badkamer door Sarodis
Sarodis

Colonne de douche lumineuse

Sarodis

Een oplossing die al snel heel wat liters water kan schelen, is het plaatsen van een waterbesparende douchekop plaatsen. Heel vaak is het namelijk zo dat de douchekop die mensen gebruiken die eigenlijk veel te veel water doorlaat. En verder zijn ook de andere tips om water te besparen voornamelijk in de badkamer uit te voeren. Neem er dus de tijd voor om verder even in de badkamer te kijken wat je allemaal kunt doen om water te besparen.

Gebruik een timer!

 Muren & vloeren door Tapeten & Uhren
Tapeten & Uhren

Wanduhr DISCOVERY KITCHEN TIMER blue

Tapeten & Uhren

Heb je die waterbesparende douchekop al geplaatst? Dat is een goed begin! Maar we zijn er nog niet waar het de douche betreft en die handige tips om water te besparen. Want weet je eigenlijk wel hoe lang je normaalgesproken onder de douche staat? Ook dat is weer zoiets waar je zeker even bij stil moet staan! Vaak wordt geadviseerd om niet langer dan vijf minuten onder de douche te staan als je een beetje om het waterverbruik wilt denken. Een handige manier om het binnen de perken te houden is het gebruik van een timer. Sommige waterbedrijven delen deze regelmatig uit, maar uiteraard kun je ook de timer van bijvoorbeeld je telefoon gebruiken.

Beperk je tot het douchen!

Denk je dat het je tijd bespaart als je onder de douche je tanden poetst? In de praktijk maakt het weinig verschil en de ervaring leert dat het je eigenlijk heel veel water kost. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat je tijdens het tandenpoetsen over het algemeen niet bezig bent met het wassen van je haar of inzepen. Dus die kostbare liters warm water stromen dan als snel een paar minuten vrij zinloos weg. Tandenpoetsen kun je dus gewoon beter bij de wastafel blijven doen en je zet de kraan dan pas aan als je gaat spoelen. Wederom een van de handige tips om water te besparen!

Een muziekje onder de douche

Hoofddouche en muziek :  Badkamer door Bad & Design
Bad & Design

Hoofddouche en muziek

Bad & Design

Als we het over tips om water te besparen hebben, dan kijk je misschien in eerste instantie wel een beetje vreemd op als je leest dat een muziekje onder de douche kan helpen. Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe dan? Het antwoord is heel simpel: zoek muziek uit die ongeveer vijf minuten duurt. Zo weet je dat als de muziek op z’n einde loopt, jij je douchebeurt ook af moet ronden. Handig toch?

De badkamer verbouwen

 Badkamer door ARKITURA GmbH
ARKITURA GmbH

Wellnessoase

ARKITURA GmbH

De meeste tips om water te besparen in huis zijn vrij eenvoudig. Maar je zou het natuurlijk ook allemaal wat rigoureuzer aan kunnen pakken. Wat dacht je er namelijk van om de badkamer te gaan verbouwen? Juist op die manier kun je waterbesparing implementeren in alle werkzaamheden. Een prachtige oplossing is een zogenaamde douche wtw. Wtw staat voor warmtewisselaar en benut het warme douchewater dat jij gebruikt om het nieuwe douchwater op te warmen. Op die manier kun je heel wat op de energiekosten besparen! Tevens zou je na kunnen denken over de aanschaf van een zonneboiler voor warm water. Schakel de juiste loodgieter in om je van extra advies te voorzien.

Douche niet te warm

Een warme douche kan zeker in de winter natuurlijk heerlijk zijn. Maar vaak hebben mensen de neiging om de douche een beetje te warm aan te zetten. Het is misschien even wennen, maar je kunt gerust een paar graden kouder douchen! Dat kun je merken in de energiekosten en het is ook nog eens beter voor je gezondheid. Hoe kouder je doucht, hoe beter dit is voor je bloedsomloop! Denk daar nog eens aan als je weer onder die hete douche gaat stappen.

In de keuken

Ook in de keuken kun je gemakkelijk de waterrekening wat lager maken. Een van onze tips om water te besparen is om ook hier te kiezen voor een waterbesparende dop op je keukenkraan. En is het zo dat je voor warm water afhankelijk bent van je ketel of boiler die helemaal op de zolder is geplaatst? Voor er dan warm water is ben je al snel heel wat liters water verder. Een kleine boiler onder het aanrecht kan dit euvel verhelpen. En die boiler? Zet die gerust op 60 graden, dat is heet genoeg! Doe het niet lager, anders wordt het risico op een legionellabesmetting te groot.

Heb jij nog een handige tip om toe te voegen? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!