Restylen Villa te Essen:  Badkamer door Vergouwen & Van Rijen architecten BNA BVBA

Zo wordt kalk verwijderen een koud kunstje: 7 supertips!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Die glazen inloopdouche is natuurlijk prachtig, maar hoe hou je het glas mooi blinkend schoon? Want vaak zitten daar na een dag al weer druppels op. Soms is het om hopeloos van te worden. Niet zo verwonderlijk want ons kraanwater zit natuurlijk vol met kalk. Dat is natuurlijk al niet echt gezond om te drinken, maar zorgt ook voor vervelende kalkaanslag in je badkamer en keuken. De beste oplossing om deze kalkaanslag te verwijderen is eigenlijk om een waterfilter te plaatsen op je waterleiding. Zo ben je direct verlost van al je kalk en is de kwaliteit van je drinkwater ook veel beter. Wil je niet direct een waterfilter plaatsen dan zijn er nog allerlei andere tips & tricks om alles blinkend schoon te houden…  

1. Je glazen inloopdouche

Prachtig natuurlijk die luxueuze grote inloopdouche met glazen wand maar ook de ideale perfecte plek voor een flinke verzameling witte aanslag. De vraag is dus hoe je die glazen wand ook zo stralend helder houdt. We hebben een aantal goede tips & tricks voor je om kalkaanslag op glas te verwijderen:

* Laat een nanocoating plaatsen op je glazen douchewand. Zo hectht het vuil minder snel aan het glas en blijft het glas veel langer mooi schoon.

* Je kunt ook je kalkaanslag verwijderen met azijn: gebruik hiervoor een mengsel van azijn en lauwwarm water om de glazen wand te reinigen. Zo wordt hij niet alleen mooi schoon maar blijft hij ook langer stralend schoon doordat het kalk minder snel aanhecht. 

* Smeer de douchewand licht in met autowax. Alles loopt er daarna zo vanaf. 

* Poets je douchedeur met een droogtrommeldoekje

* Plaats een spuitfles met azijn in de badkamer en spray na elke douchebeurt even wat azijn in je douche. 

* Spray na elke douchebeurt even een mengsel van water met wat Ajax of Antikal op je douchewand.

* En ja de meesten van ons doen dit niet graag maar de ouderwetse trekker of even afdrogen met de handdoek werkt ook prima. 

* Laat je douchewand impregneren met een speciale anti kalk coating. Dit zorgt voor een vuil- en kalkwerende laag op je douchewand

2. Hardnekkige kalkaanslag verwijderen

Herhaal het verwijderen van kalkaanslag regelmatig. Laat je een ontkalker lange tijd intrekken want dan werkt het beter. Voor het beste resultaat behandel je de plekken met een speciale kalkreiniger zoals de Cif Professionele toiletontkalker, HG Kalkreiniger, WC eend of Cilit Bang ontkalker. Daarna verwijder je hardnekkige kalkaanslag met een schuurspons of puimsteen. 

3. Kalkaanslag onder je kraan

Rustieke badkamer met eclectische/ vintage tegels:  Badkamer door Designtegels
Designtegels

Rustieke badkamer met eclectische/ vintage tegels

Designtegels

Kalk verzamelt zich meestal vaak net achter de kraan. Hoe voorkom je die lelijke witte aanslag? Spray eerst wat schoonmaakazijn op de plekken met de kalkaanslag en laat dit een tijdje intrekken. Adem deze lucht niet in want dat kan op je longen slaan. Daarna poets je deze plekken op met Cif Power & Shine. Je kranen glimmen je weer tegemoet erna!

4. Je kraan ontkalken

interieur C te Klimmen:  Keuken door CHORA architecten
CHORA architecten

interieur C te Klimmen

CHORA architecten

Het meeste kalk verzamelt zich op het uiteinde van je kraan en daarom is het belangrijk om ook deze regelmatig te ontkalken. Het uiteinde van de kraan doop je in de ontkalker en je wikkelt er een handdoek stevig omheen en zo laat je het een tijd lang intrekken. Eventuele kalkresten verwijder je daarna even met een schuurspons.

5. Kalkaanslag verwijderen wc

Verbouwing Woonhuis te Veghel:  Keuken door Wessel van Geffen Architecten
Wessel van Geffen Architecten

Verbouwing Woonhuis te Veghel

Wessel van Geffen Architecten

Om de bruine kalkaanslag in je wc te verwijderen gooi je er 's avonds een steradent tablet, fles cola of een vaatwasblokje in. Dit laat je de hele nacht intrekken. Eventuele kalkresten verwijder je daarna met een ijzerspons, schuurspons of puimsteen. 

6. Kalk renigen van natuursteen

Ook met natuursteen heb je kalkaanslag maar daarbij is het zeer belangrijk om het juiste product te gebruiken want anders kun je het natuursteen beschadigen. Producten als azijn zijn verboden want die beschadigen zeker je natuursteen. Een goed product is bijvoorbeeld HG natuursteen cement en kalksluier verwijderaar

7. Kalkaanslag verwijderen van chroom

​Een hemelbed in het  paradijs:  Badkamer door Studio RUIM
Studio RUIM

​Een hemelbed in het paradijs

Studio RUIM

Ook met chroom moet je voorzichtig zijn met zure producten. Daarbij geldt dat ook de meeste kalkreinigers gemaakt zijn van zure producten. Dit kan dus je chroom aantasten. In dit geval is het het beste om een zacht schoonmaakproduct te gebruiken voor je chromen badkameraccessoires zoals groene zeep of een speciale reiniger voor chroom.

En helpen onze tips echt? We horen het graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!