Overweeg je een kas in je tuin? Dit moet je weten

TILL BEHNE TILL BEHNE
homify Klassieke tuinen
Loading admin actions …

Heb je de afgelopen lente en zomer veel plezier gehad van je moestuin. Maar was het seizoen wat jou betreft eigenlijk veel te snel voorbij. Dan kun je de mogelijkheden en de periode waarin je groenten kan verbouwen uitbreiden. Dat kan door het plaatsen van een kas in je tuin. Kassen zijn er in verschillende soorten en maten. In dit Ideabook bespreken we een aantal verschillende soorten kassen, de voor- en nadelen en wat je zoal nog meer moeten weten als je er een in je tuin wil hebben. Met een kas kan je namelijk niet alleen het groeiseizoen vervoegen en verlengen. Maar je kan ook planten te laten groeien die in het Nederlandse klimaat normaal gesproken niet groeien. Dit omdat de temperatuur in een kas vele malen hoger kan worden dan buiten.

Belangrijkste criteria

Doordat het dus warmer in een kas is dan erbuiten, kun je al veel vroeger beginnen met het zaaien van planten. Daardoor heb je een voorsprong. Als het echte seizoen dan begint, zijn de planten al flink gegroeid en kun je zo sneller oogsten. Naast extra warmte zorgt een kas natuurlijk ook voor beschutting, tegen overvloedige regen, andere soorten neerslag en harde wind. Om extra warmte in de kas te genereren is het wel belangrijk dat deze in de volle zon staat. Geef de kas dus een plek met veel zon, zonder dat dat ten koste gaat van je eigen plezier. Zelf moet je natuurlijk ook nog in de zon kunnen zitten. Een kas moet ook goed kunnen afwateren. Een schuin dak is dus geen overbodige luxe. Op een plat dak blijft water staan en in veel gevallen kan het dak dat gewicht niet aan. Ook is het een goed idee om het regenwater op te vangen met een dakgoot en een waterton. Dan heb je meteen water om je kas mee te bewateren.

Verschillende soorten

Elite Thyme Dwarf Wall 8ft Wide Greenhouse homify Moderne tuinen Kassen & paviljoenen

Platte bak

Dit is een lage kas zonder deur. De ramen aan de bovenkant van de kas kunnen open zodat je bij de planten kan. Een platte bak wordt ook wel plat glas genoemd.

Koude kas

Dit houdt in dat dit een kas is die niet verwarmd wordt. Deze kassen heb je vervolgens in alle soorten en maten. Doordat de kas niet kunstmatig wordt verwarmd, kan het in deze kas ook vriezen. Houd daar rekening mee.

Gematigde kas

In deze kas wordt in een koude periode matig gestookt zodat de temperatuur in de kas niet onder het vriespunt komt. In een gematigde kas kan je planten laten overwinteren of groente het hele jaar door kweken. Stoken kan op verschillende manieren, met een simpele petroleumkachel tot complete klimaatsystemen.

Warme kas

Warme kassen zijn vooral geschikt voor het kweken van tropische planten en/of bloemen. Deze kas wordt constant verwarmd zodat de temperatuur in de kas zo veel mogelijk gelijk blijft. Als de groei daarom vraagt  kan de warmte naar boven of beneden bijgesteld worden.

Voor- en nadelen

De meeste voordelen van een tuinkas zijn natuurlijk al voorbij gekomen. Nog een keer keurig op een rijtje: met een tuinkas verleng je het kweekseizoen. Daardoor kan je over een langere periode in het jaar groenten, fruit en andere planten kweken. In een kas worden de planten beschermd tegen de elementen. Dus overvloedige regen, andere neerslag en harde wind kunnen de planten niet schaden. Daarnaast heb je de omstandigheden in een kas redelijk onder controle waardoor planten beter groeien en je altijd een mooiere oogst zult hebben. Door deze mooie oogst zal je minder groenten in de supermarkt hoeven verkopen, en dat scheelt natuurlijk weer in de portemonnee.

Veel nadelen van een kas zijn er niet te verzinnen. Een nadeel zou kunnen zijn dat het een gecontroleerde omgeving is en er dus geen regen bij de planten kan komen. Dit betekent dat je altijd zelf alle planten water moet geven. Dus dat levert wat extra werk op. Ook moet je altijd goed de temperatuur in de gaten houden. Als het te koud wordt, moet je bijstoken en als het in de zomer te warm wordt, moet je goed ventileren.

Fundament van de kas

Halls Popular 6x10 Greenhouse homify Tuin Kassen & paviljoenen

Net als bij een huis is voor een kas een fundament, of fundering van groot belang. De plek waar je de kas wil neerzetten zal nooit helemaal recht zijn en met het plaatsen van een fundering wordt de ondergrond dat wel. Zonder fundering heb je ook de kans dat de grond verzakt en dat zou de kas zeker beschadigen. Door het fundament staat de kas ook een stuk steviger in zijn schoenen. En dus is hij beter bestand tegen harde wind en regen.

Duurzaamheid

Swallow Kingfisher 6x10 Wooden Greenhouse homify Klassieke tuinen Kassen & paviljoenen

Zoals gezegd zijn er kassen in verschillende soorten en maten. De duurzaamheid van de kas zal bepaald worden door het gebruikte materiaal. Het raamwerk kan je maken van ijzer, aluminium of hout. Deze materialen hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Zo is ijzer niet zo duur, en wel degelijk en duurzaam. Maar het is zwaar en gevoelig voor roest. Aluminium is ook degelijk, maar wel iets duurder dan ijzer. Een nadeel van aluminium is dat het een licht materiaal is en daardoor iets minder sterk dan ijzer. En ook hout, mits goed behandeld, is een zeer degelijk materiaal en het heeft een natuurlijke uitstraling. Ook houdt het de warmte goed vast. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan, hout is van deze drie materialen het duurst.

Voor de ramen van de kas zijn er ook verschillende materialen mogelijk. Denk daarbij aan glas, perspex en plastic. Ook hier zijn weer voor- en nadelen. Zo laat glas het licht het beste door en geeft het een ‘droge’ warmte in de kas. Maar glas is wat moeilijk te bewerken (snijden en plaatsen), het is duur en uiteraard nogal breekbaar. Perspex is een stuk goedkoper en makkelijker te bewerken dan glas. Maar het is geen duurzaam materiaal en kan met de jaren gaan verkleuren. En het laat minder licht door dan glas. Plastic is nog weer goedkoper en ook makkelijk in gebruik. Plastic is ook niet erg duur, maar het kan ook verkleuren en het kan scheuren als het uitdroogt.

Valkuilen

Swallow Kingfisher 6x4 Wooden Greenhouse homify Klassieke tuinen Kassen & paviljoenen

Bij het kopen van een nieuwe kas kan er eigenlijk niet zoveel mis gaan. Maar wil je een tweedehands kas kopen, om wat geld te besparen, moet je wel even goed opletten. Het belangrijkste is dat je geen bouwval koopt! Meestal als je een tweedehands kas koopt, moet je deze zelf demonteren en thuis weer opbouwen. Als een kas oud is, en al heel lang ergens staat, is het best lastig om deze te verplaatsen zonder hem te beschadigen. Weet dus altijd wat je koopt en ga na of het echt de moeite waard is om dat allemaal te doen voor het besparen van een beetje geld.

Ben je helemaal overtuigd dat je een kas wil? Kijk dan eens hier voor inspiratie. Deze professionals kunnen je helpen bij het neerzetten en onderhouden van je kas. En in dit Ideabook lees je handige tips voor je tuin in de maand maart.

Heb jij al een kas in je tuin? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine