Een donkere woning? Kies voor dakramen!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een donkere woning? Kies voor dakramen!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
  door dom arquitectura
Loading admin actions …

We zien ze al jaren voorbij komen en ook nu komen ze steeds vaker terug: de dakramen! Dit is ook niet gek, want het plaatsen van een dakraam is een gemakkelijke manier om je woning te voorzien van meer daglicht. Het is erg inspirerend om te zien wat er met behulp van dakramen allemaal mogelijk is. Zo kan een zolderverdieping ineens een prima leefruimte worden, of kan een donkere garage of hal in een handomdraai een mooie lichte ruimte worden. 

Heb jij plannen om een dakraam te plaatsen? Dan ben je bij dit Ideabook zeker aan het juiste adres. We hebben een aantal belangrijke zaken voor je op een rij gezet, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zoals je van ons gewend bent zijn de ideeen en tips voorzien van inspirerende foto's! 

Kijk met ons mee en laat je inspireren! 

Bieden dakramen echt een oplossing voor donkere woningen?

Het plaatsen van één of meerdere dakramen kan zeker een goede oplossing zijn wanneer je te maken hebt met een relatief donkere woning. Op deze manier maak je het namelijk mogelijk om toch te zorgen voor de inval van genoeg natuurlijk daglicht. Dit is voor veel mensen ook meteen de voornaamste reden om hiervoor te kiezen. Het is zelfs zo dat, in vergelijking met een 'recht' venster, een dakraam kan zorgen voor vijftig procent meer lichtinval! 

Het is dan ook de ideale manier om lastige ruimtes, zoals bijvoorbeeld de zolder, op een gemakkelijke manier meer leefbaar te maken.

Geschikte vertrekken voor een dakraam

Dakramen worden over het algemeen veel geplaatst in vetrekken waar weinig lichtinval is. Een veel voorkomende ruimte voor dakramen is dus ook de zolder, waar je vaak te maken hebt met een schuin aflopend dak. Andere ruimtes waar we regelmatig dakramen tegen komen zijn bijvoorbeeld de hal, de overloop of aangebouwde ruimtes. 
In principe is een dakraam geschikt voor iedere ruimte. Er bestaan zelfs erg mooie voorbeelden waarbij dakramen in het dak van de carport geplaatst zijn. Ook een leuk idee: het plaatsen van een raam in het plafond binnen in de woning. Op deze manier zorg je dat het natuurlijke daglicht zelfs naar achterliggende kamers doorgestroomd kan worden!

Andere voordelen

 Woonkamer door Meero

Naast het feit dat een dakraam kan zorgen voor een grote hoeveelheid natuurlijk daglicht, bestaan er nog meer voordelen. Kies jij bijvoorbeeld voor een dakraam in combinatie met een dakkapel, dan creëer je ook nog eens meer ruimte. Bovendien maakt een dakraam het ook mogelijk dat om het desbetreffende vertrek te kunnen luchten. 

Iets dat we ook vaak tegenkomen zijn de dakluiken van glas. We komen ze vooral tegen bij woningen met een plat dak waarbij ze voornamelijk worden ingezet als toegangsdeur naar het dak. Het plaatsen van een dakraam kan uiteindelijk dus ook dienst doen als extra toegang van en naar de buitenruimte van je woning. 

De nadelen

Ieder voordeel kan zo ook z'n nadeel hebben, maar eigenlijk hangt alles nauw samen met de kwaliteit van het raam en de manier waarop deze geïnstalleerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan condensatie of lekkage. Een ander nadeel zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je dakraam, vanwege de hoogte, lastig te reinigen is. Het gebruik van een ladder is daarom vaak noodzakelijk. 

Zelf een dakraam plaatsen

Er zijn van die klusjes die je liever niet zelf wilt doen, één daarvan is het plaatsen van een dakraam. Het is niet alleen gevaarlijk maar vergt ook de nodige kennis en ervaring. Hoewel een expert misschien kan aangeven dat het erg eenvoudig is om een dakraam te plaatsen, kan dit voor de niet-vakmensen toch nog wel een lastige klus zijn. 

Ben je erg zeker van je zaak en denk je dat je dit project zelf aan kunt omdat je de nodige ervaring hebt? Ga je gang! Zorg dat je je van tevoren goed verdiept in alle werkzaamheden. Let goed op bij wat je doet, want je kunt de constructie van het huis aantasten. Mocht je niet zo handig zijn dan doe je er zeker goed aan om een aannemer of klusjesman in te schakelen. Je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

De kosten van het plaatsen van een dakraam

 Terras door homify
homify

Licht en lucht in huis met de Three Wall Box

homify

Een dakraam zelf hoeft niet zo heel duur te zijn. Toch is het lastig om hier een schatting van te geven omdat de uiteindelijke prijs ook afhangt van je persoonlijke smaak, de keuze voor bepaalde materialen, het design en de grootte. 

Doordat het niet heel eenvoudig is om het dakraam zelf te plaatsen, komen de kosten van een aannemer of klusjesman er nog bovenop. De uiteindelijke prijs is dus mede afhankelijk van het type dakraam, de ervaring van de aannemer en soms zelfs ook de toegankelijkheid van het dak. Ben jij bezig met de planning van het plaatsen van een dakraam? Orienteer je dan eens op verschillende aannemers en professionals, en vraag bij alleen een vrijblijvende offerte aan om voor jezelf de beste optie uit te kunnen kiezen. 

Het kiezen van het juiste materiaal

Afhankelijk van je smaak en budget kies je de juiste materialen voor jouw dakraam. Wil je bijvoorbeeld kwaliteit, weinig onderhoud en goede isolatie? Kies dan voor kunststof. Ben je gek op de minimalistische en industriele look? Kies dan voor staal of hout! De keuze is aan jou! 

Meer stijlvolle woonruimtes bekijken? Scroll dan ook nog even langs deze foto's. Om snel en gemakkelijk voorbeelden te vinden die goed aansluiten bij je persoonlijke smaak kun je gebruik maken van het filter op de site! 

Het design

Wat betreft het design van je dakraam kun je erg veel kanten op! Deze ramen komen namelijk in veel verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een heel plafond van glas, maar kun je ook kiezen voor afzonderlijke ramen. Deze dakramen zijn globaal te verdelen over drie typen: een uitzetraam, een tuimelraam of een uitzettuimelraam. De namen zeggen het eigenlijk al, een tuimelraam maakt het mogelijk om de bovenkant of onderkant omhoog of omlaag te drukken waardoor het raam tuimelt. Naast het feit dat je kunt kiezen voor verschillende typen ramen, heb je ook nog keuzemogelijkheid voor bepaalde stijlen. 

Met dit laatste voorbeeld zijn we alweer aan het einde van dit Ideabook gekomen. We hopen dan ook dat we je genoeg inspiratie hebben kunnen geven zodat je thuis aan de slag kan gaan met je eigen project. Wil je graag nog meer inspirerende voorbeelden bekijken? Neem dan ook eens een kijkje in dit Ideabook, we geven een paar mooie voorbeelden van woningen met een plafond van glas. Veel kijkplezier! 

Zie jij het al voor je, een dakraam in jouw dak? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!