Vlekken Verwijderen van Je Bank: 7 Geweldige Tips!

Renovation of a '70 house, Dineke Dijk Architecten Dineke Dijk Architecten Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Een nieuw bankstel ziet er vaak prachtig crispy schoon uit, maar wanneer deze eenmaal in je huis staat, is het vaak snel gedaan met die kraakheldere look. Door je gezin, vrienden en huisdieren ziet je bank er na verloop van tijd al snel smoezelig uit. Lekkende limonadebekers, vieze voeten, koekkruimels en vette vingers. Je bank knapt er niet van op! Wanneer je een lichte bank hebt, dan wordt het probleem vaak alleen nog maar groter en ook bij een leren bank heb je geen garanties dat de bank smetteloos blijft. Zeker als je er voor gekozen hebt om een bank te installeren aan je eettafel. Toch zijn er echt simpele manieren om je bank er weer als nieuw uit te laten zien. Vandaag zetten we ze allemaal voor je op een rij.

1. Hele bank reinigen – deel 1

Je bank gebruik je elke dag en daarom is het belangrijk dat je deze ook regelmatig schoonmaakt. Heb je hem al langer dan een half jaar niet grondig gereinigd? Dan wordt het tijd voor een uitgebreide schoonmaakbeurt. Maar ok, hoe pak je dit aan? Je begint bij het begin. Wil je een stoffen bank reinigen? Dan kun je de kussenhoezen misschien wassen en alle stof, kruimels en haren even wegzuigen. Volg voor het wassen de instructies op het etiket.

Hele bank reinigen – deel 2

Een leren bank reinig je met een speciaal daarvoor ontwikkeld reinigingsproduct. Wil je je stoffen bank schoonmaken op een zeer grondige en effectieve manier? Dan is een stoomreiniging zeer effectief. Dit kun je laten doen of je huurt zelf een stoomapparaat. En anders kun je de bank reinigen met een emmertje lauwwarm water met wat ammoniak of met een speciale meubelreiniger. Je zult zien: je bank is weer als nieuw, een heerlijk gevoel!

2. Vlekken op je stoffen bank verwijderen – deel 1

Of je nu wat rode wijn gemorst hebt of of er nu toevallig wat kaarsvet op je bank in je woonkamer terechtgekomen is, de vlekken kunnen gemakkelijk verwijderd worden. Toch moet je beide soort van vlekken op een verschillende manier afkuisen:

Rode wijn: Strooi er wat zout over en laat alles intrekken of giet er wat witte wijn overheen. Het zout verwijder je en daarna reinig je de vlek verder met een doek met lauwwarm water, wat afwasmiddel en azijn.

Kaarsvet: plaats een paar velletjes keukenpapier over het kaarsvet waar je met een heet strijkijzer overheen gaat

Vlekken op je stoffen bank verwijderen – deel 2

Je kunt ook te maken krijgt met inktvlekken, olievlekken en vlekken van voeding. En dan hebben we het nog niet gehad over die haren van je huisdieren die lastig te verwijderen zijn. Wel, dankzij deze tips kun je het stof en die ingetrokken vlekken verwijderen in no-time. Voor elke soort van vuil bestaat er een verschillende afkuismethode:

Inkt/olie/aardbei: bij de drogist vind je allerlei speciale vlekkenmiddeltjes voor moeilijke vlekken. Ze werken geweldig! Inkt kun je trouwens ook met melk verwijderen.


Haren: de haren van je huisdier verwijder je heel eenvoudig met de rubberen haarborstel van je huisdier of met een kledingborstel (die je alleen voor dit doel gebruikt). Een ongelukje van je huisdier reinig je met een sopje van Biotex en warm water. Na afloop spray je er wat azijn over. Zo weet je zeker dat alle nare luchtjes weg zijn!

3. Vlekken op je leren bank

Wees bij een leren bank voorzichtig. Laat je goed adviseren door de winkel over de juiste reinigingsmethoden en producten en schaf deze ook aan. Het is het behoud van je dure leren bank. Wil je toch af en toe zelf iets reinigen? Kies dan voor een zacht product als groene zeep. Plaats een beetje op een lauwwarme doek om de vlek te verwijderen. Baby-olie of blank zadelvet is een goedkope manier om je leren bank te onderhouden. Het invetten van het leer is ook direct de beste manier om het te onderhouden. Hou er wel rekening mee dat het leer hierdoor wel wat donkerder van kleur kan worden.

4. Vlekken verwijderen met citroensap

Gebruik je liever een natuurlijk schoonmaakmiddel? Citroensap biedt uitkomst bij vlekken. Zorg ervoor dat je een vlek altijd zo snel mogelijk behandelt en eerst alles zoveel mogelijk droogdept met keukenpapier of een droge doek. Bij een gekleurde vlek kun je er ook wat zout op plaatsen zodat alle kleurstof wordt geabsorbeerd. Als laatste reinig je de vlek met een doek met wat water en vers citroensap. Werk super!

5. Complete reiniging leren bank

Je leren bank schoonmaken kun je doen met groene zeep. Je maakt hiervoor een sopje met lauw water en groene zeep. Bevochtig een doekje met dit water (niet te nat!) . Hiermee neem je de bank af en daarna neem je de bank nog een keer af met schoon water met wat azijn. Zit er ergens een grote vlek? Wrijf deze dan eerst goed in met groene zeep en neem dit af met een vochtige doek. Na afloop droog je de bank af met een droge handdoek. De kleur kun je erna eventueel herstellen door hem in te wrijven met het juiste leerbehandelingsproduct.

6. Wat kun je beter niet doen?

Gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen of een allesreiniger om een vlek uit je bank te halen. Dit product trekt namelijk in de bekleding en trekt daarna juist weer ander vuil en vlekken aan. Geen effectieve oplossing dus. Zo wordt het alleen nog maar erger. Kies dus altijd voor een van bovenstaande oplossingen of een speciale meubelstofreiniger. Lukt het niet om een vlek uit je leren bank te krijgen? Let dan op dat je niet teveel doorpoetst. Daarmee kan een blijvende lichte vlek ontstaan in het leer. Dit geldt ook voor sommige stoffen banken. Weet je niet goed welke bank je in woonkamer of huis moet plaatsen? Schakel dan eens een van onze interieurontwerpers in.

7. Spijkerbroek-vlekken op je bank

Niet heel ongewoon in Nederland: je bent nat geregend op de fiets en gaat met je natte jeans op de bank zitten. Soms heb je dan ineens een blauwe vlek op je bank. Heel vervelend. Haal die vlek direct weg met Glassexdoekjes, Muscle ovenreiniger. Wil je je leren bank schoonmaken en vrij maken van blauwe vlekken? Gebruik dan HG kunststofreiniger of leerontvetter.

Heb jij nog tips voor het schoonmaken van een bank? Deel ze via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine