6 leuke dingen die je van je oude spulletjes kunt maken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 leuke dingen die je van je oude spulletjes kunt maken

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Furniture van Edited Scandinavisch
Loading admin actions …

Door de jaren heen verzamelen we heel wat spulletjes die we op een gegeven moment niet meer gebruiken. Wellicht hebben we ze gewoon niet meer nodig of zijn ze niet hip genoeg meer. Het kan ook zijn dat ze niet meer bij ons huidige interieur passen of dat ze kapot zijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om al deze spullen op een zeker tijdstip op te ruimen en naar grofvuil te brengen. Toch zou dat wat ons betreft zonde zijn. Een gemiste kans om nog wat met de spulletjes te doen. Van heel veel oude spulletjes die je in huis hebt kun je namelijk nog hartstikke leuke nieuwe dingen maken. Zo geef je de spullen niet alleen een tweede leven, maar is er ook iets nieuws om naar uit te kijken. En je hebt meteen een leuk klusprojectje om mee aan de slag te gaan.

In dit Ideabook zetten we 6 leuke dingen op een rij die je van je oude spulletjes kunt maken. We bespreken welke oude spullen je daarvoor nodig hebt en hoe je deze kunt gebruiken om wat nieuws van te maken. We leggen daarbij ook kort uit hoe je te werk moet gaan en wat je daar allemaal voor nodig hebt. Zo maak je van je oude spulletjes heel gemakkelijk iets nieuws.

Gebruik de velgen van oude banden voor een vuurplaats in de tuin

Spot buitenkachel van Harrie Leenders Minimalistisch
Harrie Leenders

Spot buitenkachel

Harrie Leenders

Nu heeft misschien niet iedereen oude autobanden in de schuur liggen, maar mochten je banden net worden vervangen dan is het aan te raden om de velg van één van de banden mee naar huis te nemen. Heb je zelf geen nieuwe banden nodig en ook geen oude banden liggen, dan kun je vast een oude band scoren bij de sloop. Van de velg van een oude autoband kun je namelijk een hele leuke vuurplaats voor in de tuin maken. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is de velg van de band op zijn kant te zetten. Rondom de velg plaats je stenen als bescherming tegen de hitte, maar ook gewoon omdat dit er leuk uit ziet. Binnen no-time heb je van een velg van een oude autoband een mooie, nieuwe vuurplaats gemaakt.

Gebruik oude sleutels als haakjes voor aan de muur

Bug & Tick: modern  door Spinder Design, Modern
Spinder Design

Bug & Tick

Spinder Design

Oude sleutels lijken geen enkel nut meer te hebben en verdwijnen daarom vaak in de prullenbak. Dat is jammer, aangezien je de oude sleutels wel degelijk nog een nieuwe bestemming kunt geven. Laat je er nou net iets van kunnen maken waar de sleutels die je nog wel gebruikt iets aan hebben. Sleutels slingeren meestal door het hele huis, waardoor we er ook met regelmaat naar lopen te zoeken. Van je oude sleutels kun je heel gemakkelijk haakjes maken voor aan de muur, waar je de sleutels die je wel gebruikt aan kunt hangen. Hiervoor buig je de onderkant van je oude sleutels om, zodat er een U-vorm ontstaat. Je timmert van spijkers in de muur of draait er wat schroeven in en hangt de sleutels er aan het gaatje in de bovenkant op. Aan de U-vorm aan de onderkant kun je de sleutels ophangen die nog wel in gebruik zijn.

Gebruik oud servies als plantenbakken

Tuinproducten van Wild & Wolf Klassiek
Wild & Wolf

Tuinproducten

Wild & Wolf

Servies heeft over het algemeen een lange levensduur, maar er komt een moment dat je er op uit gekeken bent. Of een moment waarop er zoveel blussen af zijn, dat je het gewoon echt niet meer op tafel kunt zetten. Gelukkig kun je de bakjes, potjes en bekers een mooi tweede leven geven. Ze doen namelijk ook prima dienst als plantenbak voor in de tuin of op het balkon. En uiteraard kun je ze ook gewoon binnen neerzetten, bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Veelal zijn de bakjes, potjes en bekers niet heel groot, waardoor het aan te raden is om er niet te grote planten in te zetten.

Gebruik een oude archiefkast als keukenkast op wieltjes

In de tijd van de digitalisering is het niet meer heel erg van nu om een archiefkast in huis te hebben. We ontvangen steeds meer post via e-mail, dus de noodzaak om te archiveren is niet meer zo van deze tijd. Toch hoef je de oude archiefkast niet meteen bij het grofvuil te zetten. Deze kun je namelijk een tweede leven geven als rollend keukenkastje. Geef de kast een nieuw likje verf en bevestig een mooie houten plank op de bovenkant, zodat je er wat keukenspulletjes op kunt zetten. Aan de zijkanten kun je nog een handdoekrek bevestigen om keukenlinnen aan te hangen.

Gebruik een oude hark uit de tuin als haakjes om keukengerei aan op te hangen

De tuin aanharken, wie doet dat tegenwoordig eigenlijk nog? En als we het nog doen, wie gebruikt er dan een hark die eeuwenoud lijkt te zijn? Zou het niet veel leuker zijn om de hark voor iets anders te gebruiken dan werken in de tuin? Wij denken van wel. Daarom raden we je aan om je oude hark in de keuken een tweede leven te geven. Hiervoor moet je de steel van de hark afhalen, of de hark van de steel. Dat is net hoe je het bekijkt. Je bevestigt de hark met een schroef aan de muur en klaar ben je. In korte tijd heb je toch zeker een stuk of tien haakjes aan de muur waar je tal van keukengerei aan op kunt hangen.

Wil je meer weten over doe-het-zelf projecten? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Gebruik een oude prullenbak als bijzettafel

Wire Basket in Grey van Edited Scandinavisch
Edited

Wire Basket in Grey

Edited

Je kent ze vast wel, van die prullenbakken van metaaldraad waar je doorheen kunt kijken. Ze worden meestal gebruikt in een studeerkamer om papier in weg te gooien. Van deze prullenbakken kun je heel gemakkelijk een leuk bijzettafeltje maken. Je zet de prullenbak op zijn kop en bevestigt aan de bovenkant een rond houten blad. Makkelijk toch? Je ziet ze veel in winkels, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf te maken van iets dat je al in huis had.

Kan jij leuke dingen opnoemen die je van oude spulletjes kunt maken? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!