De 9 onmisbare tips voor het stylen van een industriële stellingkast | homify

De 9 onmisbare tips voor het stylen van een industriële stellingkast

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
珞石設計 LoqStudio Industriële woonkamers
Loading admin actions …

Je wilt graag een industrieel accent toevoegen aan je woonkamer, maar weet niet hoe? De industriële stellingkast biedt eindeloze mogelijkheden! Met zo'n stoere kast voeg je een fraai accent toe aan je woonkamer. Zeker wanneer je daar de juiste accessoires in plaatst. Maar goed, wat zijn die accessoires en welke kast kies je in welk interieur? In een modern minimalistisch interieur kies je namelijk voor een ander soort kast dan in een vintage industriële setting. Heb je nog geen ijzeren industriële stelling kast? Don’t worry! Je kunt ze op allerlei manieren en op allerlei plekken plaatsen in huis. Je kunt ze zelfs gebruiken om nieuwe containerwoningen of ultramoderne huizen mee in te richten. Vandaag leggen we je uit hoe je die stoere kast kunt stylen tot absolute blikvanger.

1. Wees niet te minimalistisch

Vroeger plaatsten we onze planken vol met spullen. Inmiddels hebben we geleerd dat dat niet zo fraai is en plaatsen we er zo min mogelijk accessoires. Maar daar kun je ook in doorslaan. En tja, te weinig spullen op een plank ziet er ook niet echt goed uit. Om die goede mix te vinden, kun je natuurlijk naar voorbeelden kijken maar er zijn ook een aantal slimme trucs:

  • Maak zoals de meeste interieurdesigners gebruik van oneven getallen (3, 7 et cetera) voor je accessoires
  • Wissel horizontale objecten af met verticale objecten in een creatieve mix.
  • Speel met verschillende groottes. 
  • Plaats alles niet in een rijtje op grootte maar wissel af.
  • Laat wat ruimte open tussen de items.
  • Kies voor een duidelijk kleurenpalet dat ook aansluit bij de rest van je interieur zodat de totale kast niet rommelig overkomt.

2. Accessorizing is key

Vernieuwbouw grachtenpand Kodde Architecten bna Moderne wijnkelders
Kodde Architecten bna

Vernieuwbouw grachtenpand

Kodde Architecten bna

De juiste spullen op die plank: daar gaat het natuurlijk om. Wat kun je zoal in je industriële, al dan niet oude ijzeren industriële stellingkast plaatsen voor een fraaie industriele look.

  • Vintage en retro accessoires zoals mooie oude blikken, oud servies, apparaten, spuitflessen of andere oude glazen flessen of wanneer je ruimte hebt: oude leren koffers of hoedendozen. Kies bijvoorbeeld voor vintage kleuren zoals olijfgroen, okergeel en staalblauw.
  • Planten: liefst een beetje exotische soorten met groot blad in een stoere robuuste terracotta pot of rieten mand
  • Oude houten wijnkistjes om losse spullen in op te bergen of andere accessoires van gerecycled hout
  • En natuurlijk kun je er ook gewoon je televisie of boeken op plaatsen. Bovenstaande accessoires zijn ook geen must, je kunt daar natuurlijk helemaal je eigen draai aan geven en zeker als je met je ideeën langsgaat bij een van onze professionals.

3. Boekentip

Futuron Eindhoven You surround You Industriële kantoor- & winkelruimten
You surround You

Futuron Eindhoven

You surround You

Heb je veel boeken maar vind je die wirwar aan kleuren van de kaften niet mooi? Veel boeken kunnen soms voor een druk en rommelig effect zorgen in je woonkamer. De oplossing is simpel: je draait de boeken gewoon om. Zo kijk je tegen de binnenkant aan en dat ziet er een stuk harmonischer uit.

4. Industriële stellingkast op maat

Vrijstaande kast op maat - Stel zelf samen! Studio Perspective Kantoren & winkels Koper / Brons / Messing Zwart
Studio Perspective

Vrijstaande kast op maat – Stel zelf samen!

Studio Perspective

Heb je een duidelijk idee of moet de kast heel exact langs een bepaalde muur passen? Dan kun je je stoere industriële stellingkast natuurlijk ook op maat te laten maken. Een ander idee is om dan even naar de plaatselijke bouwmarkt of woondiscounter te gaan en te kijken welke losse stellingkasten ze daar verkopen. Kies er bijvoorbeeld een paar in zwart metaal die je tegen elkaar aan plaatst.Wi je graag je eigen budget stellingkast op maat laten maken? Dan kan dit door het inschakelen van onze Homify experten.

5. Stellingkast met ruwe baksteenmuur

Voor een op en top industriële sfeer kun je de stellingkast combineren met een ruwe baksteenmuur en of een ruwe betonnen muur of vloer. Je kunt de stellingkast tegen die baksteenmuur aan plaatsen of de baksteenmuur juist vrij laten en deze gebruiken als accentmuur.

6. Een paar stellingplanken

Vind je een hele stellingkast in industriële stijl te overheersend in je interieur? Dan kun je ook kiezen voor een paar open planken waarbij je kiest voor een mix van een ruwe houtsoort en staal. Kies je zoals hier voor een lichtere houtsoort dan zorgt dat voor een fris en modern accent met industriële twist.

7. Deels dicht deels open

Niet iedereen kijkt graag tegen losse spullen aan. Wil je de stellingkast graag gebruiken als extra bergruimte? Dan kun je er ook voor kiezen om de kast deels open en deels dicht te maken. Zo heb je toch dat fraaie industriële accent van hout en staal, maar kijk je niet de hele dag tegen die bergen spullen aan.

8. Moderne stellingkast

In een modern of minimalistisch interieur kun je toch heel goed ook een stoere industriële stellingkast plaatsen. Kies in een modern interieur bij voorkeur een frame met dunnere stalen of ijzeren profielen voor meer verfijning en kies ook voor een minder ruwe robuuste gladde houtsoort. Zo sluit je stellingkast beter aan bij de rest van je interieur.

9. Hangende ruw houten plank

de keuken, borrelhoek en hangende eettafel CUBE architecten Moderne eetkamers
CUBE architecten

de keuken, borrelhoek en hangende eettafel

CUBE architecten

Wil je liever geen hele stellingkast? Plaats dan bijvoorbeeld een enkele ruw houten hangende plank. Hiervoor boor je vier gaten in elke hoek van de plank. Daar plaats je een ruw touw door en onderin leg je een knoop. En klaar is je eigengemaakte industriële plank! Plaats er wat mooie glazen flessen op, een grote plant en een paar vintage items voor die unieke look.

Een extra design uit de doeken gedaan!

Omdat we maar niet genoeg krijgen van deze fraaiste stellingkasten, geven we je maar al te graag nog een design mee. In dit voobeeld zie je hoe een relatief strakke kast, gemaakt van natuurlijk hout en zwart staal, perfect in de moderne woonkamer past. Dankzij de combinatie van hout, bruine kleuren, de stellingkast van zwart metaal en de zwarte accessoires wordt het geheel een lust voor het oog!

Hoe ziet jouw stellingkast eruit? We zijn benieuwd! Laat het ons zien via de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!