Zo tegel je de muren van je badkamer | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zo tegel je de muren van je badkamer

TILL BEHNE TILL BEHNE
Badkamer privewoning Scheveningen Moderne badkamers van Not Only White B.V. Modern
Loading admin actions …

Zelf de badkamer tegelen. Het klinkt een stuk moeilijker dan het eigenlijk is. Met de juiste materialen, de juiste voorbereiding en de nodige kennis is het uiteindelijk niet zo ingewikkeld. Zelf tegelen scheelt een hoop geld en als het resultaat enigszins oké is, zal je er ook meer van kunnen genieten. Misschien wel een beetje trots op jezelf zijn. In dit Ideabook bespreken we een aantal stappen, een aantal dingen die je zeker niet mag overslaan. Wijk je daar niet te veel van af, heb je een prachtig betegelde badkamer.

Gereedschap en benodigde materialen

Garage Loft Industriële badkamers van BRICKS Studio Industrieel
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Wat heb je allemaal nodig om je badkamer te betegelen? Uiteraard zijn er een aantal dingen die voor de hand liggen. Je hebt tegels nodig, lijm om de tegels op de muur te plakken en voegmiddel om de tegels op elkaar te laten aansluiten. Om de tegellijm op de muur te brengen, heb je een kleine troffel nodig en een lijnkam. Om recht te tegelen heb je een aantal latten nodig die je op de muur spijkert en een waterpas (maar daarover later meer). Je hebt voegkruisjes nodig die de tegels telkens op dezelfde afstand houden. Om tegels in te korten heb je een tegelsnijder nodig. Voor het voegen van de tegels heb je natuurlijk voegmiddel nodig, dat je met een rubberen spaan over de voegen uitveegt. De restanten voegmiddel verwijder je met een natte spons.

Voorbereiding

Voordat je gaat tegelen moet je de muur of andere ondergrond waar je op gaat tegelen voorbereiden. De ondergrond moet helemaal vlak en schoon zijn. Mochten er gaten of scheuren in de muur zitten vul die dan met een vulmiddel. Het is aan te raden om de muur te behandelen met een voorstrijkmiddel. Dit moet je 24 uur laten drogen. Zorg dat je alle materialen voorhanden hebt zodat je lekker door kan werken.

Hoe maak je horizontale en verticale rijen

Moderne badkamers van Talsee Modern

Neem nooit bestaande muren, vloer of plafond als richtlijn, deze lopen zelden recht. Bevestig dus een lat op ongeveer één tegelhoogte vanaf de vloer en de muur. Zorg dat de latten waterpas lopen. Tegel vervolgens vanuit het midden van de wand naar de hoeken toe. In de hoeken kunt je de tegels dan op maat afsnijden.

Hoe tegel je een hoek

Marike Solute wastafel op maatwerk kast Mediterrane badkamers van Marike Mediterraan
Marike

Marike Solute wastafel op maatwerk kast

Marike

Als je bij de hoek bent aangekomen, moet je even goed opletten. Tegel je niet op de goeie manier, kan een hoek er heel lelijk uitzien. Natuurlijk zijn het twee verschillende soorten hoeken. Een hoek waar twee muren bij elkaar komen en een hoek van bijvoorbeeld een douchewandje, ook wel een buitenhoek genoemd. Bij de eerstgenoemde hoek kan je gewoon tegelen omdat in de hoek meestal nog wordt gekit. Bij buitenhoeken maakt het verschil of de glazuurlaag van de tegels wel of niet aan de zijkant doorloopt. Is de zijkant van de tegels niet geglazuurd, gebruik dan een hoekstrip en leg de tegels daar tegenaan. Is de zijkant wel geglazuurd, dan kun je de tegels door laten lopen tot aan de rand.

Hoe tegel je rond obstakels

Badkamer privewoning Scheveningen Moderne badkamers van Not Only White B.V. Modern
Not Only White B.V.

Badkamer privewoning Scheveningen

Not Only White B.V.

Natuurlijk kom je tijdens het tegelen de nodige obstakels tegen. Obstakels zoals leidingen of kranen. Het is de kunst om zo min mogelijk tegel weg te snijden zodat het lijkt alsof er is doorgetegeld. Met een scherp oog en de juiste gereedschappen krijg je dit heel goed voor elkaar. In de meeste gevallen is een tegelsnijder iets te rigoureus, dus kijk of je een tegelsnijtang, tegelzaag of een knabbeltang kan gebruiken. Hiermee kun je het precisiewerk beter uitvoeren.

Nazorg

Als je de tegels hebt gevoegd, blijft er altijd overtollig voeg op de tegels achter. Verwijder de restanten voegmiddel op de tegels voorzichtig met een natte spons. Pas wel op dat je het voegmiddel niet weer uit de voegen veegt. Laat het voegmiddel opdrogen en wrijf de waas die op de tegels is achtergebleven met een droge doek weg.

​Vervangen van gebroken tegels

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus zou het op een gegeven moment zomaar kunnen zijn dat één van de zorgvuldig gelegde tegels breekt. Dat kan een vloertegel zijn waar iets zwaars op valt, of een wandtegel die een flinke beuk krijgt. Het mooiste is om de hele tegel er uit te halen en een nieuwe te plaatsen. Zorg dus altijd dat je een aantal tegels bewaard. De gebroken tegel kun je er vrij simpel uit slaan door met een hamer en beitel in de voeg te gaan zitten en vervolgens deze voorzichtig eruit te slaan. Verwijder alle lijmresten, smeer nieuwe lijm in het gat en plak de nieuwe tegel er in. Vervolgens opnieuw voegen en je badkamer ziet er weer als nieuw uit.

Inspiratie voor een mooie betegelde badkamer kan je hier op doen. Zie je uiteindelijk toch niet zitten om het zelf te doen? Deze professionals doen het met alle liefde voor je. En in dit Ideabook lees je welke douchekop je voor je versbetegelde badkamer kan kiezen.

Zie jij jezelf al de badkamer tegelen? Laat hieronder je comment achter?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!