7 tips om af te vallen zonder naar buiten te gaan

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Plush Colours, ZERO9 ZERO9 Moderne eetkamers
Loading admin actions …

Eigenlijk weten we allemaal wel dat we moeten bewegen om gezond te blijven. Zeker als we een paar kilo’s teveel met ons meedragen is het van belang om een paar keer per week te gaan sporten. Toch begrijpen we ook heel goed dat je daar niet altijd evenveel zin in hebt. Na een drukke dag op werk of school heb je niet altijd genoeg energie meer om nog naar de sportschool te gaan. Zeker in de wintermaanden is het verleidelijk om na het eten op de bank voor de televisie neer te ploffen.

Gelukkig zijn er thuis ook een aantal dingen die je kunt om er toch voor te zorgen dat je wat kilo’s afvalt. Slimme trucjes waarmee je wat kilo’s kwijt kunt raken zonder naar buiten te gaan. In dit Ideabook zetten we 7 tips op een rij die je in huis kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je zonder sportschool toch van wat extra’s kilo’s afkomt. Lees snel verder en breng de tips vandaag nog in de praktijk. Ze zijn helemaal niet moeilijk, dus eigenlijk is er geen enkel goed excuus om het niet te doen. Aan de slag ermee dus!

Zorg ervoor dat je geen snoep en andere ongezonde producten in huis hebt

Elke zoetekauw is bekend met het probleem: als je zin hebt in iets zoets of een bakje chips loop je naar de kast en pak je er wat lekkers uit. Het is erg moeilijk om deze behoefte aan suikers of zoute snacks te weerstaan. Maar toch is er een manier om aan dit snoepen en snaaien een einde te maken. Gooi al het slechte eten dat je in huis hebt weg of eet het laatste beetje op en koop daarna niets nieuws meer. Als er niets in huis is wat je kunt snoepen, kun je ook niet meer zondigen. Om er echt voor te zorgen dat je geen snoep of chips meer koopt, kun je het beste boodschappen doen als je net hebt gegeten. Dan is de behoefte om snoepgoed te kopen het kleinst.

Geef fruit en andere gezonde snacks een zichtbare plek in huis

Als je tussendoor toch nog behoefte hebt aan een snack, dan is fruit een geweldig alternatief. Een appel of een banaan bevatten ook suikers, maar daarnaast ook veel vitaminen. Geef je fruitschaal een prominente plek in de keuken of de woonkamer, zodat je bij lekkere trek gemakkelijk een stuk fruit kunt pakken. Snijd het fruit in hapklare stukken en geniet er tijdens een tv-avond net zoveel van als van een bakje chips of reep chocola. Overdrijf niet, aangezien ook teveel fruit niet goed voor je is, maar eet gerust twee stuks per dag. Kleine tomaatjes, stukjes komkommer en in reepjes gesneden paprika zijn ook goede gezonde vervangers van ongezonde snacks.

Nodig de juiste vrienden uit

Vdm M, Rove Rove Moderne keukens

Heb je ooit gemerkt dat je het gedrag van je vrienden veelal overneemt? Als je vrienden onderuit op de bank chips gaan eten, is de kans erg groot dat je dat ook gaat doen. Nodig daarom je meest actieve en gezonde vrienden uit om samen mee te gaan koken. De kans is groot dat er dan gegarandeerd iets gezonds op tafel komt waar je samen van kunt genieten. Later op de avond kun je dan samen genieten van wat gezonde snacks.

Zet de kachel niet te hoog

Bijna iedereen houdt ervan als het lekker knus en warm is in huis. En we willen je ook zeker niet aanraden om in de kou te gaan zitten. Maar als je de thermostaat iets naar beneden draait, kan dit meer voor je gewicht doen dan je misschien zou denken. Kou stimuleert de stofwisseling! Als het altijd lekker warm is binnen, heeft ons lichaam geen energie nodig om het lichaam te verwarmen. Als het kouder is, gaat ons lichaam vanzelf vet verbranden. Je hoeft je huis niet in een koelkast te veranderen, maar zo nu en dan de thermostaat een paar graden lager zetten zou helemaal geen gek idee zijn.

Zorg dat er genoeg daglicht binnenkomt

Als je ’s ochtends wakker wordt, moet je eerst de gordijnen en de luiken open doen of het licht aandoen! Hier word je niet alleen sneller wakker van, maar het maakt je ook slanker. Studies hebben aangetoond dat mensen die ’s ochtends minder licht opnemen,  minder leptine produceren. En laat dit hormoon je nou helpen bij het reguleren van lichaamsvet. Probeer ’s ochtends dus voldoende daglicht op te nemen.

Eet van kleine borden

Plush Colours, ZERO9 ZERO9 Moderne eetkamers

Als je van een groot bord eet, nodigt dit ook uit om meer te eten. Daarom is het beter om van iets kleinere borden en bakjes te eten. Je zult merken dat je vanzelf minder eet, zonder dat je het gevoel hebt dat je niet genoeg hebt gehad. Vaak eten we alleen maar meer omdat het op ons bord ligt, niet omdat we echt zoveel eten nodig hebben. Uit een studie van de Universiteit van Cornell is gebleken dat mensen tot vierenveertig procent meer calorieën binnen krijgen als ze tijdens het ontbijt uit een grote kom eten, in plaats van uit een kleine.

Kijk minder televisie

Normaal gesproken verloopt een avond ongeveer als volgt: je komt thuis van je werk, trekt je ongemakkelijk jeans uit en trekt je joggingbroek aan. Dan dim je de lichten, doe je de televisie aan en plof je neer op de bank. Het lichaam stopt al voor het slapen gaan met beweging en gaat vroegtijdig in slaapstand. We willen je niet verbieden om voor de televisie te gaan zitten, maar denken dat het goed is om het niet elke avond te doen. In plaats van televisie kijken kun je het licht aandoen en de muziek aanzetten. Dan ben je meer geneigd om een kleine wandeling door je huis te maken en misschien zelfs te gaan stofzuigen of strijken. Activiteiten die zo nu en dan toch moeten worden gedaan en waarmee je meteen wat calorieën kunt verbranden.

Wil je meer lezen over afvallen in huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om thuis af te vallen? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine