Schuifdeuren, daarom moet je ze kiezen voor je huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Schuifdeuren, daarom moet je ze kiezen voor je huis

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Scandinavische eetkamers van Dröm Living Scandinavisch
Loading admin actions …

Een schuifdeur beweegt, in tegenstelling tot de standaard draaideur, in een zijwaartse richting met een of meer bewegende delen. De schuifdeur is een element dat we associëren met trendy woningen. Maar uit archeologische vondsten blijkt dat er in Romeinse huizen al soortgelijke deuren aanwezig waren. Lees in dit Ideabook over de vele (voor)oordelen over schuifdeuren! Want wanneer zijn zulke deuren nou nuttig, en zijn ze nou daadwerkelijk ruimtebesparend?

Voordelen: een deur die de kamer bij elkaar trekt

Wat de schuifdeur in ieder geval als voordeel heeft, is dat de deuropening gemakkelijk stukken breder kan zijn dan bij een draaideur. Dat geeft een ruimtelijke beleving aan een woning. Hoge schuifdeuren die tot aan het plafond reiken versterken dit effect. Als je het bijvoorbeeld op prijs stelt om de woonkamer met de keuken te betrekken, kun je het element gemakkelijk in zijn breedte openschuiven, waardoor je goed zicht houdt op spelende kinderen of een gezellig contact creëert met je gasten. Mocht je daarentegen wat privacy in de keuken nodig hebben doordat een gerecht neigt te mislukken of er eventjes een hevige discussie plaatsvindt, kun je deze gewoon weer dichtdoen.

Waarom?

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten Moderne ramen & deuren van KENK architecten Modern
KENK architecten

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten

KENK architecten

Vaak worden schuifdeuren toegepast op plaatsen waar een scharnierende deur onhandig is qua ruimte. Toch is het een grote misvatting dat schuifdeuren per definitie ruimtebesparend zijn. In een kleine ruimte zoals een balkon, kleedkamer of een badkamer belemmert de draaicirkel van een scharnierendeur de meubels die er worden geplaatst. Maar in een woon- of eetkamer zou het volledig onlogisch zijn om de meubels direct voor de deur te plaatsen. Standaard draaideuren zijn doorgaans tussen de 83 en 93 centimeter breed. Een schuifdeur moet daarentegen in zijn totaliteit breder zijn, omdat er genoeg ruimte moet zijn om het bewegende onderdeel te openen en sluiten.

Vergeet ook niet dat het openen en sluiten van een schuifdeur meer handelingen vereist dan een draaideur. Pas dus geen schuifdeur toe bij een ruimte waar je zeer vaak doorheen loopt, zoals de ruimte tussen de hal en woonkamer. Tenzij je het daarentegen uiteraard charmant vindt om deze deur open te laten staan. De ruimte tussen de woonkamer en keuken leent zich bijvoorbeeld beter voor een schuifdeur, omdat deze over het algemeen slechts tussen de 1 of 2 keer per dag gesloten wordt. 

Ook bij kledingkasten worden schuifdeuren steeds vaker toegepast. In dit geval scheelt dat inderdaad een hoop ruimte, omdat je altijd door de ruimte heen kan lopen, ook wanneer de kast openstaat. Een bijkomend voordeel aan schuifdeuren, is dat er weinig naden zijn waar stof kan gaan zitten. Daardoor zijn dit type deuren dus ook gemakkelijker schoon te maken dan normale deuren. Ben je benieuwd naar verdere mogelijkheden voor een (kleine) kleedkamer? Lees dan eens dit Ideabook

Beter intern of extern?

Schuifdeuren kunnen dus een fraaie, ruimtelijke ervaring geven aan woonruimtes, maar kunnen ook een handige buitendeur vormen. Vooral bij tuin- en balkondeuren komen ze van pas. Op deze afbeelding is bijvoorbeeld te zien dat de schuifdeur de mogelijkheid voor een zitje op het balkon openlaat, doordat de meubels hier niet in de weg staan. Ook is deze afbeelding een mooi voorbeeld van de wijze waarop de eenvoud van schuifdeuren een rustiger geheel vormt dan dat een deur met scharnieren en deurkrukken dit zou doen. 

Enkel of dubbel?

klassieke suitedeuren in combinatie met nieuwe stalen schuifdeuren Moderne ramen & deuren van homify Modern
homify

klassieke suitedeuren in combinatie met nieuwe stalen schuifdeuren

homify

Een klassieke kamer ensuite zoals we dat in jaren '30 woningen vaak zien, bestaat vaak uit dubbele ensuite deuren die naar elkaar toegeschoven kunnen worden. Ze worden vaak bewerkt met hout of glas-in-lood. Moderne schuifdeuren bestaan daarentegen doorgaans uit een groot beweegbaar gedeelte. Indien er geen ruimte is voor dubbele deuren, kan een enkele deur een handige oplossing zijn. Dit zorgt ervoor dat je meer ruimte in een kamer hebt om spullen te plaatsen. Bij een badkamer is dit bijvoorbeeld aan te raden. 

Ruimtebesparing: optische illusie

Inmiddels hebben we in dit Ideabook al vastgesteld dat een schuifdeur niet per definitie extra ruimte oplevert. Dit is afhankelijk van de ruimte. Echter, er wordt wel een ruimtelijke illusie gecreëerd. Doordat een schuifdeur geen element heeft dat de kamer 'in komt' zoals de draaideur wel heeft, kun je deze gerust open laten staan zonder dat het zicht in de ruimte wordt onderbroken. Omdat schuifdeuren bovendien vaak transparant zijn, zijn ze bevorderlijk voor de lichttoevoer van een kamer. 

Wat zijn de beste materialen hiervoor?

uitbreiding woonhuis Moderne ramen & deuren van JMW architecten Modern Glas
JMW architecten

uitbreiding woonhuis

JMW architecten

Het frame van een schuifdeur wordt gemaakt van hout, metaal of kunststof. Bij een lichte schuifdeur, zoals we bij een Japans interieur geregeld terugzien, glijdt het frame in een uitsparing. Zwaardere constructies staan op rollen of hangen aan de bovenzijde. Verder kunnen we nog een onderscheid maken tussen bodemrollende en hangende schuifdeuren. De meeste schuifdeuren zijn bodemrollend, wat inhoudt dat ze een railsysteem aan de onderkant bevatten. Maar bij een hangend systeem is er geen onderrail nodig op de vloer, wat een strakkere indruk genereert. De typische Nederlandse schuifdeur kenmerkt zich door de glas-in-lood ruiten. 

Uitstraling: welke kleur voor welke kamer?

Schuifdeursysteem in een gietvloer verwerkt Moderne keukens van Design Gietvloer Modern
Design Gietvloer

Schuifdeursysteem in een gietvloer verwerkt

Design Gietvloer

Inmiddels hebben we al wat schuifdeuren in verschillende stijlen en kleuren voorbij zien komen. In moderne interieurs contrasteren zwarte schuifdeuren geregeld met de grote witte muren van een ruimte. Dit geeft een stijlvolle en spannende impressie. Echter, wanneer je houdt van een klassieke uitstraling, is het mooi om voor houten schuifdeuren te gaan in een crèmetint. Wanneer je hier een satijnen hoogglanslak in verwerkt, ontstaat er een uitermate chique vibe. Over het algemeen geldt: Voor een rustgevende atmosfeer, ga je voor natuurlijke kleurpatronen, voor een gewaagdere neiging neig je naar zwart, of een primaire kleur zoals rood of groen. 

Ben jij ook dol op schuifdeuren? Vertel ons wat je hieraan aanspreekt! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!