Je kan het! Spullen wegdoen die je echt niet meer nodig hebt | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Je kan het! Spullen wegdoen die je echt niet meer nodig hebt

TILL BEHNE TILL BEHNE
Manhattan Micro-Loft Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Specht Architects Modern
Loading admin actions …

Het is ongekend hoeveel spullen we eigenlijk bezitten. En dat vaak zonder dat we het doorhebben. Door de jaren heen verzamel je wel eens wat en als er dan nog wat jaren verstrijken, vergeet je dat je het hebt. Zeker als er genoeg kastruimte, een zolder, een schuur of een garage is, verzamelen we wat af. En dan treedt het principe toe van uit het oog uit het hart. Pas als je alle spullen er nog eens bij pakt en er kritisch naar kijkt, besef je eigenlijk dat er een heleboel onnodige spullen bij zitten. Vaak doe je dit soort ontdekkingen als je gaat verhuizen. Als je dingen inpakt of weer uitpakt, word je gedwongen om er naar te kijken en er eventueel over na te denken. Maar soms is het ook goed om dit gewoon eens uit jezelf te doen. In dit Ideabook helpen we je een handje om van spullen af te geraken die je echt niet meer nodig hebt. Het werkt bevrijdend en er zijn nog wel een aantal andere voordelen te verzinnen.

Dit ga je echt nooit meer gebruiken

I and Y residency Moderne woonkamers van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

I and Y residency

Diego Alonso designs

Het meest voorkomende argument om dingen te bewaren is misschien wel: ja maar misschien komt het ooit nog wel eens van pas. In de meeste gevallen is dat niet zo. Als iets meer dan een jaar opgeborgen heeft gezeten en je er nooit aan gedacht hebt zal je het waarschijnlijk in de toekomst ook niet gaan gebruiken. Natuurlijk, aan bepaalde dingen zitten herinneringen en emotionele waarde; maar je mag af en toe best een beetje streng voor jezelf zijn. En denk maar zo: iets wat jij niet gebruikt kan een ander misschien wel heel gelukkig maken.

Spullen wegdoen betekent wellicht ruimte voor iets nieuws

Manhattan Micro-Loft Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Specht Architects Modern
Specht Architects

Manhattan Micro-Loft

Specht Architects

Bepaalde dingen of spullen het huis uit doen kan inderdaad best lastig zijn. Om je over de streep te trekken moet je jezelf soms een wortel voorhangen. Want als je dingen die je echt niet meer gebruikt weg doet, ontstaat er ook ruimte voor iets nieuws. Om jezelf te belonen dat je zo flink bent geweest om eens rigoureus de bezem door je kelder, de zolder of de garage te halen, kan je ook weer een keer iets nieuws kopen. Maar belangrijk: er moet altijd meer uitgaan dan dat er weer in komt.

Makkelijker schoonmaken

Een ander bijkomend voordeel van een opgeruimd en leeg huis zonder overbodige troep is dat het zo een stuk makkelijker schoonmaken is. Overbodige spullen in je huis verzamelen letterlijk en vergelijk stof. Dus als je zoveel mogelijk het huis uit doet, moet je een stuk minder afstoffen. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor afstoffen; een leeg en opgeruimd huis is sowieso makkelijker schoon te houden.

Schakel hulp in

Ben je echt heel slecht in het afscheid nemen van spullen die je eigenlijk echt niet meer nodig hebt? Schakel dan hulp in. Vraag een goede vriend of vriendin, vader of moeder, zoon of dochter om je hierbij te helpen. Laat ze kritisch meekijken en je ervan overtuigen dat heel veel dingen echt wel weg kunnen. Vaak helpt het om iemand van buitenaf er naar te laten kijken en beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op verstand in plaats van emotie. Belangrijk is wel dat als je hulp inschakelt, je die hulp volledig accepteert. En niet later boos bent omdat deze of gene iets heeft weggedaan dat je toch misschien nog wel had willen houden. Weg is weg, en dat is maar goed ook.

Stop een week lang elke dag iets in een vuilniszak

Ben je niet in staat om iets in één keer weg te doen, kun je het volgende proberen. Plan een week waarin je elke dag iets – waarvan je eigenlijk weet dat je het nooit meer zal gebruiken, maar waar op de een of andere manier toch nog twijfel over bestaat – in een zak stopt. Als je aan het einde van de week de zak goed gevuld hebt en je hebt in de loop van de week nooit gedacht: o maar dat heb ik eigenlijk toch nog wel nodig, kun je de zak (of verhuisdoos) naar de kringloop brengen of de inhoud ervan verkopen.

Verkoop op Marktplaats of rommelmarkt

slaapkamer met ensuite badkamer, kledingkast loopt door in kast waar een bad in staat Moderne slaapkamers van homify Modern
homify

slaapkamer met ensuite badkamer, kledingkast loopt door in kast waar een bad in staat

homify

En daarmee komen we op een ander voordeel van het leegmaken van je huis. Een voordeel dat een gezonde Hollander misschien wel over de streep zal trekken. Namelijk veel dingen die je weg doet, kunnen nog geld waard zijn. Die ene antieke stoel, die borden die je ooit van oma hebt gekregen maar nog nooit van at, dat schilderij waarvan je geen idee hebt of het iets waard is (misschien eens langs Tussen Kunst & Kitsch gaan). Zet die spullen op Marktplaats, of een andere veiling site. Ga eens een middag op een rommelmarkt staan. En wie weet houd je nog een leuk bedrag over aan je nieuwgewonnen opruimwoede.

Wil je nou een fraaie schuur om de echt noodzakelijke dingen in op te bergen? Kijk dan hier voor inspiratie. Handige producten die het opbergen in de garage makkelijker maken, vind je hier. En in dit Ideabook geven we je tips voor meer opbergruimte in de woonkamer. Maar wederom, alleen voor de echt noodzakelijk dingen!

Ben jij een verzamelaar? En hoe is het jou toch gelukt onnodige spullen de deur uit te werken? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!