Hoe ziet de perfecte keukentafel eruit? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Hoe ziet de perfecte keukentafel eruit?

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Landelijke eetkamers van Sunchairs GmbH & Co.KG Landelijk
Loading admin actions …

Als je op televisie ziet hoe een beroemdheid een rondleiding geeft door zijn/haar huis, zul je vaak horen dat de keuken als de belangrijkste ontmoetingsplaats geldt. Voor velen vormt deze ruimte doorgaans de omgeving waar zich de meeste gebeurtenissen afspelen. Alhoewel de open keuken-trend van nu ertoe leidt dat de traditionele afgesloten keuken soms enigszins uit het zicht lijkt de verdwijnen, bestaan er in Nederland nog steeds veel huizen met een woonkeuken. Vaak bevinden zich hier dan twee aparte eettafels: eentje in de woonkamer of eetkamer die voornamelijk voor chique gelegenheden wordt gebruikt, en eentje in de keuken waar zich de alledaagse gang van zaken bevindt. Beschik jij over een keuken waar een aparte eettafel in past? Dan gaan we graag met je op zoek naar de ideale keukentafel! 

Maat

Het belangrijkste om van tevoren te bedenken bij het uitkiezen van een keukentafel is, welke ruimte er precies beschikbaar is voor een tafel. De keuken is immers een ruimte waar flink 'gehannest' wordt met spullen: boodschappen, ingrediënten, kookapparatuur, dierenvoer, et cetera. Wanneer er voor een te grote tafel wordt gekozen, staat deze doorgaans nogal in de weg. Natuurlijk is het voor een groot gezin handig om een royale eettafel te hebben, maar als de keuken hier eigenlijk te klein voor is, kan het logischer zijn om de eettafel in het woongedeelte te plaatsen. Ook bestaan er leuke tweepersoonstafeltjes, barretjes, of uitklapbare tafels die bijdragen aan een praktische keuken! Meet van tevoren de maat die is gewenst voor deze tafel, zodat je in een meubelzaak niet met vraagtekens tobt. 

Vorm/design

Los van een standaard eettafel in de keuken, kun je er ook voor kiezen om een tafelgedeelte te laten integreren met het interieur. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een barconstructie zoals op deze afbeelding, als een soort hybride vorm tussen een kookeiland, werkblad en bargedeelte. Zo'n bar-idee heeft enorm veel voordelen: allereerst oogt het natuurlijk zeer luxe. Maar ook kost het minder ruimte dan een eettafel met stoelen aan beide kanten, omdat bij een dergelijke bar maar aan 1 kant zitplaatsen zijn te vinden, een bar minder breed is dan een eettafel, en ook de stoelen minder ruimte innemen. 

Restyling van een keuken naar de landelijke stijl Landelijke keukens van Sfeerontwerp Landelijk
Sfeerontwerp

Restyling van een keuken naar de landelijke stijl

Sfeerontwerp

De bar als keukentafel is dan ook de laatste jaren zeer populair geworden. Zelfs in de meest compacte keukens wordt er momenteel vaak een geplaatst. Zie bijvoorbeeld ook het fraaie barretje in deze keuken. Er zijn allerlei vormen en materialen te vinden qua barkrukken, van stoer tot kneuterig, die je keuken een extra upgrade kunnen geven. De bar wordt doorgaans gebruikt om even vluchtig te ontbijten, of om aan te borrelen of thee drinken terwijl er iemand in de keuken bezig is met koken of opruimen. Ook wanneer er gasten over de vloer zijn is dit daarom een handig type 'tafel'stijl. 

Materiaal

Garage Loft Industriële keukens van BRICKS Studio Industrieel
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Het materiaal wat je kiest voor je keukentafel hangt sterk af van de sfeer die je in deze ruimte wilt creëren. De industriële keuken op deze afbeelding heeft een relatief strakke afwerking met de moderne lampen, het granieten aanrechtblad en de donkere keukenkastjes. De keuze van deze (steigerhouten) tafel biedt deze ruimte daardoor een vleug warmte in de ambiance. Vandaar dat steigerhout vaak wordt toegepast in ruimtes waar de industriële look wordt toegepast. Echter, in een keuken met een landelijke sfeer misstaat deze ook niet. In feite kun je met houten tafels alle kanten op. Vind je je keuken juist te 'rommelig' en truttig overkomen, kies dan voor een gladde, gelakte keukentafel voor een rustigere 'vibe', of voor kunststof. 

Verwachtingen/condities

ruime en lichte woonkeuken Moderne keukens van JANICKI ARCHITECT Modern
JANICKI ARCHITECT

ruime en lichte woonkeuken

JANICKI ARCHITECT

Bewoners houden vaak automatisch rekening met de mate waarop de keukentafel wordt gebruikt. In gezinnen met kinderen wordt er vaak voor een kunststof keukentafel gekozen, met het oog op lekkend frisdrank, kleurpotloden en andere vlekkenfactoren. In dit geval kan het geen kwaad om voor een ietwat goedkopere tafel te kiezen die om de paar jaar vervangen kan worden. Gelukkig bestaat er tegenwoordig dusdanig veel keuze, dat er ook genoeg sfeervolle keukentafels bestaan die tegelijkertijd gemakkelijk zijn in het onderhoud. 

Decoraties

Bertus residency Moderne keukens van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

Bertus residency

Diego Alonso designs

De oorspronkelijke keuken is vaak, net als de badkamer, een ruimte die voornamelijk functionele doeleinden heeft, en waar daarom vaak minder gezelligheid heerst dan in de woon- of eetkamer. Maar nu de keuken niet langer een ondergewaardeerd karakter heeft, en alsmaar meer wordt betrokken met de woonkamer, mag een sfeervolle impressie niet ontbreken! De keukentafel vormt vaak een soort vergaarbak van alle bewoners: ongeopende post, sleutels, folders, telefoons, en zelfs hele tassen worden er geregeld op gekwakt. Dat is niet bevorderlijk voor een ontspannen sfeer. Met een handig trucje valt dit gedrag tegen te gaan: decoreer de keukentafel met bloemen, fruit, kaarsen of stenen, zodat men automatisch minder neiging heeft om er lukraak iets op te gooien, en creëer een andere plek zoals een bijzettafel of gangkast waarin praktische zaken gedeponeerd kunnen worden. De keukentafel moet ten alle tijden een uitnodigend karakter hebben. 

Extra tips

Project gerenoveerde boerderij Landelijke keukens van De Plankerij BVBA Landelijk
De Plankerij BVBA

Project gerenoveerde boerderij

De Plankerij BVBA

Vergeet niet om een keukentafel – of deze nou van steigerhout is of van een gladde stof – goed te onderhouden met een impregneermiddel of andere bijbehorende wering. Zorg er verder voor dat de stoelen die je naast deze tafel plaatst niet teveel ruimte innemen. Immers, zoals we eerder al vermeldden: de keuken is een levendige ruimte waarin tafels en stoelen al snel in de weg kunnen staan. Verder bestaan er nog handige foefjes zoals laden aan de onderkant, die het bergen van placemats, kaarsen, en andere accessoires vergemakkelijken. Mocht je nog meer tips voor een praktische keuken willen hebben, kijk dan eens in dit Ideabook

Heb jij een mooie tafel in de keuken? Laat het ons zien! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!