Een dakterras maken: met deze geweldige tips krijg jij het voor elkaar!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een dakterras maken: met deze geweldige tips krijg jij het voor elkaar!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Dakterras Showroom Vianen (Ut):  Tuin door Renoparts Vianen B.V. | Uw Dakterras Specialist
Loading admin actions …

Stel je even voor: je geniet van een prachtig weids uitzicht bij de ondergaande zon op een warme zomeravond. Met een eigen dakterras zou dit zomaar realiteit kunnen zijn. Alles wat je ervoor nodig hebt, is een plat dak. En dat kan ook van een schuur, bijgebouw of aanbouw zijn. Handig wanneer je in de stad woont en geen of een kleine tuin hebt. In het Nederlandse klimaat bovendien ideaal, want zo warm wordt het meestal niet en je hebt er altijd zon en meestal ook wat verkoelende wind. Vandaag vertellen we je hoe je zo'n dakterras bouwt of laat bouwen en wat de kosten zijn.

Een rib uit je lijf?

Nou, dat valt best mee en hangt natuurlijk ook helemaal af van je wensen. De kosten voor een simpel dakterras op een plat dak bedragen rond de 15.000 tot 20.000 euro. En dan hangt het natuurlijk ook af van wat je zelf kunt doen of dat je je dakterras liever laat maken door een professional (wat bij een groot complex dakterras wel een aanrader is). Wil je een heel simpel en goedkoop dakterras op een plat dak maken en doe je alles zelf dan liggen de kosten rond de 2.700 euro. Je kunt de kosten soms laten meefinancieren met je hypotheek omdat de waarde van je huis erdoor stijgt. Er zijn allerlei manieren om zo'n verbouwing te betalen. Je hypotheekverstrekker of bank kan je adviseren over alle mogelijkheden. Heb je een zolder die je niet gebruikt? Dan kun je deze ook open breken om er een beschut dakterras aan te leggen.

Vlonder dakterras maken

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid:  Terras door Dakterras.nl
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl

De meest simpele constructie om je dakterras te maken is met houten vlonders of planken. Zorg ervoor dat de ondergrond recht en waterpas is en maak een frame van balken als dragers om de planken of vlonders op te bevestigen van een paar balken in de lengte waarop je in de breedte balken plaatst. Je kunt ook rubberen tegeldragers als basis gebruiken waarop je om de 35 cm een houten balk plaatst. Wanneer het dakterras groter wordt dan de planklengte dan laat je de naden verspringen. Check ook of je dak nog waterdicht is en geen reparaties nodig heeft voordat je aan de slag gaat.

Dakterras maken vergunning

Balkon met lounge:  Terras door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Balkon met lounge

Stoop Tuinen

Een omgevingsvergunning heb je altijd nodig voor een dakterras. Dat vraagt even wat uitzoek- en regelwerk, maar dan weet je ook zeker dat je alles goed geregeld hebt. Je investeert natuurlijk best wel wat geld en zo weet je ook zeker dat je dakterras mag blijven bij een controle van de gemeente. Wanneer in jouw wooncomplex een VVE (Vereniging van Eigenaren) is, dan moet je ook daar toestemming van hebben. Zijn er andere buren die op jouw dakterras uitkijken of eronder wonen dan hebben ook zij er iets over te zeggen.

Materialen & sfeer

Je kunt je terras heel simpel houden bijvoorbeeld met een houten vlonder of plankenvloer of gewoon gegoten beton maar je kunt er natuurlijk ook tegels plaatsen. Zowel de vlonders als de tegels plaats je op een constructie van dragers. Voor houten vlonders moet je rekenen op rond de 60 euro per m2 en voor tegels op rond de 40m2. Daarbij geldt wel dat hoe zwaarder de materialen, hoe groter de draagkracht van je dak ook moet zijn. Verder heb je soms een dakluik en vlizotrap of deur nodig en natuurlijk ook een stevig hekwerk wanneer je terras zich aan de rand van het dak bevindt. 

Haal het maximale uit de ruimte

Wanneer je je dakterras fraai inricht en kiest voor een goed uitgevoerde verbouwing dan zorgt dit ook voor een stijging van de waarde van je huis. Een goede reden dus om dit doordacht aan te pakken. Haal daarom alles uit de ruimte en gebruik ook alle beschikbare vierkante meters. Laat je fantasie daarbij de vrije loop: barbecue, kleine bomen, jacuzzi, luxueus ligbed, buitenkeuken. Hoe fraaier je terras wordt hoe meer plezier je er straks van hebt en je terras ook in de smaak zal vallen bij toekomstige potentiële kopers. En vergeet vooral ook de windbestendige zonwering niet want op zonnige dagen kan het er natuurlijk flink warm worden!

Je huidige dak aanpassen

Je huidige dak is vaak wel sterk genoeg voor een groendak of klein moestuintje maar wil je erop kunnen lopen of zitten met een aantal mensen of tegels op plaatsen dan moet de constructie van het huidige dak meestal worden aangepast. Daarvoor maak je een berekening van het totale maximale gewicht dat er op je dak geplaatst wordt. Voor die tijd moet je dus een plan hebben met wat je er allemaal graag op wilt plaatsen: jacuzzi, tuinset of alleen een paar ligkussens en hangmat.

De inrichting van je dakterras

Dakterrassen zien er vaak fraaier uit dan onze woningen. Kennelijk inspireert het uitzicht en het gevoel van vrijheid om er een echt paradijsje van te maken. Belangrijke vraag is dus: waar wil je je dakterras voor gebruiken? Wil je er een ligkussen plaatsen om samen naar de zonsondergang te kijken, een moestuintje inrichten, een speelplek maken voor de kinderen of met een grote groep vrienden dineren met een BBQ en buitenkeuken. Vaak zien we ook een combinatie van verschillende functies (als je dakterras groot genoeg is). En vergeet natuurlijk ook die warme sfeerverlichting niet op je dakterras. Hier zie je duidelijk hoeveel sfeer dat toevoegt!

Accessoires & styling

Ook onze tuin en terras kleden we steeds meer aan. Net als in de woonkamer plaatsen we er kleden, kleurrijke kussens en andere accessoires om deze plek dat uitnodigende gevoel te geven. Een paar bakken met bamboe of een klein boompje zorgen voor de groene natuurlijke touch. Denk bij de inrichting van je terras na over de ligging op de zon en waar je eventueel een zonnescherm nodig hebt of een afscherming van de buren zodat je voldoende privacy hebt.

Dakterras inspiratie

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid:  Terras door Dakterras.nl
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl

Om je nog even verder te laten zwijmelen hebben we hieronder nog wat voorbeelden voor je verzameld met onze meest inspirerende dakterrassen.

  door FORK Garden Design
FORK Garden Design

Belgravia Roof Terrace photo showing all three terraces in one

FORK Garden Design

‘‘Wonen op het mooiste plekje in Amsterdam’’:  Terras door meesderwerk
meesderwerk

‘‘Wonen op het mooiste plekje in Amsterdam’’

meesderwerk

 Terras door TG Studio
TG Studio

Bedroom 3 Terrace

TG Studio

 Terras door erdudatz

 Terras door Engel & Völkers Bodrum
Engel & Völkers Bodrum

Engel & Völkers Bodrum

Engel & Völkers Bodrum

 Balkon, veranda & terras door IAM Design
IAM Design

Bars Round

IAM Design

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid:  Terras door Dakterras.nl
Dakterras.nl

Dakterras.nl project Amsterdam Oud-Zuid

Dakterras.nl
We ontvangen heel graag een foto van jouw dakterras!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!