Overigen & accessoires:   door Woodlovesyou&more

Mooie houten planken in je keuken: 10 tips en voorbeelden

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Planken in de keuken zijn terug van weggeweest. Maar wel totaal anders dan hoe ze vroeger werden gebruikt. Tegenwoordig kiezen we voor een robuuste, stoere houten plank en we plaatsen er onze meest shiny, trendy of antieke keukenaccessoires op. Heb je een strakke, minimalistische keuken? Dan kun je met zo'n plank heel veel persoonlijkheid en sfeer toevoegen aan je keuken. Wanneer je van plan bent om je keuken binnenkort te gaan restylen denk dan zeker eens aan de optie van een open plank of wat open kastjes. Dat maakt je keuken ruimtelijker en geeft een meer 'open gevoel'. En dan zijn er natuurlijk allerlei manieren hoe je die planken kunt stylen. Vandaag geven je daar wat tips en ideeën voor.

1. Kies voor het soort accent: vintage, industrieel etcetera

Overigen & accessoires:  Woonkamer door Woodlovesyou&more
Woodlovesyou&more

Overigen & accessoires

Woodlovesyou&more

Het soort plank en de accessoires die je erop plaatst zijn zeer sfeerbepalend. Denk dus allereerst goed na welke sfeer je graag wilt neerzetten. Robuuste, ruwe steigerhout planken in je keuken zorgen voor een industrieel, vintage, rustiek of landelijk accent. Een strakke gelakte plank zorgt voor een meer moderne uitstraling. En met een lichte houtsoort kun je prima een Scandinavische sfeer neerzetten. Ook met de keuze van je accessoires kun je een uniek tintje aan je keuken toevoegen. Bijvoorbeeld met oude spuitflessen en apparaten voor een vintage look, met planten voor een natuurlijke look of met wat onderdelen van je servies voor een landelijke look.

2. Hou de planken leeg

Eiken houten interieur die perfect past bij de keuken:  Keuken door RestyleXL
RestyleXL

Eiken houten interieur die perfect past bij de keuken

RestyleXL

Nee, die plank is niet voor je 80-delige Wedgewood servies of andere items die niet meer in je kastjes passen. Open betekent natuurlijk ook zichtbaar en dus is het belangrijk om even goed na te denken wat je erop gaat plaatsen. Het is dus meer een stijl-element dan een opberg-element. Natuurlijk kun je er wel een paar eye-catchers van je servies op plaatsen maar hou de planken zoveel mogelijk leeg en zorg dat de inrichting past in het kleuren en materialenpalet van de rest van je keuken. Probeer er eerst wat dingen uit voordat je je accessoires definitief plaatst. Zo kun je een beetje spelen en uitproberen.

3. Plaats er apparaten die je dagelijks gebruikt

Wil je je plank toch ook graag deels functioneel gebruiken? Dan zou je er voor kunnen kiezen om er een paar apparaten op te plaatsen die je veel gebruikt. Maar kies dan wel voor apparaten die ook een fraai design hebben zoals je metalen keukenmachine, luxe espresso-apparaat of broodrooster. Bedenk ook dat alles wat je erop plaatst, elke week moet worden afgestoft. Minder is beter dus.

4. Zwevende planken in de keuken

De mooiste manier om de planken helemaal tot hun recht te laten komen, is door ze onzichtbaar en zwevend aan de muur te bevestigen. Ook een paar LED lampjes met warme sfeerverlichting onder je plank doen wonderen voor de sfeer in je keuken. Hou je van een op en top natuurlijke look? Denk dan ook eens aan boomstamplanken. Prachtig!

5. Kies voor een neutraal kleurenpalet

Een paar roomkleurige onderdelen van je servies of alleen witte of zilverkleurige accessoires zorgen voor een rustig beeld waardoor je plank niet rommelig overkomt. Ook lijkt de ruimte in je keuken dan groter. Daartussendoor kun je natuurlijk rustig wat kleurrijke items plaatsen of met wat prints of geometrische design spelen voor een fris accent in je keuken. Maar hou het dan wel bij een of twee accentkleuren. Je kunt ook kiezen voor planken in een paar accentkleuren om je keuken wat te verlevendigen.

6. Het oog wil ook wat…

Restaurant SYR is geschilderd met de kleuren Ashes en Yellow:  Keuken door Pure & Original
Pure & Original

Restaurant SYR is geschilderd met de kleuren Ashes en Yellow

Pure & Original

Dus maak het visueel aantrekkelijk en interessant. Daar zijn natuurlijk geen vaste regels voor. Dat is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en stijl. Je plank inrichten lijkt daarom meer op het stylen met accessoires dan op het inrichten van een keukenkastje. Plaats er bijvoorbeeld je mooiste glazen, een glazen karaf een mooie ingelijste prent en wat kommen met fraai beschilderd, handgemaakt aardewerk servies.

7. Wissel af met de soort items

DanKuchen keukenimpressies:  Keuken door DanKüchen Studio Hengelo
DanKüchen Studio Hengelo

DanKuchen keukenimpressies

DanKüchen Studio Hengelo

Er hoeven niet alleen maar keukenapparaten en servies op je plank te staan. Juist de afwisseling met andere items zoals een plant, schilderij of vaas met bloemen zorgt voor dat afwisselende en creatieve effect. Leef je uit! Ga naar de plaatselijke brocante winkels of rommelmarkt en shop wat items bij elkaar waar je helemaal blij van wordt. Hou je daarbij wel aan de gekozen stijl, thema en het kleurenpalet.

8. Plank annex bar

 Keuken door Anomia Studio

Een plank kun je natuurlijk voor allerlei doeleinden inzetten en met een beetje creativiteit kun je hem multifunctioneel maken en tegelijkertijd als kleine eetbar gebruiken met wat krukken. Ook dit voorbeeld is natuurlijk een perfect idee. Het doet denken aan vroeger tijden en oma's keuken waar het eten werd doorgegeven door een luik maar dan in moderne vorm. We love it!

9. Houten planken in de moderne keuken

Bij een houten plank denk je al snel aan rustiek en landelijk maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Met een iets strakkere of gelakte uitvoering kun je deze ook prima plaatsen in een moderne keuken. En kijk eens wat een sfeer en warmte dat toevoegt!

10. Houten balk

Hou je niet zo van een open plank met spullen maar wil je wel de uitstraling en warmte van hout in je keuken? Dan zijn er natuurlijk ook allerlei andere manieren waarop je dit kunt bereiken. Deze ruwe, houten natuurlijke boomstambalken zorgen werkelijk voor een fenomenaal accent in deze keuken!

Maak een foto van jouw plank en stuur hem ons toe!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!