Project Uden:  Woonkamer door huis van strijdhoven

9 onmisbare tips voor een opgeruimd huis, want: opgeruimd huis is opgeruimd hoofd!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Voor sommigen onder ons lijkt het een onbereikbare droom: een opgeruimd huis. Je kent ze wel de huizen waar alles netjes op orde lijkt, geen losse spullen rondslingeren en alles volledig onder controle lijkt. Maar echt: er zijn een aantal simpele trucs waarmee ook jij je huis veel beter op orde kunt houden. Door jezelf even wat eenvoudige handelingen aan te leren, zul je zien dat alles een stuk overzichtelijker en opgeruimder wordt in je huis. En het is echt niet zo moeilijk als je denkt! Deze 8 tips helpen je een handje op weg en je zult zien hoeveel extra rust je daarmee ervaart: want een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest oftewel rust en stilte in jezelf (al was het alleen maar doordat je even niet denkt aan wat je allemaal nog moet opruimen). 

1. Bewaar alleen wat je ook echt gebruikt

De vraag hoe krijg ik mijn huis opgeruimd heeft een simpel antwoord. We bewaren vaak veel spullen voor als we ooit nog eens… . Dit resulteert in allerlei kratten en zakken met spullen die we eigenlijk nooit gebruiken of waarvan we niet eens meer weten waarvoor we ze gebruiken. Dit neemt veel ruimte in beslag en ooit zul je er toch aan moeten om dit allemaal uit te zoeken en de spullen die je niet gebruikt weg te gooien. Vind je het lastig om spullen weg te gooien? Breng ze dan naar de recycle store of verkoop ze. Zo maak je er een ander blij mee. Begin dus met het uitzoeken van je spullen en  doe weg wat je niet werkelijk gebruikt (behalve natuurlijk je erfstukken). Goed uitzoeken is  dus het halve werk!

2. Tip voor een opgeruimd huis: begin bij de oorzaak

Vaak is er een oorzaak voor al die losse spullen in je huis. Die heeft over het algemeen vaak te maken met onvoldoende opbergruimte (en/of slecht opgevoede huisgenoten) of geen goed opbergsysteem. Voor een goed werkend opbergsysteem is het handig dat je alles wat bij elkaar hoort ook bij elkaar opbergt, zodat je niet misgrijpt. Zeer simpel en effectief. Heb je te weinig opbergruimte, bekijk dan waar je eventueel nog wat extra (bij voorkeur onzichtbare) opbergruimte zou kunnen maken. Een wand met wat planken en een rail met schuifdeuren kan al een uitkomst zijn.  

3. Tip om je huis opgeruimd te houden: ruim direct op

Dus nee, geen stapeltjes op de trap, op tafel etcetera maar ruim alles direct even op en plaats het ook de juiste plek. Ja, je leest het goed: de juiste plek, dus dat is niet ergens even in een kast of een doos voorlopig… Het is een zeer voor de hand liggende tip maar hij werkt echt! En dat geldt ook voor je kleding van de afgelopen dagen. Komt die vaak op de grond terecht? Koop dan een handig klein kledingrek waar je alles even op een hangertje ophangt. Staat bovendien nog leuk ook. Door elke keer even iets te doen kom je stap voor stap naar een opgeruimd huis.

4. Maak je bed even op

Verschillende hoekjes in huis:  Woonkamer door Atelier09
Atelier09

Verschillende hoekjes in huis

Atelier09

Je slaapkamer ziet er zoveel beter uit met een opgemaakt bed… Sla je dekbed eerst even open en laat het luchten terwijl je ontbijt en voordat je vertrekt, maak je snel even je bed op zodat je 's-avonds een uitnodigend bed vindt wanneer je moe thuiskomt. Het kost maar een paar minuten. Kleine moeite dus.

5. Maak tussendoor even schoon

Loft in fabriekspand:  Studeerkamer/kantoor door Tijmen Bos Architecten
Tijmen Bos Architecten

Loft in fabriekspand

Tijmen Bos Architecten

Het geheim van een heerlijk schoon en opgeruimd huis, zit hem natuurlijk ook in regelmatig even alles schoonmaken. Plaats daarom op elke etage en toilet een pak met antiseptische doekjes en maak daarmee regelmatig even je toilet, wastafel en tafel schoon. Dat ziet er zoveel beter uit! Bovendien scheelt het je werk bij de wekelijkse poetsbeurt. 

6. Sorteer je was direct

 Keuken door KitzlingerHaus GmbH & Co. KG
KitzlingerHaus GmbH & Co. KG

Offene Küche mit Küchenblock und restaurierter alter Holzbank als Blickfang

KitzlingerHaus GmbH & Co. KG

Is de was indelen niet je favoriete klus? Koop dan een paar grote stoffen aansnoertassen bij Ikea en stop je was direct  op soort in deze zakken. Zo hoef je in het weekend alles alleen maar in de wasmachine te doen. Een kind kan de was doen..

7. Je levensmiddelenvoorraad: er kom geen oorlog…

Industriële bakstenen muur bij in huis!:  Muren & vloeren door StonePress
StonePress

Industriële bakstenen muur bij in huis!

StonePress

Nee, je hebt echt geen kasten vol met voorraad nodig, die tijden zijn echt voorbij. Hou alleen op voorraad wat je echt gebruikt want echt: dat scheelt je later veel tijd. Zoek een keer per week je koelkast uit en gooi alles wat niet meer houdbaar is direct weg. Maak je lege koelkast dan ook direct even schoon met een doekje. 

8. Hoe meer spullen, hoe meer werk

En dat geld natuurlijk voor alle losse accessoires in je huis want die moet je natuurlijk elke week optillen en even afstoffen maar ook voor alle spullen in het algemeen. Meer spullen betekent ook meer uitzoek- en opruimwerk. Bekijk daarbij of je zo minimalistisch mogelijk kunt zijn want dit bespaart je later enorm veel werk.

9. Je papieren

Luxe renovatie met zwevende dakopbouw, maatwerk keuken met zwevend HI-MACS keukenblok en houtfineer kastenwand:  Woonkamer door Joep van Os Architectenbureau
Joep van Os Architectenbureau

Luxe renovatie met zwevende dakopbouw, maatwerk keuken met zwevend HI-MACS keukenblok en houtfineer kastenwand

Joep van Os Architectenbureau

Een belangrijk probleem zijn al je papieren en post. Om de stapels op tafel of op je bureau te vermijden is het handig om alles direct af te handelen en je papieren vervolgens direct op te bergen of weg te gooien. Wil je dit niet direct doen dan kun je alles in een afgesloten doos gooien. Maar goed, die moet natuurlijk ook een keer per jaar worden uitgezocht…  

En helpen onze tips? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!