Woonkamer door Marcella Loeb

Een kleine woning inrichten: hoe doe je dat?

Johan van Dijk Johan van Dijk

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Soms krijg je misschien wel het idee dat het bij architectuur en inrichting van groot, groter en grootst is. Maar bij homify kijken we niet alleen maar naar de grootte, de sfeer en de uitstraling is minstens zo belangrijk! En als je dan een klein huis hebt, dan hoef je wat ons betreft zeker niet bij de pakken neer te gaan zitten. Een kleine woning inrichten kan namelijk ook heel erg leuk zijn en vaak moet je wat dat betreft ook veel creatiever zijn dan in een huis met heel veel ruimte. Wellicht kan een interieurontwerper je het beste helpen, maar we willen toch ook vooral er voor gaan zorgen dat een kleine woning inrichten iets is wat je gewoon zelf kunt gaan doen. Dus hoe doe je dat? Wij leggen het je uit!

Multifunctionaliteit

 Balkon, veranda & terras door homify

Een sleutelwoord bij een kleine woning inrichten is multifunctionaliteit. Betreft het in dit geval een studio die moet worden ingericht? Dan is die multifunctionaliteit van het meest grote belang. Op de foto zie je gelijk een heel erg fraai voorbeeld: een uitklapbare eettafel waaraan vier personen kunnen eten, maar die ook in een handomdraai in een klein kastje kan worden veranderd. Zo sla je gelijk heel wat vliegen in één klap! Maar is het dan zo dat je gelijk met de aanschaf van deze fraaie meubelen gaat beginnen? We kunnen je adviseren om eerst goed op een rijtje te hebben hoe groot het oppervlakte van jouw kleine woning is. Dat is juist de basis waarmee je gaat beginnen.

De hoogte

Naast het oppervlakte van de ruimte, is de hoogte ook allesbepalend voor de inrichting. Als je bijvoorbeeld een kleine loft hebt dan kan het zijn dat de oppervlakte beperkt is, maar dat de ruimte juist wel heel erg hoog is. Juist dan is het een uitstekend idee om niet in de breedte, maar juist in de hoogte in te gaan richten. En ook wat dat betreft komt de multifunctionaliteit weer om de hoek kijken bij een kleine woning inrichten.

Slaapbank en accessoires

Een slaapbank is eigenlijk altijd een goed idee, of je nou een kleine woning hebt of niet. Als de logeerkamer al vol is dan kun je altijd nog je bank in een bed om gaan toveren. Maar zoals je begrijpt is het zeker bij een kleine woning inrichten natuurlijk een ontzettend goed idee om een slaapbank aan te schaffen. En wat kun je verder op deze foto zien? De fraaie accessoires die gebruikt zijn om de ruimte leuk aan te kleden. En heel veel fraaie lijsten met mooie afbeeldingen aan de muur zorgen dat een kleine woning inrichten ook met heel veel spullen kan. Het ziet er op deze manier erg intiem, persoonlijk en gezellig uit! Naast de woonkamer ook voor een kleine slaapkamer een heel erg leuk idee.

Verlichting

Vintage Edison Lamp:  Woonkamer door Loftlamp.nl
Loftlamp.nl

Vintage Edison Lamp

Loftlamp.nl

Een kleine woning inrichten kan slagen of juist mislukken door de toepassing van verlichting. Belangrijk is in ieder geval dat je heldere verlichting gebruikt. En naast kunstverlichting moet je ook zeker rekening houden met de inval van het daglicht. Zorg dat het lekker licht is! En dat leidt ons eigenlijk ook automatisch naar de kleurstelling. Je weet het vast al wel, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg voor lichte kleuren, die doen een ruimte groter lijken.

Glazen wanden

Glazen Shuifdeur:  Kantoor- & winkelruimten door Buys Glas
Buys Glas

Glazen Shuifdeur

Buys Glas

Wil je in een kleine woning of een studio graag wat gebruiksruimtes van elkaar afschermen? Kies dan voor glazen wanden! Zo kun je een kleine woning inrichten met behoud van de doorstroming van licht en hoef je geen last te hebben van bijvoorbeeld urenlang koken in de rest van het huis. En het kan ook voor een hele fraaie moderne of juist industriële look gaan zorgen. En over glas gesproken: zoals je vast wel weet kunnen spiegels ook menig huis een stuk groter doen lijken!

Zwevende meubels of opklapbare exemplaren

Wist je dat zwevende meubels het ruimtelijke effect ook heel erg kunnen stimuleren? Als een bepaald meubelstuk los is van de vloer, dan kun je er onderdoor kijken. En juist dat zorgt voor een fantastisch ruimtelijk effect! Ga je dus een kleine woning inrichten, kijk dan eens wat er op dit gebied allemaal te vinden is.  En opklapbare bedden zijn voor de allerkleinste huizen uiteraard ook een ontzettend goed idee. Zo kun je nog efficiënter gebruik maken van de ruimte.

De vloer

Witte gietvloer:  Woonkamer door Design Gietvloer
Design Gietvloer

Witte gietvloer

Design Gietvloer

Tot slot nog een tip voor een kleine woning inrichten die je zeker moet onthouden: kijk goed naar de vloer! Een witte vloer kan ook een prachtig ruimtelijk effect geven. Je ziet hier een fraaie gietvloer, maar je zou ook kunnen kiezen voor hout of laminaat. Zorg in zo’n geval dat overal dezelfde kleur aanwezig is. En wil alles nog wat ruimtelijker laten lijken? Laat de plinten en de drempels bij de deuren dan achterwege! Op die manier ziet alles er nog ruimer uit! Denk je dat je wat aan dit artikel hebt? Als je nog even verder wilt lezen, dan kunnen we je dit overzicht ook zeer zeker aanbevelen.

Heb jij een klein huis? We zijn benieuwd hoe jij het hebt ingericht! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!