door Shigeki Yamamoto

Last van fruitvliegjes: deze tips werken echt!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Last van fruitvliegjes? De dagen worden langer en de zon schijnt weer vaker. Heerlijk natuurlijk, maar soms brengt de warmte ook wat nadelen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld fruitvliegjes in je keuken. En wanneer je die eenmaal in huis hebt, is het vaak erg lastig om er weer vanaf te komen. Ze vermeerderen snel en voor je het weet, heb je er honderden. Niet echt hygiënisch en ook niet uitnodigend voor je gasten. De middelen om ze te bestrijden zijn vaak duur en onvoldoende effectief. Maar geloof ons wanneer we zeggen dat er een aantal zeer simpele tips zijn die echt werken (we hebben ze zelf uitgeprobeerd namelijk). Daarmee ben je in no time van je fruitvliegjes af. Vandaag delen we deze tips met je zo dat ook jij fruitvliegjes-vrij de zomer door kan. 

Wanneer heb je last van fruitvliegjes?

Voorkomen is beter dan genezen wanneer je last hebt van fruitvliegjes in huis. En dus is het veel handiger om ervoor te zorgen dat de fruitvliegjes geen reden  hebben om bij je naar binnen te komen. Want er zijn zo van die dingen die ze als een magneet aantrekken. We zetten ze even op een rij:

* Ongekoeld, gistend fruit van de supermarkt of uit je moestuin. Plaats dit daarom even in de koelkast in de zomer. 

* Resten fruit en groente in je keuken of afvalbak. Gooi je etens-, groente- en fruitresten daarom direct in je GFT bak in de zomer. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je afvalbak ook fris blijft ruiken

* Een niet goed sluitende GFT bak en je afvalbak wanneer zich hier rottende resten in bevinden.

* De kattenbak of kooi van andere huisdieren. Verschoon deze daarom vaker in de zomer en verwijder elke 'boodschap' zoveel mogelijk direct.

* Flessen met restjes wijn of alcohol op je aanrecht. Sluit ze daarom goed af en plaats ze in de kast.

* Rottende planten met teveel water. Verwijder daarom dood blad, gooi dode planten weg en hou de aarde vrij droog.

Snelle verspreiding

 Eetkamer door Shigeki Yamamoto

Fruitvliegen planten zich zeer snel voort: in 8 tot 11 dagen. Wanneer je een rottend stuk fruit meer dan een week niet hebt ontdekt dan kan dit dus een flinke zwerm fruitvliegjes opleveren.

Fruitvliegjes zijn zeer standvastig. Ze hebben niet perse fruit of groente nodig om zich te kunnen voortplanten. Vochtige vaatdoeken, sponzen en handdoeken zijn ook een prima plek om eitjes te leggen. Voor je het weet heb je dan veel last van de fruitvliegjes.

Heb je ook last van schimmel in huis? In dit artikel lees je hoe je er vanaf komt.

Last van fruitvliegjes, wat te doen?

Heerlijke keuken met mooi eiland:  Keuken door Kabaz

Wanneer je last hebt van fruitvliegjes binnen wat is dan de beste manier om fruitvliegjes aan te trekken? Een stuk rottend fruit natuurlijk! Plaats dit in een glas met wat plastic zelfklevend folie erover waar je wat gaatjes in prikt. Niet te groot en niet te klein natuurlijk. Om het plastic folie heen kun je een elastiekje plaatsen om alles bij elkaar te houden. Een zeer diervriendelijke methode want je kunt de fruitvliegjes vervolgens buiten vrij laten. 

Last van fruitvliegjes? Bestrijd ze met Dettol

Barnwood keuken:  Keuken door RestyleXL

Je vermengt hiervoor een scheutje Dettol in een bak met water en reinigt daarmee je aanrecht en keukenmuren. Het ruikt heerlijk fris maar de fruitvliegjes vinden het afschuwelijk. In no time zijn ze verdwenen.

Naast last van fruitvliegjes ook muizen in huis? In dit artikel lees je hoe je ze kunt verjagen.

Fruitvliegjes bestrijden met azijn

De beste methode wanneer je last van fruitvliegjes hebt, is om een glas te vullen met wat Balsamico azijn en daar wat plastic folie over te spannen waar je wat gaatjes in prikt. De fruitvliegjes worden aangetrokken door dit azijn mengsel en al vrij snel zitten ze allemaal in het glas. Plaats deze glazen op elke plek waar je fruitvliegjes ziet in huis. 

Tip uit de horeca bij last van fruitvliegjes

Je vult een glas voor de helft met azijn en voor de andere helft met appelsap. Dit glas dek je weer af met plastic folie waarin je gaatjes prikt. Vrijwel direct zie je de eerste fruitvliegjes in het glas. Een zeer effectieve methode om snel van je fruitvliegjes af te zijn die ook nog eens geschikt is voor restaurants of bars.

Fruitvliegjes bestrijden met alcohol

Een visgraat ontwerp met vloertegels die het design van de keuken versterken:  Keuken door Sani-bouw

Fruitvliegjes worden aangetrokken door gisting en dus is alcohol ook zeer geschikt om ze aan te trekken. Plaats hiervoor wat donker bier dat je vermengt met suiker in wat plastic bakjes. Ook bakjes die je vult met Port, Jenever of rode wijn werken prima als lokmiddel.

Een wespenvanger

Schuurwoning Loenen aan de Vecht:  Keuken door Kwint architecten

Bestaande insecten vangmiddelen zijn ook zeer geschikt om van je fruitvliegjes af te komen. Plaats bijvoorbeeld een wespenvanger in je keuken. Je vult deze met een van de hierboven beschreven oplossingen. Wanneer dit allemaal niet werkt kun je ook nog denken aan een mengsel van een zakje gist met water. Fruitvliegjes worden namelijk als een magneet aangetrokken door gist. Zo ben je gegarandeerd snel van alle fruitvliegjes af.

En werkte het? We horen het graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!