Haal het optimale uit je ruimte: de keukenspecial

Anouk Freriks Anouk Freriks
Kloveniersburgwal, CUBE architecten CUBE architecten Moderne eetkamers
Loading admin actions …

De ruimte in huis optimaal benutten, dat willen we uiteraard allemaal. Sterker nog, voor velen is het vinden van ruimtebesparende oplossingen een way of life. Zeker indien je maar over een bescheiden appartement beschikt. Niet alleen omvat optimaal ruimtegebruik het besparen van ruimte, ook de ruimte maximaal tot haar recht laten komen valt hieronder. Vandaag werpen we een blik op de keuken. Immers een kamer die vraagt om veel werkruimte. Hoe anders zet je die culinaire hoogstandjes op tafel? Om over de opbergruimte voor alle pannen, het servies, keukengerei en de voedselvoorraad nog maar te zwijgen. En met het oog op de trend van open ruimtes, waardoor de keuken vaak onderdeel van de woonkamer wordt, is optimaal ruimtegebruik van nog groter belang. Hoog tijd dus om inspiratie op te doen! Van esthetische factoren als kleur en materiaal tot aan vorm, indeling en vindingrijke opbergmogelijkheden. Dit Ideabook geeft je een kijkje in de keuken.

Gepast formaat

Wanneer het gaat om ruimtegebruik kan het formaat van de keuken natuurlijk niet buiten beschouwing worden gelaten. Het standaard keukenkastje bedraagt al gauw 60 centimeter, welke je ook zeker aan werkruimte nodig zult hebben. Tel daar een fornuis, koelkast en spoelbak bij op en je bent zo een paar meter verder. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg afwijkende formaten beschikbaar. Zo zijn minder diepe kastjes een optie. Toch de diepte nodig, maar niet genoeg ruimte in de breedte voor het gehele keukenblok? Denk dan eens aan inklapbare elementen. Een werkblad dat boven het fornuis geplaatst kan worden bijvoorbeeld. Naast de onderkastjes zijn ook voor de bovenkastjes oplossingen op maat gevonden. Met bovenstaand voorbeeld als ultieme uitwerking. Kasten en schuine wanden gaan gewoonlijk lastig samen. Niet in dit geval! Door de bovenkastjes trapsgewijs van klein naar groot te laten verlopen, ontstaat zowel meer opbergruimte als een speels effect. Het effect wordt versterkt door enkele accessoires bovenop de kastjes te plaatsen. Met de spots in het schuine plafond kunnen deze prachtig worden uitgelicht.

Verbindende vorm

Qua vorm zijn het enkele of dubbele rechte keukenblok, de L-vorm en U-vorm wellicht het meest bekend. Om te bepalen welke vorm het meest geschikt is voor jouw keuken, dien je ook rekening te houden met de loopruimte en de plaatsen waar apparatuur kan worden aangesloten. Bekijk vervolgens op welke wijze er de meeste werkruimte ontstaat. Voor vormen met een hoek zijn kastjes met draaicarrousel zeer geschikt. Ideaal om een hoop pannen in op te bergen. De optimale vorm wordt pas echt bereikt wanneer de lijnen van de architectuur worden aangehouden. Schuine wanden, smalle ruimtes of lastige hoeken zijn niet langer de vijand. Integendeel, say hello to your new best friend. Bovenstaande keuken glooit mee met de hoogteverschillen en vloeit soepel over in een hangende eettafel. Perfect voor de lange, smalle ruimte.

Opbergen tot grote hoogte

Opbergruimte. Er lijkt een permanent tekort aan te zijn. Hoe groot de keuken ook mag zijn, het vinden van een plek voor alle spullen blijft een lastige opgave. Vaak blijken de keukenkastjes alleen niet genoeg. Zeker wanneer je niet over bovenkastjes beschikt. En laat nou juist in de hoogte denken een key to succes zijn om meer opbergruimte te creëren. Niet voor niets weten steeds meer ophangsystemen hun weg naar de keuken vinden. Stalen buizen en S-haken zijn ideaal voor kookgerei, kopjes en pannen. Nog mooier en geheel volgens de laatste trends: een koperen of goudkleurige buis. Hang de objecten op soort en laat hiertussen enige ruimte vrij om een chaotisch resultaat te voorkomen.  Indien mogelijk, laat planken reiken tot aan het plafond. Open vakken maken dat het toch luchtig oogt. Ook die lastige hoeken kunnen prima fungeren als opbergplek door schappen de hoek om te laten gaan. Ten slotte zijn modulaire elementen heel geschikt als extra opbergruimte. Verrijdbare kastjes bijvoorbeeld. Of geperforeerde wandpanelen waaraan je eenvoudig kleine keukenspullen op kunt hangen.

Eilandhoppen

Een kookeiland vraagt om een grote keuken. Toch? Enigszins waar, je moet er immers omheen kunnen lopen. Hoewel het ook in een kleinere ruimte kan werken. Zo is er wel vanaf iedere zijde gewerkt worden. Het eiland is zeer geschikt als kookgedeelte, terwijl de wanden in dit geval middels hoge kasten maximale opbergruimte genereren. Bovendien is een kookeiland een ideaal voor de open ruimte. Het eiland kan daar fungeren als ruimteverdeler. Plaats eventueel een open kast of een glazen tussenwand aan een enkele zijde van het eiland om de verdelende functie te versterken. Daarnaast kan een eiland deels als eetbar dienen. Maak gebruik van een versmalling bij dit gedeelte van het eiland, zodat barkrukken of stoelen niet uitsteken. Zo wordt er direct een knusse eethoek gecreëerd.

Materiaal in de mix

Kitchenette homify Eclectische keukens

Veelal wordt in de keuken voor een materiaalsoort per onderdeel gekozen. Een stenen of houten werkblad in combinatie met kunststof of houten kastjes bijvoorbeeld. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling die zich in veel interieurstijlen thuis voelt. Niet voor niets een geliefde optie voor de keuken dus. Maar waarom zou je jezelf beperken tot een enkele materiaalsoort, terwijl de keukenkastjes een spannend schouwspel van texturen kunnen vormen? Donker en licht gaan hier hand in hand. Wissel drukke motieven en duidelijke nerven af met gladdere houtsoorten voor een rustig en speels resultaat. Bovendien laat de lichte houtsoort de robuuste donkere variant er nog meer uitspringen. Kies voor een blad in eenzelfde tint voor een harmonieus geheel. Een achterwand in een contrasterende, koele kleur, ja ook neutralen beogen dit effect, verfrist de warme houten keuken. Nog sterker door de gladde afwerking van de tegels.

Mat versus glanzend

Toch liever kunststof dan houten kastjes? Dan duikt direct de volgende vraag op. Namelijk: mat of glanzend? Een glanzende afwerking past goed binnen een moderne of minimalistische stijl. Vooral stralend wit doet het goed naast een natuurlijk stenen of houten blad. Het contrast zorgt ervoor dat de materialen beiden beter tot hun recht komen. Een matte afwerking van de kastjes heeft daarentegen een wat zachtere uitstraling. Zeker wanneer het een donkere kleur als zwart bedraagt. In matte uitvoering is deze net wat doffer en lichter. Hoogglans zou nogal hard kunnen ogen. Door matzwart met donker en licht hout te combineren, wordt deze kleur opeens verrassend warm. Ook gezien de keuken opgaat in de muurkleur. Contrast met de muur geeft de kleur eveneens een hardere uitstraling. Juist doordat de afwerking mat is, kunnen de keukenkastjes wegvallen tegen de wand. Hoogglans zou er in eenzelfde tint alsnog uitspringen. De keuze voor mat of glanzend wordt dus mede bepaald door kleur. Overigens kan een combinatie van mat en glanzend heel goed uitpakken. Liever eenheid in het keukenblok? Ga dan voor een enkele plank, een lamp, keukenapparatuur of de iconische SMEG koelkast in hoogglans uitvoering naast de matte keuken.

Kleurrijke omlijsting

The Scandinavian Kitchen Papilio Scandinavische keukens Geel

Materiaal, afwerking en kleur. Samen bepalen deze grotendeels de look & feel van de keuken. Dus ten slotte gaat er nog speciale aandacht uit naar kleur in de keuken. Over het algemeen bekennen niet veel mensen kleur in de keuken. Bang om er op uitgekeken te raken is wellicht een van de redenen. Zonde! Kleur is juist een ideaal middel om het geheel op te spicen. Wat niet direct hoeft te betekenen dat de volledige keuken in bonte kleuren is gegoten. Al eerder spraken we over een combinatie van materialen voor het keukenblok. Ditzelfde kan met kleur worden gedaan. Zo is in bovenstaand voorbeeld de basis hout en omlijsten de hoge gele kasten het keukenblok mooi. Kleur kan ook prachtig worden toegepast in open vakken, zoals in het eiland te zien is. Een kleurrijke achterwand of binnenzijde laat deze helemaal oplichten. Door er accessoires of keukenspullen voor te plaatsen, blijft de kleur slechts subtiel aanwezig. Door de basis van vloer tot aan muur en plafond wit te laten, oogt de kleurrijke keuken licht en sereen. Kleurrijke keukenkastjes toch ietwat spannend? De eerder genoemde SMEG koelkast in felle kleur brengt de keuken ook zeker tot leven. Zowel in een houten, zwarte, grijze of witte keuken een geschikte statement piece.

Met welke tips wordt de ruimte in jouw keuken straks optimaal benut? Laat het ons weten in een comment!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!