Verhelderende inspiratie: vloerlampen in de woonkamer

Anouk Freriks Anouk Freriks
House in Yoro, AIRHOUSE DESIGN OFFICE AIRHOUSE DESIGN OFFICE Minimalistische woonkamers
Loading admin actions …

Soms nog een ietwat onderbelicht, maar juist een o zo essentieel element in de woonkamer: de verlichting. Hoog tijd om deze onder de aandacht te zetten dus. Ditmaal geheel gericht op misschien toch wel de meest opvallende variant qua design, de vloerlamp. Uiteraard gaan we dan ook in op de mogelijkheden qua vorm, kleur en materiaal voor het armatuur. Ofwel de behuizing van de lamp. Maar juist als het op lampen aankomt, is kennis van de verlichting zelf van groot belang. Want hoe kies je immers de geschikte verlichting voor jouw woonkamer? Waar dien je op te letten? Van de kleur en intensiteit van het licht tot aan de positionering van de vloerlamp, dit Ideabook zet de antwoorden voor je op een rij. Laat je inspireren door deze oogverblindende vloerlampen en kom tot verhelderende inzichten. Daarmee is dit Ideabook het lichtpuntje van vandaag!

Materiaal: van hout tot staal

Laten we beginnen bij het begin. De basis, de drager, de behuizing, ofwel de eerder genoemde armatuur. Meestal bestaat de keuze qua materiaal uit hout of staal. Wel zijn deze er in oneindig veel vormen, kleuren en afwerkingen. Afhankelijk van de stijl van de woonkamer maak je hierin een keuze. Zwart of chroomkleurig staal bijvoorbeeld past met een smalle belijning mooi in een minimalistisch of modern interieur. Een grovere, ietwat roestige variant doet het daarentegen goed in een woonkamer in industriële stijl. Echt een statement maken met een stalen vloerlamp? Kies dan voor de felgekleurde variant, mat afgewerkt mintgroen of hoogglans geel bijvoorbeeld. Perfect in een lichte basis vol wit, neutralen en hout. Zeker een geweldige aanvulling voor het Scandinavische interieur. In deze interieurstijl zal ook de houten vloerlamp zich thuis voelen. Licht van kleur en een strakke, minimalistische vormgeving zoals hierboven. De hoekige, geometrische variant van de booglamp. Het peertje mag gewoon zichtbaar zijn, net als bij de veelgeziene hanglampen aan opvallend draad. Een fijne eigenschap van hout is dat het overdag ook warmte in het interieur brengt, zelfs wanneer de lamp dus uit is. Kies voor een robuuste armatuur voor een rustieke en natuurlijke look.

Designfilosofie

homify Moderne woonkamers

We gaan nog even verder in op de esthetische kant van de vloerlamp en haar design. Is de inrichting eenvoudig en rustig? Dan kun je gerust voor een opvallend design kiezen. Indien deze tegen een wand met een nogal aanwezig behangpatroon komt te staan, is het wellicht beter om voor een subtiel exemplaar met smalle pootjes te gaan. Speel met ronde en rechte vormen, wissel deze af in het interieur voor een spannender geheel. Zo geldt ook voor de kleur en het formaat, het draait allemaal om het vinden van balans. Veelal vindt de vloerlamp zijn plaats naast de bank. Als dit een royale hoekbank is, kies dan ook voor een grotere vloerlamp, zoals een verreikende booglamp. Naast een fauteuil of kleine bank volstaat een kleinere uitvoering. Zo zijn de meubels en lampen in dezelfde proportie en zal de lamp niet groot of klein ogen. Uiteraard let je bij de keuze voor het design op de overige inrichting van de woonkamer. Maar vergeet vooral niet de architectuur mee te nemen, deze vormt immers ook een belangrijk onderdeel in het stijlbeeld. De witte lamp in bovenstaand voorbeeld sluit met haar klassieke vormgeving naadloos aan op de authentieke ornamenten in het plafond. De witte uitvoering houdt het geheel wel fris en eigentijds en de klassieke elementen geven het moderne interieur een verrassende twist.

Intensiteit

Goed. Nu over op de verlichting zelf. Om de juiste intensiteit van de verlichting te bepalen, dient er rekening te worden gehouden met de functie van het licht. Is het de basis om de woonkamer in het algemeen te verlichten? Dan mag het licht wel wat intenser zijn. Beperk de schaduwwerking en het onderlinge contrast. Dit oogt rustiger. Let bij verlichting voor het lezen of de werkplek ook op de richting en of het gericht of indirect is. Indirect licht geeft een zachter effect. De intensiteit van een lamp wordt in tegenstelling tot wat velen denken aangeduid met lumen, afgekort lm. Er dient dus op lumen gelet te worden in plaats van op het aantal Watt. Ten slotte bepaalt Kelvin, K, de kleur van het licht. Hoe lager de Kelvin, hoe warmer en geler het licht is. En hoe hoger, hoe koeler en blauwer het licht. Warm licht is een sfeermaker pur sang, terwijl koel licht de productiviteit stimuleert. Ideaal voor thuiswerkers dus. Past te gele verlichting niet bij het kleurenpalet in jouw woonkamer? Kies dan voor een waarde tussen de 2700 en 3000 Kelvin. Dit is een wittint die toch de nodige warmte toevoegt.

In de spotlights

Een vloerlamp alleen is niet voldoende om de woonkamer te verlichten. Ga daarom in de basis voor een combinatie met spots. Deze zullen qua design niet de aandacht trekken en laten de vloerlamp daarom nog meer stralen. Wel zijn spots zeer geschikt om gericht en gespreid te verlichten. Plaats ze gelijkmatig verdeeld over het plafond, het liefst met een onderlinge afstand van 1 meter. Hoewel dit ook afhankelijk is van de grootte van de woonkamer. Daarnaast zijn spots bij uitstek geschikt om bijvoorbeeld een nis uit te lichten. Ook mooi om kunstwerken als schilderijen of open kasten mee uit te lichten. Door vloerlampen vervolgens naar boven te richten, vergroot je de ruimte optisch.

Op zijn plaats

Zoals eerder genoemd vindt de vloerlamp veelal haar plaats naast een bank of fauteuil in de woonkamer. Bovenstaand voorbeeld laat zien hoe de vloerlamp onderdeel van een compositie en ziteiland wordt. De slanke belijning doet het goed naast de stoel met eveneens smalle poten en verfijnde kamerplant. Qua hoogte springt de lamp er nog mooi bovenuit en door haar schuine vorm weet deze het eiland als het ware te omlijsten. Op gebied van positionering is de lamp die je kunt buigen of verstellen ideaal. Zo weet deze altijd het juiste punt te verlichten. Lezen zonder dat het licht fel in je ogen schijnt, en richt hem op de muur voor zacht en indirect licht als er vrienden en familie over de vloer komen. Naast praktisch en sfeervol kan de vloerlamp ook een decoratieve functie bedragen. Plaats hem in een hoek om de architectuur van de ruimte mooi te belichten. Ook in dit voorbeeld is goed rekening gehouden met de architectuur. Het schuine dak leent zich niet voor inbouwspots, vanwaar hier de hangende peertjes zijn toegepast. Hiermee wordt een subtiele en speelse look gecreëerd, perfect passend binnen de minimalistische stijl.

Onder controle

Een woonkamer bedraagt vaak meerdere functies en dient eenvoudig van sfeer te kunnen worden veranderd. Daarvoor biedt de verstelbare vloerlamp dus echt een uitkomst. Maar als het op verlichting en sfeer aankomt, is ook de eerder besproken intensiteit van belang. Kies voor een dimbare lamp om binnen een handomdraai van romantisch en zacht en naar fel leeslicht te kunnen switchen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook lampen verkrijgbaar die van kleur kunnen veranderen. Flexibiliteit to the max en geschikt voor iedere mood.

Hoe belangrijk is verlichting in je interieur voor jou? Laat hier je reactie achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!