Wegdromen met een houten vloer in je badkamer: 17 schitterende voorbeelden

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Wegdromen met een houten vloer in je badkamer: 17 schitterende voorbeelden

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Woonvilla Blaricum Moderne badkamers van Kabaz Modern
Loading admin actions …

Hout geeft zoveel warmte en sfeer en dat is precies wat de koele badkamer soms nodig heeft! Toch kiezen we hier niet zo snel voor omdat we weten dat hout slecht reageert op vocht en kan uitzetten of vergrijzen. Maar het is echt zeer goed mogelijk tegenwoordig om zo'n warme sfeervolle houten vloer in je badkamer te plaatsen. Met de juiste ondervloer, afwerking en behandeling van het hout gaat je houten badkamervloer jaren mee zonder uitzetten, inkrimpen of opbollen. De randen moeten daarvoor goed zijn afgekit zodat er geen ruimte tussen de naden is. In dit artikel zetten we meest inspirerende voorbeelden op een rij en vertellen we je de do's en don'ts en belangrijkste nadelen. En misschien wordt  jij dan ook enthousiast over zo'n sfeervolle houten vloer…

1. Hout in de badkamer: wat kan wel en wat niet?

Woonvilla Blaricum Moderne badkamers van Kabaz Modern
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

Badkamer met houten vloer kan dat? Jazeker! Wanneer je je aan een aantal regels houdt,  dan is dit prima mogelijk om een badkamer te maken op een houten vloer. We geven je even de do's en don'ts. 

* Het is belangrijk om de natte zones te scheiden van de droge zones waarbij je op de natte zones een waterdichte vloer plaatst zoals PVC of tegels en op de droge zones je houten vloer. Wil je graag alles in houtlook? Er zijn tegenwoordig ook tegels en PVC te koop in houtoptiek. Daarmee krijgt je hele badkamer die warme houtsfeer.

* In je badkamer plaats je een automatisch ventilatiesysteem zodat  al het vocht de ruimte direct verlaat. Je kunt ook een raam of de deur openzetten maar dit wordt vaak vergeten. Daarom is een ventilatiesysteem een betere keuze.

* Uitzetvoegen zijn noodzakelijk wanneer je voor parket of laminaat kiest. Zorg dus voor voldoende vrije ruimte bij de muren zodat het hout kan werken. Daaroverheen plaats je achteraf de plinten.

* Verlijm de parket- of laminaatstroken met een speciale kit die de naden opvult. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet kan doordringen in het hout.

* In plaats daarvan kun je ook een rubberen strip langs de muur plaatsen voor de juiste bescherming van de vloer tegen vocht.

* Je kunt je houten vloer voorzien van antislip strips zodat je niet uitglijdt op je houten vloer.

2. Houten vloer waterdicht maken

Om de houten vloer van je badkamer goed waterdicht te maken is het belangrijk om de juiste lijm te gebruiken. Deze plaats je tussen tand en groef van de parketstroken. Bij klikparket kun je het beste een speciale afdichtingskit gebruiken. Lijm je parket ook goed vast op de ondervloer en hou minimaal 11 mm ruimte open langs de muur. Zeer belangrijk is om alle uitzetnaden zorgvuldig af te dichten met een watervaste siliconenkit.

3. Welke houten vloer

Gehele woonhuis landelijk chique Landelijke badkamers van Wood Creations Landelijk
Wood Creations

Gehele woonhuis landelijk chique

Wood Creations

Er zijn natuurlijk allerlei soorten houten vloeren te koop en deze zijn niet allemaal even geschikt voor gebruik in je badkamer. Je kunt kiezen uit prachtige luxe houtsoorten maar gelukkig zijn er ook budgetmogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld een laminaatvloer die tegenwoordig nauwelijks van echt hout te onderscheiden is. Kies je voor echt hout dan kun je het beste kiezen voor houten planken die uit meer lagen bestaan zoals multiplanken. Deze gaan langer mee en zijn beter bestand tegen vocht. 

Zelfs (visgraat)parket is tegenwoordig geschikt voor in je badkamer. Hiervoor wordt het hout op speciale wijze behandeld waardoor het ook in natte ruimtes toegepast kan worden. Er word een  laag met hard-wax olie op het hout aangebracht waardoor het parket vuilbestendig en vochtwerend wordt.

4. Nadelen houten vloer badkamer

Gehele woonhuis landelijk chique Landelijke badkamers van Wood Creations Landelijk
Wood Creations

Gehele woonhuis landelijk chique

Wood Creations

Toch zijn er ook tegengeluiden die aangeven dat een badkamer op houten vloer niet zo'n verstandige keuze is. We zetten de nadelen even voor je op een rij:

* Producten als shampoo en zeep kunnen nadelig inwerken op de toplaag waardoor de bescherming verdwijjnt.

* Wanneer de badkamer ondanks ventilatiesysteem toch te vochtig wordt dan kan dit toch negatief uitwerken op het hout waardoor het gaat werken.

* Ook al zijn de naden waterdicht afgekit toch kan het gebeuren dat er vocht tussen komt.

* Een combinatie met vloerverwarming is niet mogelijk met een houten vloer

5. Tegels of PVC in hout optiek

Duingolf Ameland Moderne badkamers van Hinabaay Modern
Hinabaay

Duingolf Ameland

Hinabaay

Vind je de warme sfeer van hout erg mooi maar wil je toch liever geen hout in de badkamer? Denk dan eens aan tegels of PVC in houtoptiek of tegels in aardetinten. In dit voorbeeld zie je wat een prachtige sfeer je daarmee kunt neerzetten die nauwelijks te onderscheiden is van die van hout. Er bestaan zelfs tegels die een reliêf hebben met houtnerven.

6. Houten vloer op tegels badkamer

Een tegelvloer is prima geschikt als ondervloer voor je houten vloer. De tegels moeten daarvoor wel vlak en in goede staat zijn. Bij een verlijmde vloer moet je de vloer eerst voorstrijken. Bij een zwevende vloer is alleen folie voldoende.

Bestaat de huidige vloer uit tegels of plavuizen die scheef liggen of is er sprake van hoogteverschil? Dan is het verstandig om de vloer eerst te egaliseren met een betonmengsel.

Je kunt de houten vloer in je badkamer ook betegelen. De vloer moet dan trillingsvrij zijn zodat de tegels bij belasting niet scheuren. Loszittende planken moet je daarom goed vastschroeven aan de onderlaag. Beschadigde planken vervang je en daarna plamuur je alles vlak. Als ondergrond gebruik je gipsplaten of groef-veerplaten. Je kunt de tegels ook direct op de oude houten planken plaatsen. Dan is het wel handig om banen verstevigingsweefsel te plaatsen die je laat overlappen. Plaats er een egaliseerpasta en gebruik altijd flexibele tegellijm.

Wil je graag weten hoe je je houten vloer het beste kunt onderhouden? Lees dan ook: onderhoud van je houten vloer: alle tips & tricks even door.

7. Houten vloer inspiratie voor je badkamer

Visgraat in de badkamer Moderne badkamers van Nobel flooring Modern
Nobel flooring

Visgraat in de badkamer

Nobel flooring

Om je nog wat meer ideeën te geven hoe een houten vloer in de badkamer eruit zou kunnen zien, hebben we een aantal onze mooiste voorbeelden hieronder voor je verzameld.

8. Hier zie je een goed voorbeeld van een scheiding van het natte en droge deel in de badkamer waarbij het droge deel van een fraaie warme houten vloer is voorzien

Houten vloer in badkamer Moderne badkamers van BVO Vloeren Modern
BVO Vloeren

Houten vloer in badkamer

BVO Vloeren

9. Een losstaand bad kun je prima op je houten vloer plaatsen en dat ziet er natuurlijk prachtig uit!

Moderne badkamers van homify Modern

10. Voor een lichte frisse sfeer in je badkamer zijn de lichte houtsoorten een prima keuze. Zeer fraai ook die houten deur op rails!

Woonboerderij Weert Industriële badkamers van De Nieuwe Context Industrieel
De Nieuwe Context

Woonboerderij Weert

De Nieuwe Context

11. Een houten vloer hoeft niet altijd rustiek en landelijk te zijn maar past ook perfect in de moderne badkamer.

Concepts Moderne badkamers van Aquaconcept Modern
Aquaconcept

Concepts

Aquaconcept

12. Met een rand verlichting onder je wastafelmeubel, richt je alle ogen op je fraaie vloer.

Badkamerkast 'Float' Scandinavische badkamers van AD MORE design Scandinavisch
AD MORE design

Badkamerkast 'Float'

AD MORE design

13. Een originele keuze qua vloer die extra benadrukt wordt door het fraaie verzonken bad.

Minimalistische badkamers van homify Minimalistisch

14. Een bad op pootjes op je houten vloer en oude deur: en klaar is je vintage brocante badkamer!

Kenny&Mason London bath Landelijke badkamers van Kenny&Mason Landelijk
Kenny&Mason

Kenny&Mason London bath

Kenny&Mason

15. Plaats je bij je rustieke houten vloer smalle moderne bad elementen dan voeg je een fraai modern tintje toe

16. Oude houten deuren in combinatie met een houten vloer zorgen voor een zeer unieke klassieke sfeer

toegang naar de ouder-slaapverdieping en badkamer via oude arabische deur Eclectische badkamers van CUBE architecten Eclectisch
CUBE architecten

toegang naar de ouder-slaapverdieping en badkamer via oude arabische deur

CUBE architecten

17. Ook hier zien we dat je modern en rustiek rustig kunt combineren tot een zeer smaakvol en elegant geheel.

En wat is jouw mening over een houten vloer in de badkamer? Kan het?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!