Alles wat je moet weten over kleine huisjes! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Alles wat je moet weten over kleine huisjes!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Tiny House 1.0: modern  door Studio D8, Modern
Loading admin actions …

Je hebt vast wel eens gehoord van kleine huisjes. En in dit geval hebben we het natuurlijk niet over  een piepklein dorpje in de provincie Groningen (echt waar!), maar over kleine huisjes die je ook vaak onder de term tiny houses tegenkomt. Wat zijn dit nou precies voor huisjes, wat kun je er mee en is het voor jou ook een optie om er in te gaan wonen? Zoals je gewend bent van homify zorgen wij er graag voor dat jij hier iets meer over te weten komt. En wie weet ben jij straks wel iemand die in een van die fraaie kleine huisjes woont!

Een huisje op wielen

De kleine huisjes waar we het vandaag met je over willen hebben, betreffen over het algemeen kleine huisjes op wielen. (Al heb je ook tiny houses die het zonder wielen moeten stellen.)  Misschien is je eerste gedachte wel: wat moet ik daar nou mee? Dat kunnen wij ons best goed voorstellen, maar stel je eens voor hoe jij je leven 180 graden om kunt gooien als je besluit een exemplaar aan te schaffen. Het hoeft natuurlijk niet je permanente residentie te worden,  je hebt gelijk wel een prachtig vakantiehuis dat zeer zeker net even een beetje meer biedt dan een caravan of een tent. Verder is het een mobiel onderkomen dat in verreweg de meeste gevallen ook nog eens heel erg energiezuinig en milieuvriendelijk is. (Let maar op de zonnepanelen die hier voor de elektriciteit kunnen zorgen!)  Ook kan het als een kleine variant van een bungalow worden gezien. Begint het idee al wat aantrekkelijker te worden? We vertellen je er graag meer over!

De diverse stijlen

Tiny House Noordgevel: modern  door Studio D8, Modern
Studio D8

Tiny House Noordgevel

Studio D8

Voor we dieper ingaan op allerlei praktische en andere aspecten die bij kleine huisjes komen kijken, willen we het toch vooral eerst met je hebben over de grote variatie aan diverse stijlen die er op dit gebied te vinden is. Terloops zal je trouwens op de volgende foto’s daar ook zeker nog wel het nodige van gaan zien! Op deze afbeelding zie je een fraaie moderne variant, terwijl de eerste foto die we je lieten zien een wat meer klassiek en landelijk model liet zien. In feite is het met kleine huisjes net zo als met grote huizen: ze kunnen in elke stijl worden gebouwd. En heb je enig idee hoeveel kleine huisjes ongeveer kosten? Voor zo’n € 35.000,- kun je al een heel aardig exemplaar aan gaan schaffen. Informeer bij een architect of die een ontwerp kan maken voor een klein huisje dat geheel naar jouw smaken en wensen gebouwd wordt.

De ideale recycling

The TIny Eclectische slaapkamers van The Upcyclist Eclectisch

We hebben net al even aangestipt dat kleine huisjes ook zeer zeker een milieuvriendelijk aspect met zich meebrengen. Zoals je hier op de foto kunt zien wordt er bij het bouwen van deze huisjes dikwijls hergebruik gemaakt van afgedankte materialen. Hiermee zijn het ook nog eens voorbeelden van de ideale recycling! Bij dit kleine huisje lijkt bijna alles te zijn gemaakt van tweedehands materialen. En dat levert ook nog eens een ontzettend mooi beeld op. Wel moeten we opmerken dat dit ook gelijk een extreem klein voorbeeld is: uiteraard is het zo dat het ene kleine huisje wat groter is dan het andere.

Interieur

Single fold down bed Eclectische slaapkamers van The Upcyclist Eclectisch
The Upcyclist

Single fold down bed

The Upcyclist

Heel leuk natuurlijk om al die fraaie kleine huisjes van de buitenkant te bekijken, maar uiteraard willen we ook graag weten hoe het interieur er mogelijkerwijze uit kan komen te zien. Daarom van het kleine onderkomen dat we net zagen ook even een interieurfoto. Ziet het er niet ontzettend schattig uit? Met een beperkt oppervlakte is het van belang om alles multifunctioneel te maken. Op dit moment is het een slaapkamer, maar in een handomdraai kan het geheel worden veranderd in een eetkamer of een woonkamer. Kijk maar onder het bed, daar staan de stoelen te wachten om gebruikt te worden. En de tafel is in een mum van tijd groter te maken door deze uit te klappen. Zo kun je dus gebruik maken van de functies die je op een bepaald moment nodig hebt. Het toppunt van efficiëntie!

Van alle gemakken voorzien

Hoe klein de tiny houses ook zijn, over het algemeen zijn ze werkelijk waar van alle gemakken voorzien. Kijk maar naar deze keuken! En dat het kleine huisjes betreft hoeft natuurlijk nog niet te betekenen dat je er niet kunt koken. Zoals je kunt zien is dat hier zonder problemen mogelijk. Er is zelfs warm stromend water dat wordt verwarmd door middel van een ketel. Bij kleine huisjes is het ook een goed idee om het water met zonne-energie te verwarmen. Het is dan ook zeker geen slecht idee om het dak van zonnepanelen te voorzien. Zo is ook een warme douche mogelijk: over het algemeen is er namelijk ook een kleine badkamer aanwezig.

Waar moet ik bij kleine huisjes nog meer om denken?

Bij kleine huisjes gelden nou eenmaal andere regels dan bij grote woningen. Over het algemeen is zo’n huis op wielen juist een stuk gemakkelijker om ergens te plaatsen als het gaat om vergunningen en dergelijke. Wel is het zaak om dit bij de desbetreffende gemeente even goed uit te zoeken. En wil je geregeld naar een andere locatie verhuizen? Informeer dan even of jouw kleine huis ook daadwerkelijk de weg op mag. Het zou vervelend zijn als je tijdens je verhuizing staande wordt gehouden door de politie… En wil je nog even verder genieten van zo’n klein huisje? In dit artikel kun je nog meer lezen!

Wat vind jij van die kleine huisjes? We zijn erg benieuwd! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!